• Erik van't Land

Kippenren gaat record breken

BARNEVELD De negende editie van loopsportevenement Kippenren kan bij voorbaat de recordboeken al in. Het deelnemersaantal benadert namelijk de duizend en dat leidt tot intense tevredenheid bij de nieuwe organisatie. In gesprek met een enthousiaste voorzitter, Dennis van Dijk. Samen met Teus Kuijsten en Erik van den Hoorn vormt hij de nieuwe stichting Marathon Barneveld. ,,Dit wordt echt een 'hete editie'."

Zelf is Van Dijk geen fervent loper, maar de sport en zeker de goede doelen draagt hij uiteraard wel een bijzonder warm hart toe. Eenmaal deed de Barnevelder (34) mee, in 2009. Van Dijk is dus de nieuwbakken preses en daarmee de opvolger van Johan van Luttikhuizen. Kuijsten (34) is als penningmeester de opvolger van Barry Keetman, terwijl Van den Hoorn (33) als secretaris Bart Gelderblom vervangt. De voorzitter blikt vol geestdrift vooruit naar de Kippenren, die zaterdag plaatsvindt en opnieuw het Raadhuisplein als pleisterplaats kent. ,,Het is nu onze eerste editie in deze rol, maar we zijn als trio wel langer betrokken omdat we bij serviceclub De Ronde Tafel zitten. We zijn ervan overtuigd dat sportevenementen een groot maatschappelijk belang dienen; noem de gezondheid, noem de sociale contacten; zo kan je nog wel even verder gaan. Het is ook prachtig hoe dit evenement wordt gesteund door zoveel vrijwilligers. Die werken haast elk jaar weer even enthousiast mee."

De reden dat een nieuw trio de kar trekt, heeft puur te maken met de behoefte aan vers elan. ,,Het is sowieso de bedoeling dat er elke drie jaar weer een ander drietal klaarstaat. Dat is alleen maar verfrissend. Via de Ronde Tafel zijn we er zo ingerold en het bevalt uitstekend. Het organiseren van dit evenement voelt in elk geval niet als werk."

In meerdere opzichten lijkt het volgens Van Dijk cum suis een warme negende editie van de Moba Kippenren 2016 te gaan worden. Nog nooit eerder werden er zoveel inschrijvingen vooraf geteld. Er zijn er twintig procent meer dan vorig jaar tot nu toe en het is nu al zeker dat er een recordaantal van duizend lopers (het maximum) meedoet. ,,Hardlopen blijft hot", zo zegt Van Dijk - werkzaam als consultancy-manager bij Afas in Leusden - dan ook treffend. ,,We hebben dit jaar ook veel meer met sociale media als Facebook gewerkt en we zijn ervan overtuigd dat er ook dit jaar weer heel veel lopers uit onze regio komen."

Niet alleen is er veel animo om hard te lopen, ook zijn veel sponsoren enthousiast om het evenement te steunen, daar waar het afgelopen jaren toch wat terugliep. Moba is overigens de opvolger van Rabobank. Van Dijk laat niet na te benadrukken ,,waanzinnig trots" te zijn op deze nieuwe hoofdsponsor. ,,Maar wij praten liever van een evenementpartner. Het is met de Moba geweldig samenwerken. En zo hebben zij weer een platform om kwalitatief goed technisch personeel aan te spreken en hun medewerkers te laten genieten van een sportieve prestatie. Beide partijen blij dus."

Het evenement blijft als gezegd dus doorgroeien. Begin deze week is de voorinschrijving al gesloten wegens het bereiken van het maximaal aantal deelnemers. ,,We zullen nog vijftig kaarten vrijhouden voor na-inschrijvingen."

Dit jaar is het allemaal te doen om drie goede doelen, Stichting Ons Bedrijf, Stichting Rally for Kids en Stichting De Rozelaar. Deze drie stichtingen zijn voortgekomen uit de Goede Doelen Challenge die eerder dit jaar door de Kippenren georganiseerd werd. Rally for Kids is sinds de eerste editie al één van de goede doelen, de overige twee niet. Van Dijk: ,,We vinden het erg belangrijk dat we hiermee kunnen bijdragen aan het lokale welzijn. Zo zal Stichting Ons Bedrijf van de opbrengsten een personenbus financieren, waar ze overigens niet alleen eigen cliënten mee vervoeren, maar ook voor andere stichtingen in Barneveld rijden. Belangrijk vinden we ook dat de goede doelen zelf betrokken zijn bij de organisatie van het evenement. Samen er één groot succes van maken is het devies. Zo zorgen de goede doelen tezamen voor tachtig procent van de vrijwilligers die het evenement mogelijk maken."

Bij de inschrijving voor de Kippenren kunnen belangstellenden er zelf al voor kiezen een bedrag te storten voor één van de goede doelen. Dit jaar voor het eerst zijn de goede doelen duidelijk zichtbaar aanwezig op het Raadhuisplein. ,,Juist om een gezicht te geven aan de doelen waar we het uiteindelijk allemaal voor doen."

Nieuw dit jaar is de 'photowall'. Dit is een wand waar bedrijventeams voor gaan staan voor de foto. Deze foto's worden direct na de Kippenren online gezet. ,,We vinden dit een leuke nieuwe service voor bedrijventeams en hardlopers."

De GINAF rallytruck wordt op het Raadhuisplein geparkeerd. ,,Een leuke gelegenheid voor kinderen om op de foto te gaan." Van Dijk kan niet wachten. ,,We hopen op een heel mooie dag en veel spektakel en uiteraard op veel geld. Het mooiste compliment dat we zouden krijgen is als we meer geld binnenhalen dan vorig jaar, toen het evenement 15.000 euro opbracht. Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken. Ik en velen met mij hebben er zin in."

Meer informatie, onder meer het exacte parcours, is te vinden op de website: www.kippenrenbarneveld.nl.