• Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel
 • Bram van den Heuvel

Nieuw parcoursrecord bij Kippenren

De Kippenren beleeft zaterdag de tiende uitgave en de organisatie heeft ervoor gekozen de halve marathon te schrappen en de kwart en achtste marathon apart te laten starten. Dit is volgens de meeste direct betrokkenen een schot in de roos. De winnaar bij de mannen op de langste afstand is daarbij het meest uitgesproken. ,,Dit is echt 'duizend procent' beter dan dat we hadden en dit moet echt zo blijven. Het was voorheen allemaal wat chaotisch bij start en finish."

Wanneer de Kuikenloop voor kinderen is afgelopen (zie Sportcijfers), is het tijd voor het 'echie' als de mannen en vrouwen van de lange adem van start gaan. Allereerst is het de beurt aan de atleten op de vijf kilometer (de achtste marathon). Hier wordt tijdens deze jubileumeditie geschiedenis geschreven door Albert Meijer uit Ede. Hij verbreekt namelijk het één jaar oude parcoursrecord van David Hemstede en raffelt de afstand af in 16.44. Hij laat Justin van der Steen en Laurens Kersten achter zich. ,,Ik wist niet eens wat het parcoursrecord was", laat de winnaar vlak na de finish weten. ,,Ik ging eerst nog wat te snel van start, meer dan twintig kilometer per uur, maar daarna hield ik het gelukkig nog net lang genoeg vol om als eerste te eindigen." Het is zijn debuut in Barneveld en hij beleeft privé pittige en leuke tijden. ,,In juni hoop ik voor de tweede keer vader te worden, dus ik kan nu nog even lekker lopen. Ontspanning door inspanning toch? Of ik veel train? Nou, dat valt wel mee hoor. Ik loop vooral veel met de hond..." Bij de dames grijpt Rosa Hulsman de winst (20.54), voor Heleen Goeting en Sharone Davelaar. De winnende Amersfoortse blijkt een ware atlete. ,,Ik ging vandaag echt voor de winst", laat de Altis-atlete optekenen. ,,Ik train en loop wedstrijden op de baan en de afstanden zijn heel verschillend, van de 800 meter tot aan de vijf kilometer. Ik loop hier voor het eerst en ga dat ook morgen (gisteren dus, JJ) doen. Bij een wedstrijd in Eemnes ga ik ook voor de winst."

Bij de bedrijvenloop, met een recordaantal van 48 bedrijven, wint Crop 1, voor Code Blauw 1 en BVD Advocaten 2. Tot het winnende team behoren Heleen Goeting, Willem van de Bovenkamp, Maike Pelle, Lucia Veenstra en Henri van de Zandschulp.

Na de prijsuitreiking maken de lopers zich op voor de tien kilometer, voorafgegaan door een heuse 'haka', die normaal gesproken wordt gedaan door de Nieuw-Zeelandse rugbyploeg. Na ruim een half uur razen de eerste atleten over de finish. Edwin Bos is de snelste. Hij laat Ries van Zon en Jeroen Celie zijn hielen zien en komt na 38.21 over de finish. ,,Op de Achterveldseweg ben ik weggegaan bij de rest", vertelt hij. ,,Ik ben natuurlijk heel tevreden met de winst, 'het viel niet tegen'. Dit is mijn eerste overwinning hier, vorig jaar werd ik vierde. Ik had de ambitie om een plaatsje op te schuiven. Dat ik dan win, is natuurlijk prachtig." En over de vernieuwingen met de gescheiden start, is de 32-jarige loper uit Barneveld uitgesproken. ,,Dit is 'duizend procent' beter en moet dus echt zo blijven." Bij de dames wint Hester Woudenberg in een tijd van 46.08. De in Amersfoort woonachtige, maar in Julianadorp geboren vrouw van voormalig VVOP 1-spits Robert, zegt echter niet eens in vorm te zijn. ,,Maar met name in het bos ging het heel goed en liep ik snel. Dat ik de winst pak, is heel mooi natuurlijk, want de bronzen en zilveren prijs had ik al een keer gepakt. Ik vind het heerlijk om te lopen en loop zelfs regelmatig van mijn werk naar huis. Ik kan tevreden zijn over vandaag."

Die tevredenheid is ook te bespeuren bij Dennis van Dijk, de voorzitter van het organisatiebestuur, naast penningmeester Teus Kuijsten en secretaris Erik van den Hoorn. ,,Het is ook 'gigantisch' dat het weer zo meewerkt. Verder is er een mooi evenwicht tussen het deelnemersveld op de vijf en tien kilometer. Op beide afstanden zijn er om en nabij de 450 lopers en in totaal, met de Kuikenloop erbij voor de kinderen, tikken we de duizend wel aan. Daar doe je het toch voor, prachtig toch. En ik heb heel veel positieve opmerkingen gehoord over het scheiden van de afstanden bij de start. We hebben hier meer comfort gecreeërd voor de lopers en de deelnemers lopen nu niet meer in een treintje. En tja, een parcoursrecord, dat was helemaal ongelooflijk. Wat een verschil ook met de nummers twee en drie." De winnaar kwam namelijk na 16.44 over de streep, terwijl de nummers twee en drie na respectievelijk 18.03 en 19.24 binnenkomen. ,,En op negatief commentaar over vuilnis op het Raadhuisplein is het ook niet meer wachten gelukkig, want na afloop komt er een grote veegwagen. Nee, tegenover je zit echt een tevreden mens. We zijn met zijn allen beretrots en hardlopen blijft 'hot', zo blijkt maar weer..." De Bedrijvenloop tot slot wordt op de tien kilometer door Top Totaal 1 in winst omgezet, voor Brink BV 1 en Gemeente Barneveld 1. Het winnende team bestaat uit Wouter van Roozelaar, Jan Teus van de Kamp en Frank van den Top.

BARNEVELD De omstandigheden waren welhaast ideaal, het deelnemersaantal tikte de duizend aan en het publiek genoot met volle teugen. De jubileumeditie van de Moba Kippenren Barneveld kan volgens de organisatie de boeken in als geslaagd. Edenaar Albert Meijer zorgde voor een parcoursrecord op de vijf kilometer, bij de langste afstand, de kwart marathon (tien kilometer) won Barnevelder Edwin Bos. ,,Vorig jaar werd ik vierde en ik had vandaag de ambitie om een plaatsje op te schuiven. Dat ik win, is natuurlijk prachtig."

De winnaar van het parcoursrecord op de achtste marathon had ook intens genoten. ,,In het begin ging ik iets te hard, maar uiteindelijk heb ik het toch nog volgehouden." Bij de dames wonnen respectievelijk Rosa Hulsman en Hester Woudenberg bij de kortste en langste afstand. ,,Dat, terwijl ik helemaal niet in vorm was", liet laatstgenoemde optekenen. ,,Morgen hoop ik ook in Eemnes te winnen", keek Hulsman alweer vooruit naar de dag van zondag.

De organisatie keek tevreden terug. ,,Helemaal 'gigantisch' dat het weer ook zo goed meewerkt", aldus Dennis van Dijk.

De bedrijvenloop werd door Top Totaal 1 en Crop 1 in winst omgezet, op respectievelijk de langste en kortste afstand.