• Gerrit van Leijenhorst
  • Gerrit van Leijenhorst
  • Gerrit van Leijenhorst
  • Gerrit van Leijenhorst
  • Gerrit van Leijenhorst

Tropische cross in Stoutenburg

STOUTENBURG Het was bijna tropisch op de baan in Stoutenburg. Door de droogte van de afgelopen periode lag er op hemelvaartsdagg een harde zandbaan op de rijders te wachten. Ook het publiek wist de weg naar de baan de vinden. De wedstrijd werd strak georganiseerd. Om 17.00 uur waren de finales al achter de rug.

Bij de Jeugd quads was Mick Bungener (Hilversum) de sterkste, want hij won beide manches. Barnevelders Wesley Eijk en Marien Brandsen behaalden elk een tweede en een derde plek, maar Eijk was in de tweede manche de betere en won hierdoor het zilver, voor Brandsen en Voorthuizenaar Yordi van Renselaar.

De quads tot 350cc werd gewonnen door Tim van Wee (Hooglanderveen), voor Kevin van de Hudding (De Glind) en Rob van Hamersveld (Nijkerk). Daisy Thomassen uit Kootwijkerbroek werd vierde.

Bij de Quads boven 350cc werd in twee groepen gereden. De beste 11 rijders mochten nog een keer aan de bak om te strijden voor de podiumplaatsen. Bij de start was Terschuurder Ben Nijhof het beste weg, gevolgd door Bobby van Dijk (Hoogland) en Richard Top uit Kootwijkerbroek. Top stootte door naar de kop, Patrick Smink (Hoogland) schoof door naar de tweede plek en Bas van der Heide (Lunteren) pakte de laatste plaats op het ereschavot. Vierde werd Michel Smink (Bunschoten) voor Barnevelder Maarten Bouw.

AUTOCROSS In de Standaardklasse werden de drie manches eenvoudig gewonnen door Dinand van Veenhuizen (Putten). Plaatsgenoot Jarno van de Krol maakte samen met Danny van Wanrooij (Kudelstaart), Jordi Veldhuizen (Maarssen) en Vince van Wanrooij (Kudelstaart) de eerste startrij vol. Bij de start van de finale was Van Veenhuizen opnieuw goed weg, nam afstand van zijn achtervolgers en won eenvoudig. Veldhuizen en Vince van Wanrooij raakten onderling in gevecht om de tweede plaats, met broer Danny van Wanrooij op het vinkentouw. In de laatste ronde maakte Vince een foutje, zodat Danny alsnog beslag legde op de derde plek. Van de Krol bleek met zijn 1300cc Junior wagen de 2000cc auto's in deze finale niet bij te kunnen houden en viel na een goede start terug in het veld. Toen hij de laatste ronde een koprol maakte moest hij mede Junior rijder Marijn Vos uit Scherpenzeel zelfs voorlaten en eindigde hij op de 6de plaats.

REGIOKLASSE In de Regioklasse waren er veel deelnemers uit Achterveld en Leusden en ook zij moesten eerst in groepen rijden om te bepalen of ze in de finale mochten meedoen. De grootste kanshebbers voor de zege in die finale waren Marco Blom (Stoutenburg) en Rudy Buurman (Barneveld), want zij wonnen beide twee manches. Ook Kees Verweij (Leusden), Bert Oudendorp (Ermelo) en Fred Tolboom (Leusden) mochten op de eerste startrij plaatsnemen. Buurman was als beste weg, voor Blom en Verweij. In de eerste bocht ging Blom Buurman voorbij en samen bouwden ze een voorsprong op. In de derde ronde ging Verweij op zijn dak, met een rode vlag en een herstart als gevolg. Ook na deze herstart gingen Blom en Buurman er samen weer vandoor, met Bert Oudendorp, Fred Tolboom, Dion Bussink (Ulft) en Achtervelders Ilse Priem en Jos de Vette in de achtervolging. Priem en De Vette passeerden eerst Bussink en later werd Tolboom teruggepakt.

De volgorde bij de finish was Blom voor Buurman, Oudendorp, Priem en de Vette. Buurman bleek achter te vroeg gestart te zijn, wat leidde tot een diskwalificatie. Oudendorp en Priem schoven hierdoor een plekje op en werden tweede en derde.

Er stonden vier Toerwagens aan de start, maar na de uitval van Jhon Pater (Leusden) met een gebroken achterwiel ophanging, gingen Jan van Noort (Westbroek), Marcel Pater (Lunteren) en Bart Brosky (Leusden) samen bepalen wie de snelste was. Van Noort was als beste weg, voor Pater en Brosky. Toen Pater een lekke band kreeg, moest hij Brosky voor laten. Van Noort werd dus winnaar, voor Brosky en Pater.

Ook bij de Sprinters waren er vier deelnemers. Harold Kok viel in één van de manches uit met motorproblemen en moest de finale aan zich voorbij laten gaan. Barnevelder Rudy Buurman was de snelste starter, achtervolgd door Hilfert de Boef uit Renswoude en Gerrit Holdijk (Uddel), die in deze volgorde ook finishten.

De organisatie sprak na afloop van ´een geslaagde crossdag, die hopelijk volgend jaar weer een vervolg krijgt.´