• Erik van't Land
  • Archieffoto 2016. Foto´s en video van de editie van vandaag volgen later vanavond.

    Erik van't Land

Kippenren Barneveld beleeft jubileumeditie

BARNEVELD Komende zaterdag is het zover, de tiende editie van de Kippenren Barneveld vindt dan plaats. Het hardloopevenement ondergaat enige veranderingen, de massastart en de halve marathon zijn van het programma gehaald. Op het aantal inschrijvingen heeft dit geen invloed. ,,We hebben er nu al meer dan 800", vertelt mede-organisator Erik van den Hoorn. Voor het overige staan de Barnies Kuikenloop, bedrijvenloop en de Van Ravenhorst 1/4 en AFAS 1/8 marathon 'gewoon' weer op de rol.

Jurre Jochemsen

Vanaf de allereerste editie, in 2008, stond de halve marathon wel op het programma. ,,Maar dit is wel altijd de afstand geweest die de minste deelnemers trok, zo'n tien procent van het totaal", vertelt Van den Hoorn. ,,En de organisatie van die langste afstand vroeg de meeste aandacht qua verkeersregelingen en vrijwilligers. Het winkelend publiek had daar natuurlijk ook het 'langste' last van. Uiteindelijk werd het een te grote belasting op alles en iedereen en hebben we de knoop doorgehakt de halve te schrappen." Mede op verzoek van de deelnemers is de massale start, waarbij elke afstand tegelijk vanaf het Raadhuisplein (de pleisterplaats van het evenement) van start ging, geschrapt. ,,Gespreid starten is voor iedereen beter", vervolgt de Barnevelder, die de secretaris is, naast voorzitter Dennis van Dijk en penningmeester Teus Kuijsten. ,,Wat dat betreft kiezen we voor het gemak. En zoals altijd, begint de Kuikenloop als eerste, om 12.30 uur starten de jongste kinderen."

BARNEVELDS FEESTJE Hoe bevalt hem de organisatie van één van de grootste evenementen in de gemeente? ,,Heel goed, het is ons tweede jaar en het is nog altijd leuk om zoiets lokaals te organiseren. Het is ook best wel een Barnevelds feestje, meer dan de helft is namelijk wel afkomstig uit Barneveld."

Op hoeveel deelnemers mikt het trio? Er is tenslotte een afstand uit het evenement gehaald en vorig jaar tikte men haast de duizend aan. ,,Och joh, de 900 lopers halen we sowieso wel, hoewel er zaterdag nog wel meer evenementen op het programma staan zoals de Rally en Voorthuizen Straalt. Maar goed, ons evenement staat en heeft best wel een bekende naam." Andere noviteiten naast het schrappen van de halve marathon zijn er ook. ,,Ja, we voegen een afstand toe bij de Bedrijvenloop. Voor het eerst doen we de vijf kilometer, naast de tien. We hebben al een recordaantal van 48 teams in totaal en inschrijven, voor alles en iedereen, kan nog tot vrijdagavond 18.00 uur. En we hebben van de gemeente toestemming om naar de 1200 te gaan. Dit evenement blijft groeipotentie hebben. En het wordt mooi weer, dus dat belooft wat. Oh ja, we doen ook wat bijzonders met de warming-up, voorafgaande aan de verschillende afstanden. We doen namelijk de haka en dat zal op een spectaculaire manier gebeuren. Dat is die Nieuw-Zeelandse traditie voorafgaande aan de rugbywedstrijden. Ik ben benieuwd!"

GOEDE DOELEN De goede doelen die het evenement altijd steunt, worden na afloop van de Kippenren bekendgemaakt. Sponsoren zorgen voor het geld, waaronder dus hoofdsponsor Moba, die ook na dit jaar nog twee edities als naamsponsor aan het evenement verbonden is. ,,We hebben nu al de garantie dat we op de 150.000 euro in totaal gaan komen van alle jaren." Alle informatie is te vinden op de website www.kippenrenbarneveld.nl.

RONALD TULEN Eén van de mannen van het eerste uur, Ronald Tulen, kijkt vol tevredenheid toe hoe 'zijn' opvolgers het doen in de organisatie van de Kippenren Barneveld. Wat vindt de Barnevelder, behorend tot één van de 'oprichters' van het evenement, van de vernieuwingen? ,,Het is altijd goed dat een evenement zich ontwikkelt. Dan blijft het ook interessant voor deelnemers, sponsors en publiek. Het is dus mooi dat er vernieuwingen zijn. Andere ideeën zijn namelijk goed voor het evenement. Dan is het continu in beweging." Hoe kijkt hij zelf terug op zijn betrokkenheid bij het evenement? ,,Met veel plezier en zeer positief. Ik ben blij dat ik heb mogen meehelpen het evenement 'op de kaart' te zetten." Hij stopte ermee, samen met de andere bestuursleden, juist om een vernieuwingsslag te slaan. ,,Na vijf jaar was het tijd voor vernieuwing en verandering. Het was ook mooi een evenement, dat inmiddels zijn waarde had bewezen, door te geven aan anderen." Hoe beziet hij de toekomstbestendigheid van het sportieve spektakel? ,,Ook de huidige organisatoren zullen een keer het evenement gaan doorgeven en hierdoor zullen er weer vernieuwingen komen. Verder zie je door de jaarlijks groeiende aantallen deelnemers dat het evenement nog niet aan zijn plafond zit."