Honderden vrijwilligers gezocht voor WK in Barneveld

BARNEVELD Eind september staat Barneveld in het teken van de wereld-kampioenschappen Taekwon-Do. Enkele duizenden sporters uit alle delen van de wereld meten dan in de Veluwehal hun krachten. Honderden vrijwilligers moeten het evenement in goede banen leiden.

Cees van Dijk

Aan enthousiasme is bij de stuwende krachten achter de organisatie van de wereldkampioenschappen Taekwon-Do geen gebrek. Wel zijn ze nog naarstig op zoek naar vrijwilligers die willen helpen om dit bijzondere evenement zonder problemen te laten verlopen. Volgens Nicolette Hagens, die zich samen met Marcella van Amerongen bezighoudt met de werving van die vrijwilligers, biedt de komst van naar verwachting drieduizend sporters en begeleiders uit alle delen van de wereld studenten en scholieren een ideale mogelijkheid om hun talenkennis te vergroten.

Dat is echter niet het enige. ,,Twee jaar geleden zijn we al gestart met de organisatie, maar nu de datum dichter bij komt wordt steeds duidelijker dat we dit alleen kunnen realiseren met de hulp en medewerking van een groot aantal enthousiaste vrijwilligers. Die worden bijvoorbeeld ingezet voor de beveiliging, voor de begeleiding van de deelnemers, als persoonlijk assistent van de verschillende VIP's, voor het vervoer en voor de catering. Er is zoveel te doen. Dat kunnen we niet alleen met de leden van onze vereniging."

GROEIENDE VERENIGING Harry van Schaik, grondlegger van de stichting Krachtig Innerlijk, is samen met zijn collega's Hagens en Van Amerongen in de Barneveldse vestiging van zijn organisatie in afwachting van de komst van een aantal leden. Die laten ondanks de zomerse omstandigheden hun training bij de Martial Arts Academy aan de Plantagelaan in Barneveld niet schieten. Dat is volgens hem tekenend voor de betrokkenheid bij de vereniging die onder de stichting valt. Als zoon van een sportbestuurder kwam hij in de Utrechtse wijk Overvecht al op jonge leeftijd in aanraking met de zelfverdedigingskunst Taekwon-Do. Hij richtte in 2000 Kisport op die hij twee jaar later omvormde tot een stichting. Daarin zijn nu alle activiteiten ondergebracht. In Barneveld telt de vereniging ruim driehonderd leden en de groei zit er nog steeds in. Met enige regelmaat komen er nieuwe aanmeldingen binnen.

Voordat hij zich dagelijks met sport ging bezighouden, was Van Schaik politieagent en beleidsambtenaar. Nog altijd luidt zijn motto: 'Je bent zelf de manager van je eigen succes.' Dat is ook wat hij als hoofdtrainer de sporters en zijn collega's voortdurend voorhoudt. Niet zo vreemd dus dat hij zijn vinger opstak toen er werd gezocht naar een vereniging die de wereldkampioenschappen 2017 wilde organiseren. ,,Ik was al diverse keren bij een WK geweest. Als trainer en begeleider en als deelnemer. Ik weet daardoor wat er bij komt kijken, maar toen de mogelijkheid zich voordeed om dit evenement naar Barneveld te halen, heb ik geen moment geaarzeld en een bid uitgebracht."

WOESTE VECHTSPORT Wie bij Taekwon-Do denkt aan een woeste vechtsport heeft het volgens Van Schaik en zijn collega's ernstig mis. Zij spreken liever over een vorm van zelfverdediging. Letterlijk vertaald betekent tae voet, kwon hand of vuist en do staat voor de manier of de weg. Taekwon-Do richt zich op het gebruik van de hand en de voet om jezelf te verdedigen. Maar er is meer, benadrukt hij. ,,Het gaat vooral om het verbeteren van je persoonlijkheid. Daarom wordt het gezien als een verdedigingssport en niet als een vechtsport. Er is met name aandacht voor zelfbeheersing en respect voor je tegenstander."

Hagens en Van Amerongen beamen dat. ,,Het is meer dan een kunstje doen op de mat. Binnen de vereniging gaan we intensief met elkaar om en we staan klaar als iemand ons nodig heeft. Natuurlijk speelt ook de fysieke inspanning een rol, maar dat allemaal binnen je eigen mogelijkheden. Voortdurend werken we aan het verstevigen van de zelfdiscipline en het vergroten van het zelfvertrouwen. Eigenlijk is het geen sport, maar een kunst. Vandaar ook de naam Martial Arts Academy. Het is een kunstvorm die niet alleen is weggelegd voor sterke mensen, maar die door iedereen te beoefenen is, niet alleen voor degenen met een ijzersterk fysiek gestel. We hebben leden in alle leeftijdsgroepen. Ons oudste lid is 63."

TRAPPEN EN SPRINGEN De oorsprong van Taekwon-Do ligt in Korea. Zelfverdedigings- en vechtkunst is vooral bekend vanwege de vele hoge traptechnieken en de soms indrukwekkende sprongen die worden gemaakt. Ook horen bij de uitvoering verscheidene handtechnieken. De naam is afgeleid van taekgyeon. Dat was een vorm van zelfverdediging die rond 1800 in Korea ontstond, maar die in het begin van de twintigste eeuw nauwelijks meer werd beoefend.

Taekwon-Do, er worden verschillende schrijfwijzen gebruikt, kreeg een extra impuls toen Japan in 1910 Korea bezette. Tot het einde van de bezetting in 1945 trokken Koreaanse studenten naar Japan, waar ze in aanraking kwamen met Japanse vechtkunsten, zoals karate, die op universiteiten werden onderwezen. Andere Koreanen gingen naar het, eveneens door Japan bezette, China waar ze werden geconfronteerd met Chinese vechtkunsten als Chuan Fa.

Bij terugkeer naar Korea, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, begonnen die studenten in hun vaderland les te geven in karate. Zo deden verschillende Koreaanse namen zoals Tang Soo Do en Kong Soo Do hun intrede. Koreanen die les in Chinese vechtkunsten hadden gehad, noemden hun vechtkunst Kwon Bup, de vuistmethode. De nieuwe vechtkunstscholen werden kwans genoemd. Het hedendaagse Taekwon-Do ontstond halverwege de vorige eeuw toen vijf oorspronkelijke kwans besloten hun krachten te bundelen binnen één stijl.

KANS OP MEDAILLE Hoewel het zwaartepunt bij Taekon-Do ligt op geestelijke vermogens, is het ook voor de toeschouwers visueel aantrekkelijk. Daarom houden de organisatoren van het komende WK rekening met een flinke publieke opkomst. ,,Van onze club doen veertig leden mee aan de wedstrijden. Zij bedrijven hun sport op wereldniveau", zegt Van Amerongen. Kanshebbers voor een medaille zijn er volgens Van Schaik zeker bij. Als hoofdtrainer verwacht hij dat Bryan van den Brink, Kristan van Hierden, Dominique Surquin en Aquelgio Muskita hoge ogen zullen gooien.

Voor het zover is, moet er nog heel wat gebeuren. Voor de organisatoren staat een groot deel van de komende zomermaanden in het teken van het evenement. ,,Enige tijd geleden hebben we verenigingen in meer dan vijftig landen aangeschreven en uitnodigingen verstuurd. Al vijfendertig landen hebben aangekondigd naar Barneveld te zullen komen", zegt Hagens. ,,Alle deelnemers moeten zelf voor hun onderkomen zorgen. Gelukkig is er op de Veluwe in september ruim voldoende accommodatie beschikbaar. De sporters en hun begeleiders moeten voor hun eigen vervoer zorgen, maar daar kunnen we natuurlijk wel bij adviseren", aldus Van Amerongen. ,,Afstanden zijn in Nederland eigenlijk geen probleem, want voor buitenlanders stelt een half uurtje rijden niks voor", vult Van Schaik aan. ,,Ik was ooit bij een kampioenschap in Moskou, waar ik ruim anderhalf uur onderweg was van mijn hotel naar de plaats waar de wedstrijden werden gehouden."

PROMINENTEN Behalve talrijke sporters uit alle delen van de wereld zullen in september verschillende prominenten uit de wereld van het Taekwon-Do Barneveld aandoen. Zo heeft één van de Koreaanse grondleggers al aangekondigd de wereldkampioenschappen bij te wonen. Ook houden de organisatoren rekening met de komst van andere vooraanstaande personen. ,,De burgemeester van Barneveld zal samen met een wethouder de opening verrichten. Ook voormalig olympisch zwemmer en tienvoudig Nederlands kampioen Mark van der Zijden uit Barneveld is als sportambassadeur van de partij", meldt Van Amerongen.

Inmiddels hebben zich al enkele tientallen vrijwilligers aangemeld die willen helpen bij het evenement. Hagens: ,,Vooral vanuit het Johannes Fontanus College kregen we enthousiaste reacties. We hebben al zeventig aanmeldingen ontvangen. Ook van andere scholen melden zich leerlingen die het leuk vinden om een bijzondere ervaring op te doen."

Behalve vrijwilligers zoekt de organisatie van het WK Taekwon-Do nog een aantal sponsors. ,,Ongeveer de helft van de benodigde financiële middelen komt uit de inschrijfgelden van de deelnemers, de rest moet komen uit bijdragen van sponsors", stelt Hagens. Drie maanden voor het evenement is de helft van het benodigde budget van 50.000 euro beschikbaar. Er moet dus nog wat binnenkomen. ,,Niet alleen voor de deelnemers en voor de vrijwilligers is dit een bijzonder evenement. Het betekent ook dat we Barneveld en omgeving internationaal op de kaart zetten. Dat is voor verschillende bedrijven ongetwijfeld interessant. We hopen op hun steun", zeggen de drie organisatoren eensgezind.

Van Schaik heeft er alle vertrouwen in dat het een topevenement gaat worden. Zijn collega's Hagens en Van Amerongen zijn het roerend met hem eens, maar grijpen toch de kans nogmaals aan om een oproep te doen. ,,Ook als iemand maar een dag beschikbaar is, kunnen we zijn of haar hulp uitstekend gebruiken. Dit is niet alleen een uniek evenement, het biedt ook een unieke gelegenheid om er deel van uit te maken."