• Roy Bronkhorst (rechts) kijkt toe hoe SDVB-aanvoerder Niels Vlugt het middenveld indribbelt.

    Melvin Taribuka

Van de F9 naar SDVB 1: Roy Bronkhorst geniet na van debuut

BARNEVELD Bij zijn competitiedebuut in de basis meteen met 6-1 winnen en uitverkozen worden tot ‘man of the match’. Het kon slechter, afgelopen zaterdag voor de 19-jarige SDVB’er Roy Bronkhorst. De multifunctionele voetballer, ditmaal als linksback opererend, was gematigd tevreden na afloop. ,,Het ging zeker wel aardig, maar bij de tegengoal werd ik helaas geklopt op één van mijn mindere punten, mijn snelheid.”

Jurre Jochemsen

Bronkhorst deed in de voorbereiding al mee met het eerste maar moest dus lang wachten op zijn basisdebuut tijdens een competitiewedstrijd. ,,Normaal speel ik in het tweede elftal en bij Jong SDVB en ben ik actief op meerdere posities, van centraal in de verdediging tot rechtsback of zelfs een plek op het middenveld. Maar centraal sta ik het liefst.” Zaterdag tegen KHC greep de tiener zijn kans op de linksback-positie bij absentie van Lesley de Vette die met een hoofdwond moest afhaken. ,,Het ging zeker wel aardig en ik kon ook aanvallend af en toe meedoen. Ik ben ook een speler die graag aan de bal komt en soms acties wil maken. Snelheid is niet mijn ding, bij die tegengoal werd ik helaas ook geklopt op dat mindere punt van mij.”

VOORBEREIDING Bronkhorst, die vier dagen in de week werkt (bij Aarsen Advies in Kootwijkerbroek) en één dag bedrijfsadministratie studeert, maakte de voorbereiding ook mee bij het eerste. ,,Maar vóór afgelopen week was ik een tijdje niet in beeld en speelde ik dus vooral bij andere elftallen. In mijn zomervakantie - in Spanje - kreeg ik een appje van de trainer van het tweede elftal (de na dit seizoen vertrekkende Bastiaan Veldhuizen, red) of ik mee kon en wilde trainen met het eerste. Nou, uiteraard wilde ik dat. Samen met een maatje van mij, Ramon Houtveen, mocht ik daarna zelfs de hele voorbereiding meedraaien.” Groot verschil met vorig jaar - toen Bronkhorst nog bij de A-junioren meedeed - was er wel. ,,Zeg dat, fysiek en conditioneel was het echt aanpoten en de duelkracht moest bij mij echt flink omhoog.”

Bronkhorst was geen speler die altijd in de hoogste jeugdelftallen actief was. ,,Haha, ja, ik begon zelfs in de F9. Maar gelukkig werd het daarna wel steeds beter hoor en haalde ik vaak in mijn ‘tweede jaar’ het hoogste jeugdteam.”

DOELEN Gevraagd naar zijn doelen op korte termijn is de bescheiden, maar zeer zeker ook vastberaden voetballer, duidelijk. ,,Ik wil zo snel mogelijk vaste basisspeler worden van het eerste elftal.”

‘Roy heeft het gewoon goed gedaan’
SDVB-trainer Johan de Man was na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen KHC te spreken over de in de basis debuterende Roy Bronkhorst. ,,Hij durft ballen op te eisen, is aanwezig, maar geen ‘bla-bla-figuur’. We hebben Roy vanaf minuut 1 van de voorbereiding erbij gehaald want we hadden de nodige blessures en we wilden gewoon met een flink aantal spelers trainen. Wilco (assistent Wilco van Dijk) kende hem ook goed van Jong SDVB en wist dat we een type speler als Roy nodig hadden. Hij heeft de laatste tijd goede invalbeurten gehad en is een man met potentie. Mooi ook dat hij ‘man of the match’ werd. Hij heeft het gewoon goed gedaan.”