• Theater op ´t´ Zand
  • Theater op ´t´ Zand
  • Theater op ´t´ Zand
  • Theater op ´t´ Zand
  • Theater op ´t´ Zand

´Kijk, voel, doe en luister bij Theater op ´t Zand´

KOOTWIJK Op een kleedje met een versnapering onder handbereik luisteren, kijken, voelen en doen. Dat is de charme van Theater op 't Zand, een veelzijdig festival dat natuur en cultuur verbindt.

Cees van Dijk

Jezelf onderdompelen in de wereld van kunst en cultuur. Dat kan zaterdag 15 juli tijdens Theater op 't Zand, een openluchtfestival op het Kootwijkerzand. Tussen de vier- en vijfduizend bezoekers verwacht de organisatie. ,,Kom op de fiets", adviseert Johan van Omme, ,,want het evenement vindt plaats midden in de natuur en er is beperkte parkeergelegenheid in de nabijheid van het evenement."

Van Omme is sinds zes jaar betrokken bij het theaterspektakel in, zoals hij het noemt, ´de grootste zandbak van West-Europa´ en houdt zich vooral bezig met de public relations. ,,Met het festival dat dit jaar voor de zeventiende keer wordt georganiseerd, willen we mensen in de indrukwekkende natuur van de zandverstuiving in aanraking brengen met tal van aspecten van kunst en cultuur. En dat op een bijzondere plek, het Kootwijkerzand tussen de uitkijktoren en Radio Kootwijk."

HONDERD VRIJWILLIGERS ,,Een evenement als Theater op 't Zand kunnen we alleen realiseren dankzij de inzet van talloze vrijwilligers. Vooral het opbouwen en ontmantelen van het evenemententerrein is een enorme logistieke operatie. De bouwploeg begint de avond vóór de grote dag met het vlak maken van de gedeelten waar de horecatent en de podia geplaatst moeten worden. De opbouw gebeurt in alle vroegte op de dag van het evenement. Dezelfde bouwploeg verlaat als laatste het terrein nadat dit weer in de oorspronkelijke staat is teruggebracht. Wie de dag na het festival over het terrein loopt, zal geen spoortje meer kunnen terugvinden van de activiteiten van Theater op 't Zand", verzekert Van Omme.

Nadat volgende week zaterdag de bouwploeg het evenemententerrein heeft ingericht bruist het de hele middag en avond van de culturele activiteiten, belooft Van Omme. Voor de kinderen zijn schminken, de verkleedkist, knutselen met de medewerkers van Museum Nairac Barneveld, en broodjes bakken met de boswachters van Staatsbosbeheer vaste elementen van Theater op 't Zand. Ondertussen worden de ouders beziggehouden met een breed aanbod aan muziek-, dans- en theatervoorstellingen.

ZANDKORRELS Sommige performers lopen tussen het publiek door. ,,Voortdurend proberen we de bezoekers bij de acts te betrekken. Dat draagt bij aan een fantastische sfeer op het zand die met niets is te vergelijken", vindt Van Omme. Dat het fijne zand daarbij kruipt tot in de kleinste kieren, mag geen belemmering zijn. ,,Het is nu eenmaal een zandverstuiving. Als je na afloop van het evenement thuiskomt, herinneren die zandkorrels ongetwijfeld aan een bijzondere dag", verwacht hij.

,,Voor het publiek is het een gemakkelijk toegankelijk evenement en voor artiesten kan Theater op 't Zand een springplank zijn naar andere podia", aldus Van Omme, die benadrukt dat de artiesten gewoon worden betaald, maar de toegang gratis is en er geen hekken om het terrein staan. ,,Elk jaar wordt het moeilijker om dat te verwezenlijken, maar dankzij sponsoren, wij noemen dat weldoeners, slagen we er ook nu weer in om geen kaartjes te hoeven verkopen."

ECOTEAM ,,Veiligheid en bescherming van de natuur betekenen dat de eisen waaraan we moeten voldoen elk jaar strenger worden. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld voor het eerst parkeerwachters ingezet. Ook zal er voor het derde jaar een ecoteam actief zijn om voortdurend afval op te ruimen. Door dit alles worden de kosten hoger en moeten we steeds op zoek naar mogelijkheden om de begroting sluitend te krijgen. Gelukkig verdienen we iets aan de horecavoorzieningen op het festivalterrein, maar de bezoekers mogen natuurlijk ook hun eigen eten en drinken meenemen. Dat maakt het evenement juist zo aantrekkelijk", benadrukt Van Omme.

Om het festival bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen, heeft de organisatie dit jaar voor het eerst de Zand Courant uitgebracht. Van Omme: ,,Die verspreiden we de komende dagen in een oplage van honderdduizend exemplaren in de winkelstraten van Barneveld en huis-aan-huis in de regio. Niet alleen kunnen we zo veel mensen laten weten dat er een bijzonder evenement in de Kootwijkse natuur plaatsvindt, maar biedt de krant ook een mogelijkheid om extra inkomsten te genereren. Ook dankzij onze sponsoren, slagen we er nu weer in om geen kaartjes te hoeven verkopen. We doen er namelijk alles aan om het festival gratis toegankelijk te houden."