• GUSTAVO EPIFANIO

Van den Brink verbaast vriend en vijand

LA PAZ Rallyrijder Martin van den Brink heeft donderdag alles en iedereen in de Dakar Rally verbaasd. De Harskamper stond namelijk 'gewoon' aan de start van de zesde etappe. De formatie van Mammoet Rallysport was in de vierde etappe in de duinen rond San Juan de Marcona blijven steken.

Berry Kamphorst

In de vijfde etappe kwamen Van den Brink en zijn co-piloten niet aan de start. Donderdag baarde de Harskamper opzien door zich bij de start te melden, te vertrekken en de etappe uit te rijden. Na afloop werd het team alsnog uit de uitslag geschrapt en op de officiële lijst met uitvallers geplaats.

STARTKAART De organisatie had blijkbaar haar zaakjes niet op orde. ,,We hadden een startkaart,'' aldus Martin van den Brink. ,,Ja, wat doe je dan? Rijden natuurlijk.'' Ook de tijdregistratie tijdens de etappe noteerde keurig de tussentijden van Van den Brink. In het laatste deel van de special viel blijkbaar ergens het kwartje in Bolivia. De tijden van de Harskamper werden geschrapt en in no-time stond de Mammoet-brigade ook vermeld bij de uitvallers. ,,Jammer, maar het was te proberen,'' aldus een nuchtere Van den Brink, die als geen ander de regels van het spelletje dat 'Le Dakar' heet kent.

,,Ik heb geleerd dat de Dakar Rally pas voorbij is als je startkaart voor je neus wordt verscheurd. Wij hebben woensdag de truck gerepareerd in de duinen. Hebben de proef afgemaakt en ons gemeld in het volgende bivak. Niemand vroeg ons om de startkaart in te leveren. Ja, dan ga ik gewoon van start. Het is een mooie gelegenheid om te testen. Als we zaterdag weer mogen starten gaan we gewoon weer rijden.''

In het spoor van zijn Mammoet-kopman snelde Janus van Kasteren donderdag op weg naar La Paz in Bolivia naar een negende plaats. Vrijdag is er een rustdag. Zaterdag gaat de Dakar Rally verder. Maar dan zonder Martin van den Brink.