• Guido de Boer
  • Guido de Boer

Lemmen wint Wielerronde

Sportfestijn met volledig vrouwelijke jury

Edward Doelman

SCHERPENZEEL Opnieuw heeft de Wielerronde van Scherpenzeel zich bewezen als sportfestijn voor het hele dorp. Zowel Scherpenzeelse basisschoolleerlingen als volwassen mannen trapten zaterdag zo hard mogelijk op hun pedalen. Daarbij was er een opvallende primeur: voor het eerst in Nederland was er een wedstrijdjury van een wielerwedstrijd die uitsluitend uit vrouwen bestond. Bart Lemmen won.

In de aanloop naar zaterdag waren de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten gehouden. De regen zou een flinke spelbreker kunnen zijn, met name omdat een nat parcours de kans op valpartijen aanzienlijk zou vergroten. In de nacht van vrijdag op zaterdag viel er zo'n dertien centimeter regen. In de loop van de ochtend werd het droog.

De wegen droogden op, al ondervonden de jongste deelnemertjes er nog wel hinder van. De kinderen hadden hun eigen fiets uit de schuur gehaald en gingen met elkaar de strijd aan in de Dikke Banden Races. Dat was een uiterst serieuze aangelegenheid. De spanning en het enthousiasme op de gezichten spraken boekdelen. Harm Benjamins, Finn Bokkers en Matthijs Looijen wonnen in hun leeftijdscategorieën. Toch was er ook schrik. Enkele kinderen maakten een schuiver. Na de wedstrijden voor de kinderen werd dat al snel omgezet in jolijt. Met opvallende outfits namen diverse duo's deel aan de Tandemrace.

Het derde onderdeel van de middag was de koppeltijdrit, waarin Scherpenzeelse duo's met z'n tweeën zo snel mogelijk over het 1,38 kilometer lange parcours raasden. In deze discipline bewezen Erik van Donselaar en Emiel Haanschoten een goed duo te zijn. Zij versloegen met bijna anderhalve seconde voorsprong het duo Elbert Pater en Wim Verbeek. Als derde eindigden Dirk Jan van den Brink en Ronald Bokkers.

Eén van de meest in het oog springende onderdelen was de Sportklasse-wedstrijd, waar zo´n zestig rijders met een KNWU-licentie met elkaar de strijd aangingen.  Het publiek langs de kant had daarbij extra attentie voor Scherpenzelers Arco Herrebout en Roland Weerd, terwijl ook Coen Beckers uit Woudenberg en Frans van de Vendel uit Renswoude meereden.

Met name Weerd kon op flink veel aanmoedigingen rekenen. Hij zag flink af tijdens zijn wedstrijd. ,,Vanaf de start van de wedstrijd ging het ontzettend snel", ervoer de renner van AXA Valleirenners. Weerd had geluk bij de start. ,,Ik begon vrij vooraan en het is door al die bochten moeilijk om op te schuiven. Daardoor zat ik vanaf het begin in een aardige uitgangspositie, terwijl de achterdeur van het peloton openstond. Het peloton werd best snel uitgedund."

Weerd kon zich lange tijd handhaven, maar in de finale in de achterhoede van het pak terecht. ,,Dan wordt het steeds lastiger als de man voor je een gaatje moet laten vallen. Dat kost veel kracht en energie. Nadat ik het een paar keer gedaan, ging het mis bij de man voor mij. En dan moet je het zelf oplossen." Weerd kreeg het echter niet meer dicht en verloor in de slotfase de aansluiting." Daar baalde de Scherpenzeler zichtbaar van. ,,Een plek in de toptwintig is gezien mijn niveau gewoon een goede uitslag en het zat er voor mijn gevoel ook in. Jammer dat het ook niet lukt, ook omdat het waarschijnlijk de laatste keer is dat ik in de Sportklasse in Scherpenzeel meerijd."

De Sportklasse-wedstrijd, waar de hoogste snelheden van de dag gereden werden, werd uiteindelijk een prooi voor Utrechter Bart Lemmen.

Foto met code wbo27skwielerrondescherp15 levert de winnaar van de Sportklasse-wedstrijd op: Bart Lemmen won de Wielerronde van Scherpenzeel met overmacht.

Eventuele andere foto om te kiezen is: wbo27skwielerrondescherp23

Dit is de finish van de funklasse, waar ook diverse Barnevelders aan meededen. Dibran Mulder (rechts) verwees Jan Alma en Mike Smink naar de tweede en derde plaats.