• Wethouder Didi Dorrestijn kijkt aandachtig toe bij één van de partijen in het rapidtoernooi van BDSV.

    Jeroen van Winkoop

Valneris en Timmermans winnen rapidtoernooi BDSV

BARNEVELD De Barneveldse Dam- en Schaakvereniging was zaterdag gastheer voor het jaarlijkse rapidtoernooi. BDSV is tevreden met het verloop van het toernooi in de Oosterboshal. Nieuw dit jaar in dit gecombineerde toernooi was het speeltempo. Van de vroegere 20 minuten stonden aan het begin van de partij stonden er nu nog maar 10 op de klok. Door de vijf seconden increment voelde het toch niet aan als een veel sneller tempo. Wel bood het de ruimte om twee extra rondes te spelen. Met ruim honderd deelnemers was het goed bezet en met de komst van drie internationaal meesters bij het schaken en zelfs twee grootmeesters bij het dammen was het ook nog eens een sterk bezet toernooi. De openingszet werd verzorgd door wethouder Didi Dorrestijn, die de eerste zet uitvoerde op het bord van schaker Richard Rijken en oud-wereldkampioen dammen Guntis Valneris.

DE KRUIJF VERRAST De twee dammende grootmeesters, Macodou N’diaye en oud-wereldkampioen Guntis Valneris, leken het zwaar te hebben. Zo wisten beide heren niet te winnen van de voor Wageningen uitkomende Barnevelder Matthias de Kruijf. De Kruijf liet onderweg in de overige wedstrijden te veel punten liggen en eindigde daardoor toch net achter beide grootmeesters op de derde plaats. Na negen rondes bleek dat Guntis Valneris zich na wereldkampioen ook open-Barnevelds kampioen kan noemen. De tweede groep werd even knap als verrassend gewonnen door Bart Wiggemansen, die een heel peloton aan ervaren toernooispelers voor wist te blijven.

GEDEELD EERSTE Bij het schaken leek IM Hing Ting Lai de beste papieren te hebben. Na drie ronden stond hij al alleen aan kop. IM Mark Timmermans wist echter het onderlinge duel met Hing Ting te winnen en zo zijn half punt achterstand om te zetten in een voorsprong. Mark Timmermans hoefde onderweg nog slechts een halfje af staan aan Richard Vedder. Hing Ting Lai bleef foutloos, waardoor de eerste prijs een gedeelde was. Op onderling resultaat werd Mark Timmermans toernooiwinnaar. Beste Barnevelder werd Kevin van Brummelen op een vijfde plaats. Een half punt achter Tim Grutter, die daarmee kampioen werd van de Stichts-Gooise Schaakbond.

De tweede groep werd gewonnen door Barnevelder Rijk van den Bosch. Leendert Hartevelt was met zijn gedeeld derde plaats de tweede Barnevelder op het podium. In de derde groep konden de Barnevelders geen potten breken. Gerrit van den Dool uit Zeist kon dat wel en behaalde een soevereine groepswinst.