• Gerard Rijksen is de initiatiefnemer van het Walking Football in Voorthuizen.

    Pauw Media

De Kieviten start Walking Football

VOORTHUIZEN Voormalig voetballers uit hun isolement trekken en hen de sociale contacten laten aanhalen. Dat is het doel van Voorthuizenaar Gerard Rijksen die dezer weken druk doende is Walking Football te introduceren bij De Kieviten. Voetballen met een verbod op rennen en slidings voor zestigplussers, dat is in het kort gezegd dit nieuwe fenomeen. ,,Ik ben ziekelijk verliefd op de sport en op deze manier raak ik weer betrokken bij voetballen”, zo zegt de 62-jarige liefhebber enthousiast.


Jurre Jochemsen
 

Rijksen vertelt. ,,Ik loop al heel lang met allerlei beenproblemen rond en kan nog amper tien seconden achter elkaar hardlopen. Wandelen kan ik echter uitstekend en ik houd dus ontzettend van het voetballen. Helaas heb ik op 47-jarige leeftijd moeten stoppen met het reguliere voetbal. Daarom ben ik gaan nadenken over de introductie van Walking Football hier in de buurt.” Eén en één werd twee en Rijksen - die speelde in zijn toenmalige woonplaats Uden en actief was in de hoofdmacht van VVZA in Amersfoort - ging rondkijken. ,,Ik kreeg de kriebels van die nieuwe voetbalvorm voor zestigplussers en ging me verdiepen via het internet en zag filmpjes op Youtube, toen was ik echt verkocht, het greep me enorm.”

ZOEKTOCHT NAAR CLUB Toen was het zoeken naar een club het credo. De buurman kwam om de hoek kijken. ,,Ja, dat was mooi. Gerbrand Besselsen, die actief was in de bouwcommissie bij De Kieviten, bracht mij op het idee om het te gaan proberen bij die club. Ik kwam in contact met secretaris Jeroen Aalten en zo ging het balletje rollen.” Deze week werd er een grote pr-campagne gestart om het Walking Football bij De Kieviten onder de aandacht te brengen. ,,Echt keileuk man, het gaat nu echt beginnen”, vervolgt de Voorthuizense Brabander. ,,Er zijn 5000 folders en posters in omloop en we gaan bij fysiotherapiepraktijken, zorginstellingen en clubhuizen langs. Verder zijn we actief op Facebook en hebben we een speciaal ‘kopje’ op de website van De Kieviten. We hebben nu al de zekerheid over vijf leden maar hopen op en gaan natuurlijk voor meer. Teams bij het Walking Football bestaan uit zes spelers dus we hebben al bijna een team. We willen ouderen in beweging krijgen, de sociale contacten van ze verbeteren en ze uit hun eventuele ‘sportisolement’ halen.”

ONDERLING En wordt er op termijn ook in een externe competitie gespeeld? ,,Dat is nog even afwachten, het zit nu nog allemaal in de opstartfase natuurlijk. In het begin is het een kwestie van onderling voetballen, daarna gaan we clubs uit de regio, bijvoorbeeld bij verenigingen uit Ede en Amersfoort, uitnodigen. En we hebben bij De Kieviten speciale contributie voor de spelers van Walking Football. Die bedraagt slechts zestig euro per kalenderjaar. Wees dus welkom.”

Tot slot wenst de gesprekspartner de datum van zaterdag 8 september aan te wijzen. ,,Dan gaat de zaak nog eens extra rollen, dan hebben we een zogenoemde ‘kick-off-middag’ in onze kantine, een soort informatie-dag. Dat moet de echte opening zijn van ons nieuwe initiatief hier in Voorthuizen.”