Zaken om te regelen wanneer iemand overlijdt

18-05-2020, 13:51 |Van onze partner

Het is altijd ontzettend vervelend wanneer iemand overlijdt. Zeker wanneer deze dichtbij je staat. Het verdriet verdient de meeste aandacht, maar daarnaast moet er vaak ook ontzettend veel geregeld worden. Daar zit je in zo’n moeilijke periode helemaal niet op te wachten, maar vaak kun je er simpelweg niet omheen. Om je hier een handje bij te helpen hebben we een aantal zaken opgeschreven die je waarschijnlijk een beetje op weg kunnen helpen. Je vindt deze hieronder.

Spullen opruimen

Wanneer iemand komt te overlijden blijven er vaak een heleboel spullen over. Sommige spullen worden verdeeld onder de nabestaanden, maar dat geldt vaak niet voor alles. Wanneer iemand alleen was blijven er bijvoorbeeld vaak veel meubelen en oude spullen over waar je niets meer mee kunt. Een container huren is dan handig. Hier kun je alle overgebleven spullen in kwijt, waarna deze door het verhuurbedrijf worden afgevoerd en verwerkt. Op die manier hoef je er zelf zo min mogelijk aan te doen en wordt het toch allemaal geregeld.

Een rouwboeket regelen

Een rouwboeket bestellen staat hoog op het lijstje van zaken die je eigenlijk eventjes moet regelen voordat de begrafenis plaatsvindt. Omdat dit vaak al vrij snel, meestal binnen een week, is zul je enigszins haast moeten maken. Pak het bestellen van een rouwboeket daarom als één van de eerste zaken op zodat je hier ruim op tijd mee bent. Je weet dan zeker dat deze op tijd binnen komt.

Verschillende organisaties bellen om het overlijden door te geven

Bij veel bedrijven en organisaties is het zo dat wanneer je komt te overlijden, hier automatisch een bericht van binnenkomt vanuit de gemeentelijke basisadministratie. Toch zijn er vaak ook veel instanties waarbij dit niet helemaal goed gaat. Het is dan belangrijk om hier even achteraan te gaan en te bellen om het overlijden door te geven. Zo weet je zeker dat abonnementen en dergelijken stop worden gezet. Geen leuk klusje, maar wel belangrijk om te doen.

De tijd nemen om het verlies te verwerken

Naast de eerder genoemde en vele andere zaken die geregeld moeten worden is het ook ontzettend belangrijk dat je de tijd neemt om het verlies te verwerken. Hoe dichter iemand bij je stond, hoe meer tijd je hiervoor vrij moet maken. We hopen dat je het verlies uiteindelijk kunt accepteren en terug kunt kijken op de mooie herinneringen die je aan die persoon had.