• Het parcours van de wegwedstrijd van het NK Wielrennen in Ede.

    KNWU
  • Het parcours van de tijdrit van het NK Wielrennen in Ede.

    KNWU

Parcours tijdrit NK Wielrennen door park Hoge Veluwe

OTTERLO Het parcours van het Nederlands Kampioenschap (NK) wielrennen gaat eind juni dwars door Ede. De organisatie noemt het verder ,,uniek’’ dat de tijdrit van de mannen op woensdag 26 juni deels door nationaal park De Hoge Veluwe in Otterlo voert. De route is dinsdag door de organisatie bekendgemaakt.

Boy Imminck

Het NK Wielrennen is een meerdaags evenement dat op woensdag 26, zaterdag 29 en zondag 30 juni wordt gehouden. In januari werd al bekend dat het evenement dit jaar naar de gemeente Ede zou komen. Op woensdag 26 juni vindt het NK Tijdrijden voor beloften, vrouwen en mannen plaats. De mannen rijden 41,2 kilometer en de beloften en vrouwen leggen 32,2 kilometer af. Het parcours start op de Arnhemseweg, tientallen meters voor de kruising met de Nieuwe Kazernelaan. De renners draaien vervolgens linksaf de N224 op. Die rijden ze af tot aan de kruising met de N304, waar ze rechtsaf richting Otterlo rijden. De N304/Apeldoornseweg wordt tot aan Otterlo door iedereen afgelegd.

De tijdrit voor de mannen mag bij hoge uitzondering door nationaal park De Hoge Veluwe. Via de Houtkampweg, Kronkelweg en Prins Hendriklaan in het park bereiken de renners de N804 bij Hoenderloo, waar ze linksaf slaan richting de N304. Daar wordt weer koers gezet richting Otterlo en Ede, waar de finish ligt op de Arnhemseweg ter hoogte van het Mausoleum. De vrouwen en beloften rijden niet door, maar langs Otterlo. De organisatie creëert een keerpunt op de N304, ter hoogte van het dienstgebouw van De Hoge Veluwe.  

WEGWEDSTRIJD Zaterdag 29 juni zijn de wegwedstrijden van de vrouwen elite en beloften. Op zondag 30 juni strijden de mannen elite om de rood-wit-blauwe kampioenstrui in de wegwedstrijd. Deze wedstrijd start op de Arnhemseweg bij het Mausoleum en komt net als de tijdrit uit op de kruising met de N304. Daar wordt dan echter linksaf geslagen richting Raadhuisstraat.

Via de Klinkenbergerweg gaan de renners vervolgens over de Zandlaan via de Bovenbuurtweg en de Van Balverenweg naar de Dr. Willem Dreeslaan. Dan wordt koers gezet naar Wageningen. Via de Mansholtlaan en de Geertjesweg beklimmen de renners een deel van de Wageningse Berg om vervolgens via de Hartenseweg op Bennekoms grondgebied (Commandeursweg) uit te komen. Via de Molenstraat komt het peloton op de Edeseweg en Klinkenbergerweg weer richting de finish. Scherprechter wordt mogelijk de laatste bocht naar rechts, waar de renners de Arnhemseweg opdraaien. Een kleine klim van ruim 300 meter kan het verschil maken in de finale. De totale omloop is 25,2 kilometer. Het parcours wordt door de mannen negen keer keer afgelegd. De vrouwen rijden de ronde vijfmaal en de beloften zes keer. De afgelopen weken heeft de organisatie samen met de ploegen, de betrokken gemeenten, de provincie Gelderland en de KNWU het parcours samengesteld.

De Nederlandse Loterij heeft zich als hoofdsponsor en naamgever verbonden aan dit jaarlijkse wielerfeest. Als ambassadeur van Nederlandse Loterij verkende ex-wielerprof Bram Tankink afgelopen week al het parcours met Sunweb-renster Floortje Mackaij . ,,De finish is licht oplopend, dus je moet goede benen hebben om hier te winnen", aldus Tankink. 

Ook de burgemeester van Ede, René Verhulst, reed het parcours. ,,Er kan echt het verschil gemaakt worden. Ik kijk uit naar het moment dat de professionele renners door Ede gaan fietsen."

ARNHEMSEWEG De Arnhemseweg ligt momenteel, tot ongeveer eind juli, open vanwege werkzaamheden. Volgens de gemeente is de weg tijdens het NK wel geschikt.

RONDE VAN EDE Dinsdag werd ook bekend dat de Ronde van Ede tijdens het NK verreden gaat worden. Lees hier de reactie van Ronde-voorzitter Johan Schuitemaker

Meer informatie over de route is te vinden op www.nk2019.nl. Aanmelden voor de officiële toertocht op zaterdag 29 juni kan via www.nederlandseloterijnktoertocht.nl