• De sloeproeiers van Ekiep'9 bouwden de race in Zwartsluis goed op,

    Piet van Beek

Goed opgebouwde race van Ekiep'9 in Zwartsluis

BARNEVELD De sloeproeiers van Ekiep zijn zaterdag als 19e geëindigd in een wedstrijd in Zwartsluis. De race ging over een afstand van ongeveer 15 kilometer wat voor de Barneveldse mannen in de regel een mooie race afstand is.

Elke 30 seconden vertrok er een sloep en de mannen van Ekiep vertrokken als twee na laatste. De start in het centrum van Zwartsluis ging via twee smalle sluizen richting Genemuiden om vervolgens het open water op te roeien waar de wind vrij spel had.

Na een voorspoedige start, mede door het goede optreden van de stuurman, denderde Ekiep in een gestaag tempo door het deelnemersveld met 41 sloepen.

Na ongeveer 12 kilometer, bij het laatste keerpunt, zakten de roeiers van Ekiep iets in. De wind (kracht 4 à 5) maakte het lastig. Door het verhogen van het slagtempo hebben de Barnevelders in totaal nog 18 sloepen in kunnen halen. Het passeren van de Dutch Marines was de grootste uitdaging was.

Deze sloep, waarbij de afstand steeds varieerde, roeide al ruim een uur voor Ekiep. Maar zoals zo vaak is een roeiwedstrijd in het begin niet te winnen. Daar waren de mannen van Ekiep goed van doordrongen. Doordat Ekiep race goed had opgebouwd konden zij in het laatste gedeelte van de wedstrijd iets extra's geven om een eindsprint te plaatsen. Zodoende werd ook deze sloep net voor de finish achterhaald.

Ekiep kijkt terug op een goede race. De eindtijd (1 uur en 32 minuten) leverde een 19e plaats op. De volgende wedstrijd is op 22 september in Makkum.