Matthias de Kruijf imponeert

LUNTEREN De Barneveldse dammer Matthias de Kruijf heeft de Lunterse sneldamnacht gewonnen. Hij bleek de beste bij de lustrum-editie van dit door het Lunterse DES georganiseerde toernooi. De sterke dammer, volgend jaar spelend in de landelijke ereklasse dammen voor het Wageningse WDSV, bleef de DES-spelers Harmjan en Arwin Lammers voor.

Eip Janssen

Naast de eeuwige roem mocht De Kruijf zich net als in 2013 laten vereeuwigen met het door dammers fel begeerde 'Lunterse Vrouwtje'.

De vijfde door damclub DES afgelopen vrijdagavond op zaterdagmorgen gehouden damnacht is volgens de club ,,uitstekend" verlopen. De dertig dammers kwamen van heinde en verre. Opnieuw waren er drie dammers uit het plaatsje Melissant (Goeree-Overflakee). ,,Het bevalt ze al jaren heel goed bij ons", wist DES-voorzitter Jaap Heij te melden.

Hij was samen met neef Jan Heij de grote animator achter het in damkringen gewaardeerde initiatief. De hele damnacht was er een ontspannen sfeer en werd er tussendoor gezorgd voor een hapje en een drankje. ,,Er werd een mooie verloting gehouden en geen enkele deelnemer ging zonder prijs naar huis", grijnsde het duo van oor tot oor.

De spelers waren verdeeld in drie groepen qua speelsterkte. In de hoofdgroep werden eerst twaalf voorronde wedstrijden gespeeld. Arwin Lammers bleek de sterkste met 21 uit 12. Hij werd gevolgd door Matthias de Kruijf (20) en Harmjan Lammers (19).

In de aansluitende finaleronden won Matthias de Kruijf van de gebroeders Lammers en maakte zodoende het verschil. De twee punten voorsprong gaf de Barnevelder niet meer uit handen. Hij liet zich na een lange slopende damnacht kronen tot Lunters beste sneldammer. Arwin Lammers werd tweede, nipt gevolgd door zijn broer Harmjan Lammers.

PRESTATIE Er was wel succes in de eerste klasse voor de Lunterse damclub DES. Arno Bos behaalde met 23 punten uit 22 wedstrijden de eerste plaats. Hij bleef Laura Timmerman uit IJsselstein nipt voor. Zij behaalde 21 punten.

In de tweede klasse groep ging de titel naar Edenaar Michel Hendriksen. De dammer uit Ederveen kende een sterke start en wist in de finalegroep de winnares van vorig jaar Melanie Voskuil voor te blijven.

Hendriksen scoorde 34 punten uit 22 ronden. De jeugdige Melanie Voskuil eindigde op 32 punten. Gerrit Roeterdink uit Laren wist met een score van 30 punten het brons op te eisen.

VERLIEZER MET WINST Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Maar eigenlijk voelden alle deelnemers zich op enig moment winnaar. In de verliezersgroep ging de eerste prijs naar Bert Visbeen uit Melissant. Hij scoorde 28 punten. ,,Het komt van ver. Zowel letterlijk als figuurlijk. Maar ik ben er best blij mee", aldus Visbeen.

Damclub DES mag terugkijken op een ,,geslaagde" damnacht. ,,De deelnemers waren net als andere jaren tevreden over de organisatie. En als zij tevreden zijn, zijn wij dat ook", besloten Jan en Jaap Heij.

Zij namen het applaus na afloop enigszins bescheiden, moe maar ook intens blij, in ontvangst.