Dammers DVV zitten bij de beste vier van Gelderland

VOORTHUIZEN Het eerste viertal van Dam Vereniging Voorthuizen (DVV) is doorgedrongen tot de halve finale van de Jan van der Zwan-Cup, de bekercompetitie van de provincie Gelderland.

In de kwartfinale werd overtuigend het viertal van DCH Harderwijk verslagen.

Stijn Overeem bouwde zijn partij tegen Jan Willem Hoeve zorgvuldig op. Overeem had de strategische velden in handen en drong zijn tegenstander naar de zijkanten van het bord. Halverwege de partij koos Overeem ervoor om een schijf diep in de verdediging van zijn tegenstander te spelen. Overeem leek hierdoor goed te staan maar zijn tegenstander wist met secuur spel de remise binnen te halen.

De verrassing van de avond kwam van Aalt van Kuilen. Hij zat aan bord 3 tegen de sterkste speler van DCH Harderwijk, Niek Kuijvenhoven. Van de Kuilen liet zijn tegenstander de aanval nemen. Naarmate het middenspel vorderde, lukte het Van de Kuilen de aanval over te nemen. Het gevolg hiervan was dat Van de Kuilen ten koste van een schijf wist door te breken naar dam. Het eindspel wist Van de Kuilen keurig af te ronden en hij zette hiermee DVV op voorsprong.

CONTROLEVERLIES Henri van Hierden verloor in het middenspel de controle over zijn korte vleugel door een onnauwkeurige zet. Met als gevolg dat zijn tegenstander Gerwin van der Meer volop hiervan wilde profiteren. Het lukte Van Hierden uiteindelijk om de controle terug te krijgen over zijn korte vleugel. Van der Meer stond wel verder naar voren maar Van Hierden wist door nauwkeurig spelen een gelijkwaardige remise te behalen. Het slotakkoord was voor Erwin van Hierden. Net zoals in de provinciale clubcompetitie speelde Van Hierden deze avond opnieuw tegen Kees de Jong. Van meet af aan liet Van Hierden zien dat hij volop voor de winst ging. Van Hierden verkreeg veel voordeel en uiteindelijk haalde hij verdienstelijk de winst binnen. DVV is dus doorgedrongen tot de halve finale. De laatste keer dat dit gebeurde was in het seizoen 2005-2006.

In de halve finale zitten diverse topploegen uit de top van de eredivisie van het dammen. DVV zal dus moeten stunten om tot de finale door te dringen.