• epa04465049 SC Heerenveen coach Dwight Lodeweges during the Dutch Eredivisie soccer match between PEC Zwolle and SC Heerenveen in Zwolle, The Netherlands, 26 October 2014. EPA/RONALD BONESTROO

    RONALD BONESTROO

Lodeweges stort Heerenveen in nieuwe crisis

VOORTHUIZEN/HEERENVEEN De sportieve en bestuurlijke crisis bij sc Heerenveen heeft weer een nieuw hoofdstuk gekregen. Trainer Dwight Lodeweges stapte dinsdag op, nadat de Voorthuizenaar zondag zijn formatie nog vernederd zag worden door Feyenoord. Na een schrijnende ruststand van 0-5 werd het uiteindelijk 2-5. Door die nederlaag staat Heerenveen na negen wedstrijden teleurstellend vijftiende. De Friezen wonnen pas één duel.

Het vertrek van de geboren Canadees is waarschijnlijk in goed overleg tot stand gekomen. ,,Dwight Lodeweges heeft dinsdag besloten om zijn functie als coach van sc Heerenveen per direct neer te leggen. sc Heerenveen heeft

het ontslag geaccepteerd'', luidde de verklaring van de eredivisionist. Verder weigerde de club openheid van zaken te geven.

STRIJD OM TDE MACHT Het bestuur van de club zal dus op zoek moeten naar een nieuwe hoofdcoach. Dat wordt nog moeilijk genoeg. De clubleiding had de laatste weken vooral de handen vol aan zichzelf. Verschillende kampen binnen Heerenveen strijden om de macht. Voorzitter Jelko van der Wiel zou het veld moeten ruimen. Dat nieuws lekte in vrijwel alle media uit, maar Van der Wiel is naar eigen zeggen officieel nog nergens van op de hoogte gesteld.

Naar het schijnt is er voor de komende vier wedstrijden wel een interim-trainer gevonden. Dat zou Foppe de Haan zijn. De naam van de 72-jarige Fries zingt veelvuldig rond. Een van die vier duels is de wedstrijd tegen aartsrivaal SC Cambuur, op 1 november.

CAMBUUR Juist die club uit Leeuwarden was de vorige werkgever van Lodeweges. Na een succesvol jaar bij Cambuur, stapte de Voorthuizenaar in 2014 over naar Heerenveen. Dat werd hem niet in dank afgenomen door aanhangers van Cambuur. Ze verstoorden trainingen in Leeuwarden en dreigden het stadion binnen te komen. Lodeweges besloot daarop het seizoen niet af te maken. Dat is nu dus ook het geval bij die andere eredivisionist uit Friesland.