• Equigeniek

Van de Bovenkamp terug op het paard

BARNEVELD Een jaar geleden interviewde de Barneveldse Krant inwoners van de gemeente Barneveld die in 2016 iets ingrijpends hadden meegemaakt. Daaronder ook de Voorthuizense amazone Diana van de Bovenkamp, die in november van dat jaar door een trap van één van haar paarden ernstig letsel in haar gezicht had opgelopen.

De 19-jarige amazone vertelt, een jaar later, hoe het met haar gaat. ,,Ik heb de draad weer op kunnen pakken, na zes weken rust omdat de artsen mij nadrukkelijk hadden verboden om paard te rijden ben ik langzaam weer begonnen. Intensief rijden was onmogelijk in het begin vanwege de pijn aan en in mijn hoofd. Het is ook nu nog zo dat ik geen dag zonder pijn ben geweest. Ook krijg ik door mijn neus praktisch geen lucht. Dat is erg vervelend zeker met rijden maar je leert er mee om te gaan. Ik ben blij dat ik er nog ben dus wil er niet te veel over zeuren.

Als alles gaat volgens plan zal de eerste hersteloperatie medio 2018 plaats gaan vinden. De beugels die ik nu in mijn mond heb moeten eerst hun werk doen. Voordat ik helemaal hersteld zal zijn, moet ik rekenen op nog twee jaar."

Haar EK-paard Corvette heeft ze dit jaar niet meer uit kunnen brengen op wedstrijden vanwege een langdurige blessure maar daarvoor in de plek zijn de merrie Evita en de ruin Artistic gekomen. ,,Met beide paarden had ik een succesvol zomerseizoen en behaalde ik de reserve-titel op de Gelderse Kampioenschappen in de klasse Z2 en de klasse ZZ licht dressuur. Hoogtepunt was het behalen van de bronzen plak op het NK met Evita. Artistic is inmiddels verkocht naar Spanje en met Evita heb ik de overstap gemaakt naar de subtop, zij loopt mooie scores en ik heb hoge verwachtingen van haar."

Op de vraag of deelname aan het EK er volgend jaar weer in zit, antwoordt Diana: ,,Daar houd ik me nog niet mee bezig; wat ik doe is elke dag lekker rijden met haar en of het zich allemaal snel genoeg ontwikkelt zodat ik in de race kom, is afwachten."

Nooit gedacht om te stoppen Diana? ,,Nee eigenlijk niet, paardrijden is iets wat ik aardig schijn te kunnen en wat ik ook het liefste doe. Wel geef ik naast het rijden steeds meer les, ik vind het mooi om mijn kennis en ervaring te delen met andere paardensporters want fijn paardrijden is gewoon het mooiste wat er is."