• Martin van den Brink zag in de tweede etappe zijn kansen op een goed klassement in de Dakar Rally verloren gaan.

    Victor Eleuterio

'We gingen vier keer over de kop'

SAN JUAN DE MARCONA Martin van den Brink is in de tweede etappe van de Dakar Rally uit de top van het truckklassement geduikeld. De Harskamper maakte met zijn equipe een buiteling vanaf een duin en zag zijn kansen op een topklassering in Peru in rook op gaan. De rallyrijders in de truck bleven ongedeerd. ,,We gingen vier keer over de kop. Gelukkig is er niemand gewond geraakt,'' zo reageerde Mitchel van den Brink (16) al vrij snel na het ongeval.

Berry Kamphorst

De formatie van Mammoet Rallysport reed rond een tiende plaats in de openingsfase van de etappe. De Renault Sherpa verloor echter vermogen en dat veroorzaakte de problemen op één van de vele pittige duinen. ,,We hadden nog maar 5 werkende cilinders,'' aldus Mitchel, die als navigator / monteur in de cabine naast zijn vader zit. ,,We kwamen door het gebrek aan vermogen de duin niet op en vervolgens kantelde de truck. We gingen toen vier keer over de kop. Gelukkig bleek de truck ijzersterk en raakte niemand van ons gewond.''

Teamgenoot Janus van Kasteren, die de etappe als 17e beëindigde, was er snel bij om de Renault weer in het goede spoor te zetten. Het vervolg van de tweede etappe is voor de mannen van Mammoet Rallysport een 'martelgang'. De Renault is zwaar beschadigd. Voor Martin van den Brink is het zaak om de truck over de finish te krijgen. Als dat niet lukt ligt de formatie uit de rally en mag het na de rustdag weer instappen voor een rally zonder klassement. Als Martin van den Brink de Sherpa op tijd in het bivak krijgt dan kunnen de monteurs in de resterende tijd tot aan de start van de derde etappe proberen om de truck weer op te lappen. Of de formatie uit Harskamp de finish en het bivak in San Juan de Marcona gaat halen is nu nog niet duidelijk. (Later meer...).