• Erwin van Essen keerde na een lange periode met blessureleed terug op het voetbalveld.

    Erik van't Land

'Het was wel weer wennen na 1,5 jaar blessureleed'

STROE Na anderhalf jaar blessureleed maakte voetballer Erwin van Essen zaterdag zijn rentree bij vv Stroe. En dat had hem veel te lang geduurd. ,,Het voelde wel apart om weer op het veld te staan, gelukkig viel het met mijn ‘reactie’ zondagmorgen wel mee.”

Van Essen (26) raakte in juni 2017 geblesseerd bij een vriendschappelijk potje in de buurt, tijdens de zomerstop. Hij kreeg een trap op zijn knie en voelde meteen dat het foute boel was. ,,Ik had de vrees dat het mis was bij mijn knieband en kruisband en ging naar het ziekenhuis. Op de MRI-scan bleek dat het alleen met mijn knieband fout was gegaan.”

Hij werd behandeld en na een paar maanden stond hij weer op het trainingsveld bij vv Stroe. Toen ging het echter meteen mis en niet zo’n beetje ook. ,,Achteraf bleek mijn gevoel dus helaas wel juist en had ik bijna alles kapot in mijn knie. Op de MRI was het blijkbaar niet goed gezien. Zonder tegenstander in de buurt zakte ik volledig door mijn knie heen en je hoorde het knakken aan de andere kant van het trainingsveld, zo begreep ik later. Het deed ontzettend pijn en ik schrok natuurlijk behoorlijk. En flink balen was het daarna ook.”

SNELLE HULP Wat volgde was een operatie. Normaal gesproken kan dat nogal lang duren, maar een oud-ploeggenoot, Ariën Arends, bood snelle hulp. ,,Via hem kon ik in een privé-kliniek behandeld worden, in Apeldoorn. Dat kon gelukkig al binnen een maand.” Daarna was het weer een kwestie van lang revalideren. Afgelopen maanden kon hij steeds meer met een bal doen maar toch kwamen de speelminuten afgelopen zaterdag nog vroeger dan verwacht, zo vervolgt de technische middenvelder. ,,Eigenlijk zou ik pas over drie weken meedoen tegen Harskamp, maar Bob van den Hudding was er zaterdag niet en ik had een gesprek met de trainer (Bert van den Brink, JJ). Ik mocht op de bank beginnen en had verwacht enkele minuutjes te spelen. Dat werden er uiteindelijk twintig. Op de bank zitten is trouwens helemaal niks, ik zat me echt te verbijten…”

GEEN REACTIE Van Essen leek een droomrentree te maken tegen GVC want hij was meteen gevaarlijk, bij zijn eerste balcontact. Op een voorzet van Roy Kruse kopte hij in. De doelman leek de bal achter de lijn te stoppen, hetgeen de scheidsrechter ontging. ,,Bij mijn kopbal viel ik op de grond dus kon ik zelf niet helemaal goed zien of de bal werkelijk ‘zat’. Zeker is wel dat ik beter had moeten koppen, want ik raakte die bal helemaal verkeerd.” Hoe kijkt hij over het algemeen terug op zijn terugkeer op de velden? ,,Wel apart en na afloop was die knie best een beetje stijf, maar de ochtend erop viel de ‘reactie’ gelukkig mee. Ik was er wel aan toe om weer op het veld te staan, de laatste keer was in de nacompetitie 2017 tegen VRC.” Stroe speelt na de degradatie inmiddels in de vierde klasse. ,,Het was een moeilijk jaar om te zien vorig seizoen. Nu moeten we dit jaar maar gelijk kampioen worden. Zaterdag was er misschien sprake van onderschatting, vanaf nu zijn we wakker…”