• Michael Korrel gaat vol voor een medaille op het WK. ,,Anders kon ik beter in Barneveld blijven. -

    Piroschka van de Wouw

Barnevelder Michael Korrel klaar voor WK judo in Japan

BARNEVELD Na het EK eerder dit jaar in Minsk moest hij een tijdje bijtanken, nu moet hij er weer klaar voor zijn. Het WK judo is aanstaande in Japan, Michael Korrel uit Barneveld denkt er helemaal klaar voor te zijn. ,,Ik ben fit en dat is en het belangrijkste.”

Jurre Jochemsen

Het is een kwestie van incasseren, accepteren, evalueren én doorgaan. Woorden van de Barneveldse topjudoka Michael Korrel (25) die hij eerder deze zomer uitsprak na het tegenvallende EK in Wit-Rusland. In de één na zwaarste gewichtscategorie (de -100 kilogram) ging hij vol voor de medailles bij het individuele toernooi. Daar ging het enkele maanden geleden echter volledig mis, hij verloor al in de openingsronde en dat was een flinke deceptie voor de ambitieuze vechtsporter. ,,Het was niet dramatisch, maar mijn individuele toernooi was wel een teleurstelling”, zo zei de tegenwoordig in Barneveld woonachtige man uit Vianen destijds.

Nu blikt hij vooruit op de belangrijkste titelstrijd dit jaar, het wereldkampioenschap in Japan, het land dat geldt als de bakermat van de judosport. ,,Ik ben fit en dat is het allerbelangrijkste”, zo vertelde hij afgelopen woensdag, een dag voordat hij het vliegtuig pakte richting het land van de rijzende zon. ,,De ploeg vertrekt op verschillende dagen, omdat de judoka’s ook uitkomen op verschillende dagen. Ik kom als relatief zwaargewicht pas laat in actie, op 30 augustus judo ik het individuele toernooi en een dag later kom ik in actie met het Nederlandse team.”

‘TE VAAK VERLOREN’ De judoka blikt ook nog even terug op voorbije tijden. ,,Bij deze sport is het lijntje tussen winst en verlies dun, maar de laatste tijd heb ik naar mijn smaak te vaak verloren in de eerste ronden, dat moet beter. Bij dit soort teleurstellingen kun je twee dingen doen. Even bij de pakken neer gaan zitten of evalueren en nog een tandje bijzetten. Dat laatste heb ik uiteraard gedaan, zeker gezien het belangrijke toernooi dat eraan zit te komen. We hebben hard gewerkt om in elk geval fit te zijn en dat is gelukt durf ik wel te zeggen. Ik heb geen enkele last gehad van blessures in de aanloop naar het WK, dat is wel lekker.”

Hij kwam na de Europese titelstrijd in Wit-Rusland niet vaak in actie tijdens een toernooi. ,,Dat had ook vooral te maken met het feit dat er zo weinig tijd zat tussen EK en WK. Dat had - wat dat eerste toernooi betreft - te maken met de European Games. Normaal is het EK in april, maar nu pas in juni. Na dat EK kwam ik nog in actie bij een toernooi in het Kroatische Zagreb, maar ook daar verloor ik helaas al in de eerste ronde. Ik ging onderuit tegen een concurrent uit Rusland. Ik werd verrast en maakte een tactisch verkeerde keuze. Dat soort zaken neem ik natuurlijk mee naar volgende toernooien, zoals nu het WK. Ik heb gewoon nog voldoende zelfvertrouwen, omdat ik het al zo vaak heb laten zien. Niet voor niets ben ik nog altijd de nummer drie van de wereld.”

REVANCHE? Ziet hij het komende WK als het evenement van de revanche? ,,Eigenlijk niet helemaal, juist omdat ik het in het verleden al vaak genoeg heb bewezen. Ik heb die goede prestaties in het lijf en mentaal, fysiek en tactisch voelt het op dit moment gewoon goed.”

Hoe beziet hij het WK dan? ,,Ik heb de laatste weken wat energie kunnen besparen, juist omdat ik in de periode daarvoor wat ‘harde sessies’ heb gedraaid in de sportschool en op Papendal. Zeker is wel dat ik enorm uitkijk naar het wereldkampioenschap, ik ben op gewicht en ben benieuwd naar de loting. Vanaf nu is het alleen maar het pure judo dat de klok gaat slaan.”

Hoe kijkt Korrel aan tegen het feit dat het WK in de bakermat van zijn sport plaatsvindt? ,,Dat vind ik bijzonder en prachtig, dat is duidelijk. Volgend jaar zijn de Olympische Spelen in dezelfde stad Tokio, en dat maakt het nog specialer. Die Spelen zijn een maandje eerder dan de periode nu. Ik weet dat de temperaturen nu nogal hoog liggen. We zien allemaal wel hoe het geregeld is daar; zeker is wel dat ik nu ergens anders overnacht dan volgend jaar, als we in het olympisch dorp verblijven.” Zaak is om direct het goede slaapritme te pakken, al vanaf de vlucht. ,,Dat is heel belangrijk”, zei Korrel een dag voor afreizen. ,,Veel slapen, dat is het doel in het vliegtuig. We moeten meteen in het ritme komen om bij het WK goed voor de dag te komen. Er zijn in Japan veel punten te verdienen voor de ranking en een goede prestatie op het WK geldt als een dikke bonus. Ik kijk er echt naar uit.”

Hoe beziet Korrel de uitspraken van bondscoach Maarten Arens die verwachtte dat Korrel een medaille gaat pakken? Zorgt dat voor extra druk? ,,Eigenlijk niet, omdat ik er zelf namelijk ook vol voor ga. Ik moet er ook gewoon mee om kunnen gaan. Als ik niet tegen druk zou kunnen, dan kon ik beter thuisblijven in Barneveld. Topsport is risico’s nemen en dat doe ik graag en vind ik niet vervelend. Ik ga dus vol voor een medaille, ik ben benieuwd.”