• Frank Futselaar in 2017 tijdens zijn winnende race in Voorthuizen.

    Foto Rinus van Denderen
  • Marcel van de Braak en Nieko Versteeg van de Stichting Voorthuizen Loopt kijken uit naar het evenement.

    Voorthuizen Loopt

Voorthuizen klaar voor hardloopfeest

VOORTHUIZEN ,,Hardlopers die hun grenzen verleggen in een fantastische sfeer. Dat is waar wij vol voor gaan op zaterdag 14 juli.” Zo vat de organisatie van Voorthuizen Loopt hun doelstelling samen. Na maanden van voorbereiding staan ze te popelen om van start te gaan met de zesde editie van het Voorthuizense hardloopvenement.

Vanaf 14.00 uur is het Bunckmanplein in het centrum van Voorthuizen geopend voor alle kinderen om te spelen en op te warmen voor de kidsrun. Er zijn allerlei activiteiten zoals schminken, sumoworsten en een springkussen. Het programma is dit jaar voor het eerst uitgebreid met een wandeltocht. ,,Het lijkt ons leuk om nog meer mensen actief te krijgen deze dag. Daarom organiseren we een wandeltocht van 7,5 kilometer. Het wordt een mooie ronde die uitgezet is door de Schuiteman Wandelgroep. De finish is op het hardloopparcours,” vertelt Nieko Versteeg van de stichting Voorthuizen Loopt. Geïnteresseerden voor deze wandeltocht kunnen zich vooraf aanmelden via de website of op zaterdag 14 juli bij het inschrijfbureau aan de Van den Berghlaan 4.

PROGRAMMA Om 16.30 uur starten de kidsruns in 3 leeftijdscategorieën. Daarna is om 18.00 uur de 5 kilometer wedstrijd, gevolgd door de 10 kilometer om 19.15 uur. Vorig jaar werd op beide afstanden door de mannen het parcoursrecord aangescherpt. Frank Futselaar won de 5 kilometer race met een weergaloze tijd van 14:51. Hij is er volgende week zaterdag weer bij. Futselaar heeft onlangs op het NK Atletiek ook bewezen een hele goede 10 kilometer in huis te hebben door als derde te eindigen.

BOUWPLAATS Op dit moment is de rand van het Bunckmanplein een flinke bouwplaats vanwege de nieuwbouw van onder andere slagerij Willem Mulderij. Voor de organisatie een logistiek probleem vanwege de looproutes en oversteekplaatsen voor het publiek. ,,We hebben gelukkig goed contact en medewerking met de uitvoerder en met Mulderij,” vertelt Marcel van de Braak. ,,Iedereen is erg bereid om ons te helpen. We maken nu één grote oversteekplaats tegenover de ingang van Crescendo. Met extra evenementensigning komt ook dat helemaal goed.”

De competitie voor bedrijventeams is ook al goed gevuld. Inschrijven kan nog tot vrijdag 13 juli. Een team moet uit minimaal 3 en maximaal 5 lopers bestaan. Op beide afstanden worden de nummers 1, 2 en 3 gehuldigd. Niet alleen de snelste teams vallen in de prijzen. ,,Onder alle deelnemende teams op beide afstanden verloten we een houtgestookte hottub voor een weekend.”

INSCHRIJVEN Voor alle onderdelen kunnen deelnemers zich vooraf inschrijven via www.voorthuizenloopt.nl/inschrijven. Op 14 juli kan er ook bij het inschrijfbureau een startnummer gekocht worden zolang de deelnamelimiet niet bereikt is.


PARCOURSRECORDS De parcoursrecords van Voorthuizen Loopt zijn als volgt: 5 km heren: 2017, Frank Futselaar, 14 minuten 50 seconden; 5 km dames: Yasmin Hillbrink, 17.09 (2015); 10 km dames: 35.27, Elizeba Cheronzo (2014); 10 km heren: 31.47, Ruben Scheurwater (2017).