• Robin Kinsbergen, toen hij nog hoopvol vooruitkeek op de allereerste editie van de Groot Boeschoten Trail.

    Henk Hutten

Ondernemer Kinsbergen: ‘Groot Boeschoten Trail onzeker’

VOORTHUIZEN De Groot Boeschoten Trail tussen Voorthuizen en Garderen, op 16 mei, staat op losse schroeven. ,,Gezien de huidige situatie met het coronavirus, is het realistisch om te veronderstellen dat we die moeten afgelasten”, aldus organisator en ondernemer Robin Kinsbergen. Het tweedaagse Vuurtoren Trail Festival van komend weekend op Ameland is al afgeblazen.

Jurre Jochemsen

Kinsbergen is actief in de evenementenbusiness én de horeca dus zijn de tijden zwaar. ,,Ja, op dit moment krijgen ondernemers klap op klap, zo ook ik, mijn inkomsten zitten nu op ‘nul komma nul’. Zoiets als afgelopen zondag, toen ik werkzaam was in Grandcafé Wijntje in Voorthuizen en pardoes de opdracht kreeg de deuren te moeten sluiten om 18.00 uur, had ik natuurlijk nog nooit meegemaakt. Dat was in eerste instantie vervelend en je voelde de onmacht. Komt bij dat wij afgelopen dagen diverse trailreizen naar het buitenland, vanuit Cairn Trails & Adventures, hebben moeten afblazen, gewoonweg omdat organisaties races afgelasten. Ik organiseer Trailrunreizen naar onder meer Italië en Griekenland en beiden zijn verplaatst naar 2021. Dat cancelen heeft betrekking op vele vrijwilligers en medewerkers maar ja, vluchten naar het buitenland staan ook op wankelen, dus kunnen we ook niets anders. Heel vervelend voor alle betrokkenen en dus ook voor mij persoonlijk. Het is zaak om nu veel te reorganiseren, hopelijk is er volgend jaar weer een nieuwe kans.”

‘GEBAKKEN PEREN’ Feit is dat Kinsbergen, zoals hij het zelf omschrijft, ‘met de gebakken peren’ zit. ,,Tja, toen vorige week donderdag dat perscommuniqué naar buiten kwam dat evenementen met meer dan honderd mensen werden afgeblazen, heb ik de auto wel even langs de weg gezet om tot rust te komen. Ellendig allemaal joh. Met Cairn werken we in een kernteam van vijftien vrijwilligers, allen nauw betrokken maar nu dus met lege handen. En ik wil eerlijk zijn, mijn vrouw, ook zeer nauw betrokken, was even helemaal de weg kwijt en was enorm verdrietig.” Toch zit Kinsbergen samen met zijn team niet bij de pakken neer. ,,We moeten proberen de rug te rechten en hier sterker uitkomen. Ook al is de toekomst allesbehalve transparant voor iedereen, we moeten positief proberen te blijven met zijn allen.”

Afgelopen week was dat echter geen sinecure. ,,Normaal zou ik dinsdag al op Ameland hebben gezeten om een mooi evenement neer te zetten, die Vuurtorentrail. We zouden dat komend weekend, zaterdag én zondag dus, voor de zevende keer houden. Maar ja, toen kwam dat virus…”

VELUWEZOOM TRAIL Hij vreest met vreze voor doorgang van twee andere evenementen in voorjaar en zomer. ,,Op 16 mei zou dus de Groot Boeschoten Trail plaatsvinden en daarna, op 21 en 22 juni, de Veluwezoomtrail. We houden veel contact met de direct betrokkenen zoals de burgemeesters, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Die contacten verlopen gelukkig altijd heel soepel. Maar ja, ik moet realistisch zijn en wel zeggen dat dit er allemaal niet al te florissant uitziet. De vergunningen zijn er in elk geval maar er komt nog zoveel meer bij kijken.” Om een voorbeeld te geven. ,,Je moet er niet aan denken de talloze geleverde medailles, in de kliko te moeten gooien. Dat lijken voor de buitenwacht misschien kleine kosten, maar dat is helaas niet zo. Zo’n 1500 medailles kosten zo enkele duizenden euro’s, we willen namelijk kwaliteit leveren aan onze deelnemers. Momenteel is het sowieso verder ook lastig om bestellingen te doen in China, daar waar de meeste van dit soort producten worden gemaakt. Positief is wel dat het qua corona daar wel de goede kant opgaat.” Zijn er eventueel al alternatieven voor de Trailrun van komend weekend? ,,Misschien zou het in het najaar kunnen, maar dat is nog lang niet zeker. De lijntjes met de betrokkenen blijven open, ik word goed geholpen gelukkig. Maar ja, zoals iedereen weet, de situatie in ‘coronaland’ verandert elke dag en ik moet blijven relativeren."

POSITIEF Heel positief vond hij afgelopen dinsdag het nieuws over de tegemoetkoming aan de diverse ondernemers in het land. ,,Ik ben natuurlijk ondernemer geworden en gebleven en wil dat in hart en nieren blijven, maar nu is het allemaal niet makkelijk. Dan voelt het goed als de rijksoverheid ons bijstaat, we moeten ons met zijn allen niet gewonnen geven. Ook al is de financiële tegemoetkoming vooral een gebaar, het is wel een heel goed gebaar vanuit Den Haag. Ik vind dat echt een manifest van kordaat optreden. Laten we dan ook met zijn allen bij elkaar blijven en elkaar steunen. Het collectief, de saamhorigheid, zal overwinnen.”