• Gilbert Punt (met bal) - broer van Richard Punt - in actie tegen MIA

    Pauw Media

Ongeluk speler werpt schaduw over titel ODIK

BARNEVELD De euforie was groot toen zaterdagavond het laatste fluitsignaal klonk in de Veluwehal. ODIK had met 26-14 van naaste belager MIA gewonnen en pakte dankzij deze achttiende zege op rij de titel in de zaal.

 

De feestvreugde mocht slechts enkele uren duren. In de loop van de zondagochtend verspreidde binnen ODIK zich het nieuws dat Richard Punt - speler van ODIK 2 en broertje van Gilbert Punt - 's nachts een ernstig auto-ongeluk heeft gehad. ,,Nu je weet dat zo'n jongen voor zijn leven aan het vechten is, stelt de hele titel niks meer voor'', vertelt een aangeslagen coach Hugo van Woudenberg. ,,Het is bizar: van zo'n euforische naar zo'n trieste gebeurtenis.''

 

VERENIGING De hele vereniging leefde een week lang naar de kampioenswedstrijd van ODIK 1 toe. Twee magere jaren met degradaties konden definitief worden vergeten. Als Barneveldse sportliefhebber kon je een uitnodiging voor de wedstrijd tegen nummer twee MIA bijna niet gemist hebben. De Veluwehal was dan ook goed gevuld met zeker 500 toeschouwers die voor een mooie ambiance zorgden.

ODIK was vooraf overtuigd van haar eigen kunnen - getuige de 28-14 zege als voorspelling van aanjager Gilbert Punt in deze krant - maar had in de openingsfase toch last van de spanning. MIA kon echter niet lang van de voorsprong genieten, ODIK kwam langszij en in de tweede helft leidde Else de Vries de rood-witten naar de overwinning. Van Woudenberg gunde de 26-jarige topscorer vervolgens een publiekswissel en liet zijn team vlak voor tijd even genieten van de sfeer tijdens een time-out.

Na het laatste fluitsignaal kon het feest echt losbarsten. ,,Natuurlijk weet je dat de kans dat je kampioen wordt, groot is. Maar als trainer blijf je altijd een beetje onzeker. Dus de ontlading kwam pas echt toen het definitief was'', vertelt de Barneveldse coach over de titel die ODIK met louter zeges binnengehaald heeft. ,,Hoe makkelijker het lijkt om kampioen te worden, hoe knapper het eigenlijk is.'' ODIK vierde als vereniging tot in de kleine uurtjes feest.

 

KATER Iedereen ontwaakt vervolgens op zondag in een kater die niet voor mogelijk was gehouden. Richard Punt blijkt een ernstig eenzijdig auto-ongeluk te hebben gehad. De 21-jarige speler uit het tweede team - en het broertje van de kersverse kampioen Gilbert Punt - is op de terugreis naar Barneveld nadat hij enkele supporters uit Nijkerk 's nachts naar huis had gebracht van de weg geraakt en tegen een boom tot stilstand gekomen. Hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij in coma wordt gehouden.

Van Woudenberg: ,,Ik werd om half acht wakker gebeld en dacht: wat is dit? De blijdschap van de avond ervoor was in één keer weg. Het is van het ene naar het andere uiterste. Het kampioenschap telt op dit moment niet.''

 

De club heeft vervolgens besloten de kantine te openen, zodat clubleden met elkaar samen konden zijn, vertelt clubman Van Woudenberg: ,,We wilden dat iedereen bij elkaar kon komen. Richard zit in de selectie, dus het komt voor de spelers heel dichtbij; maar hij is ook nog eens een jongen van de club. Het is nu een emotionele achtbaan, waarin we alleen maar kunnen afwachten.''