• Dittgher Aarssen van VV Renswoude

    Foto Van Denderen

,,We moeten wat rechtzetten met Renswoude"

RENSWOUDE In de thuiswedstrijd tegen AVW'66 zijn de belangen voor Renswoude groot. Met een overwinning is de middenmoot weer in zicht, een nederlaag veroordeelt de Kraaien sowieso tot degradatievoetbal. En dat na een rare week, die begon met een pijnlijk 3-2 verlies bij Unicum. Met elf tegen tien werd een 0-2 voorsprong bij rust helemaal prijsgegeven. ,,We hebben met z'n allen een wanprestatie geleverd en moeten dat deze week rechtzetten", weet Dittgher Aarsen.

Hoe is mogelijk dat Renswoude vorige week bij Unicum alsnog verloor? ,,Die vraag is ons de afgelopen week natuurlijk veel vaker gesteld. We spraken in de rust af dat we de vrije man op het middenveld zouden zoeken en op zoek gingen naar de 0-3. Dan zou het hele zaakje beslist zijn." Die vrije man werd in Lelystad niet gevonden. ,,Unicum legde vechtvoetbal op de mat waar we helemaal niet tegen opgewassen waren. Ze speelden met vuur in de ogen en gingen met zware tackles soms ver over de grens om te winnen. We gingen daar niet goed mee om en lieten ons afbluffen."

Het resultaat is bekend: Renswoude ging in de slotfase met 3-2 het schip in. Tot overmaat van ramp kregen Dennis van Dijk en Nico van den Bosch nog een rode kaart, waardoor zij morgen tegen AVW'66 geschorst zijn. Daarnaast heeft Ronnie van Essen een flinke blessure opgelopen. Toch is er ook goed nieuws, want middenvelders Mark Jansen en Wilbert van de Fliert zijn weer beschikbaar. Daarnaast is aanvaller Robbert Vlaanderen waarschijnlijk ook fit. De waslijst aan mutaties is een terugkerend patroon voor Renswoude. ,,We hebben er het hele seizoen al last van. Van het feit dat je nog geen twee wedstrijden achterelkaar met hetzelfde team kan spelen, word je niet beter. Het draagt zeker niet bij aan ons spel."

Aarsen was voor de winterstop het haasje. Als rechtsbuiten begon hij veelbelovend aan het seizoen, maar na vijf wedstrijden raakte hij geblesseerd aan de enkel. ,,Daar ben ik acht weken zoet mee geweest, waardoor ik in de laatste wedstrijd voor de winterstop pas weer mee kon doen", weet de 21-jarige aanvaller. Na de winterstop was hij met de openingstreffer in de gewonnen wedstrijd tegen Blauw Geel'55 weliswaar van waarde, maar de echte vorm ontbreekt nog. ,,Ja, zo voel ik dat wel." Keihard werken is dan ook het devies, iets waar het zaterdag in de tweede helft aan ontbrak. ,,De trainer (Henry Kalk ED) was er dinsdag nog chagrijnig over."

De nederlagen - thuis tegen concurrent BAS werd ook al verloren - leidden ertoe dat Renswoude naar de negende plaats is gezakt. Op de achtste plaats bivakkeert AVW'66, de ploeg die morgen naar het kasteeldorp afreist. Het verschil op de ranglijst is inmiddels vijf punten. Dat maakt het belang van de wedstrijd duidelijk: alleen bij winst hervinden de Kraaien de aansluiting met de middenmoot. ,,We móéten drie punten pakken", beseft Aarsen. Bij de derdejaars hbo-student Business Management is inmiddels de knop omgegaan. ,,Ongeacht het resultaat tegen AVW'66 moeten we de rest van het seizoen vechten tegen degradatie. Dat houdt in dat we moeten knokken voor ieder punt, waarbij het niet veel uitmaakt hoe het voetbal eruit ziet. Dat is van ondergeschikt belang."

Toeval of niet, het spel maken gaat de Kraaien al anderhalf seizoen moeilijk af. ,,We laten het soms wel zien in fases, maar we kunnen dat niet lang vasthouden, hooguit een helft", bevestigt Aarsen, die stelt dat zijn ploeg goed is in het ontregelen van het spel van tegenstanders. ,,We zijn in staat om het voetballen voor tegenstanders onmogelijk te maken en daar zelf van te profiteren. Dat hebben we bijvoorbeeld tegen Blauw Geel laten zien. Toen dachten we nog dat we goed uit de winterstop waren gekomen."

De wedstrijd tegen Blauw Geel eindigde in 3-2, een zeldzame middag in deze jaargang. In slechts twee andere wedstrijden wisten de bewoners drie keer het net te vinden. In totaal werd er dit seizoen in 16 wedstrijden pas 21 keer gescoord. Zelf staat Aarsen pas op drie treffers. ,,We scoren inderdaad erg moeizaam", stelt Aarsen, die weet dat de afwerking beter moet. Tegelijkertijd heeft hij het gevoel dat Renswoude wel afhankelijk is van de drie opgestelde spitsen. ,,We hebben geen middenvelders die makkelijk hun doelpunt meepikken."

Doelpunten of niet, Aarsen is geliefd in Scherpenzeel, het naburige dorp. Hij is inmiddels benaderd om volgend seizoen terug te keren bij het ambitieuze Scherpenzeel, de vereniging waar hij in de jeugd speelde en ook doorbrak in het eerste. Over een eventuele terugkeer wil de aanvaller niet te veel kwijt. ,,Wat moet ik erover zeggen? Het klopt dat ik net als vorig jaar gebeld ben, maar ik ben er nog niet over uit. Ik vind het eerlijk gezegd ook niet zo belangrijk, op dit moment."

De prioriteit ligt duidelijk bij Renswoude. ,,We gaan alles opentrekken om de punten te pakken tegen AVW." Aarsen voorspelt een 'smerige' 2-1 overwinning op de ploeg uit Westervoort. ,,Als het aan mij ligt, timmeren we de boel dicht en proberen we de wedstrijd met behoudend voetbal naar ons toe te trekken." En bij een ander resultaat? Daarover wil hij liever niet speculeren. ,,Maar ik heb niet het gevoel dat wij uit deze klasse donderen. Daarvoor hebben wij uiteindelijk te veel kwaliteit. Bovendien hebben we al vaker laten zien dat we er staan op de momenten dat het er echt omgaat."