Voor welke Duitse steden geldt het nieuwe dieselverbod?

19-08-2019, 13:34 |Van onze partner

Duitsland is al een aantal jaren bezig met het begrenzen van het aantal dieselvoertuigen die een stad mogen betreden. Eerder was het nog mogelijk om met een oude Diesel het centrum te betreden. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. In de meeste zones krijg je zelfs alleen toegang als je in het bezit van een euro-5 motor. Vanaf de herfst van dit jaar is in Stuttgart zelfs een euro 6 motor nodig. Onderstaand wordt uitgelegd wat er verandert.

Aangescherpte Umweltzones 2019
Vanaf 2019 zijn de regels voor steden in Duitsland aangescherpt. Steden als Berlijn, Bonn, Darmstadt en Essen hebben allen een Dieselverbod ingesteld. Waar het in sommige gevallen om enkele straten in het stadscentrum gaat geldt in Stuttgart een algeheel Dieselverbod. Het lastige is dat de regels per stad anders zijn. Tegelijkertijd zijn er individuele steden, waaronder het grote Stuttgart, die slechts een euro 6 motor toelaten.

Dit kan voor veel Nederlandse automobilisten verwarrend zijn. Op Duitsemilieusticker.nl is een duidelijk overzicht beschikbaar met actuele informatie verschaft over de Duitse dieselverboden. Verder is er op een dynamische kaart zichtbaar hoe groot de specifieke Duitse milieuzones precies zijn, en welke straten daar wel of niet binnen vallen. Dit kan vervelende boetes in het centrum voorkomen.

Voor snelwegen ook beperkte toegang
Naast het centrum van steden worden sommige snelwegen ook moeilijk te betreden door de umweltzones. De A40 die Essen doorkruist verbiedt de toegang voor voertuigen met een euro-5 motor of lager. Eerder was het nog wel mogelijk om de zones te doorkruisen zonder uberhaupt een milieusticker te hebben. Anno 2019 lijkt dit definitief voorbij. De Duitse regering laat weten dat de regels in de toekomst steeds verder aangescherpt worden.

Groen Vignet Duitsland Niet geldig bij dieselverbod
Groene milieusticker voor Duitsland of niet: met diesels die niet aan de eisen voldoen, is een dergelijke zone niet toegankelijk. De boetes kunnen oplopen tot duizenden euro’s indien hiermee wordt gefraudeerd. De Duitse politie maakt geen onderscheid tussen onwetendheid of welwillende fraude. Lees op Duitsemilieusticker.nl het laatste nieuws over de milieusticker voor Duitsland.