• Freek Wolff

Barneveldse 'Rolling Stones' treden op in Veluwehal

BARNEVELD Een biertje, sigaretten, een oefenhok, het past in het plaatje van rock & roll. En zeker bij het aloude imago van The Rolling Stones. De Barneveldse band Rebel Rooster geeft zaterdag 30 december een concert in de Veluwehal en brengt een tribute aan de songs van Mick Jagger & co.

Freek Wolff

Voorheen heette de band The Barnbarian Roosters, terwijl de heren musici hun sporen in het verleden verdienden bij diverse bandjes. Zanger Arjan van de Brink draagt een t-shirt met de rode tong, een iconisch beeld van The Stones. De apparatuur is amper neergezet, maar zodra er twee snoeren zijn ingeplugd en het baspedaal van de drumkit staat, is het aftikken en 'gaan met die banaan'! Bluesrock dendert vurig en los door de repetitiebunker, ergens in Amersfoort.

,,We spelen vanaf 2015 al Stones-nummers, maar vinden het ook leuk om andere rocksongs te spelen, van namen als Herman Brood, Dead or Alive en Iron Maiden. We hebben een set van vijftig nummers van The Stones en willen ook zo'n set instuderen met andere rocksongs. Dan kun je je als band wat breder aanbieden", legt Van den Brink uit. De band staat ongeveer één keer per maand op een podium.

WHISKEY-HAAN De naam werd veranderd, omdat Barnbarian Roosters iets minder goed bekte. ,,Je breekt je tong er een beetje over. Rebel Rooster is de titel van een Stones-song. Rooster betekent haan en 'rebel' is de naam van de wiskey die Keith Richards altijd dronk. Maar hij goot wel meer naar binnen hoor (hilariteit)."

,,Genieten", is hoe drummer Noot Pattiasina kernachtig samenvat wat de muziek van The Stones voor hem betekent. Hij houdt erg van het liedje 'Honky tonk women'. Noot zal de speelstijl van Charlie Watts niet na proberen te doen. ,,Elke drummer heeft zijn eigen manier van spelen."

'Come on' was de eerste single van The Stones en bassist André van Middendorp vindt dat een hele fraaie. ,,Het is een cover van Chuck Berry. Daar begon alles mee, hoewel het best een onbekend nummer is." André vindt het jammer dat de originele bassist Bill Wyman stopte, maar snapt dat een muzikant een keer wil stoppen. ,,Deze mannen hebben alles al een keer meegemaakt en Wyman heeft het minst zijn stempel op de band gedrukt. De nieuwe bassist Darryl Jones speelt live een stuk strakker, al mag je dat eigenlijk niet zeggen, want dat is heiligschennis (glimlacht)."

LAGEN Zanger/gitarist Arjan van den Brink gaat voor 'Midnight rambler' als hij het mooiste nummer van The Stones moet kiezen. ,,Het is een vernieuwend bluesnummer, maar niet zo standaard uitgevoerd. Het zit geniaal in elkaar. Eigenlijk zijn het drie nummers in één, want er zitten verrassende wendingen in." Arjan leeft zich in als het gaat om de teksten, ook omdat er volgens hem vaak verschillende 'lagen' in zitten. ,,Begin jaren zeventig brachten ze het album 'Sticky fingers' uit en dat ging eigenlijk helemaal over drugs. Dat werd subtiel en mooi bezongen. Die teksten zijn geniaal. Ik probeer me in te leven en ze te voelen."

Rebel Rooster zal de songs niet exact kopiëren om qua sound op de Stones te lijken. Bovendien gaan de muzikanten zich niet uitdossen als hun grote Britse voorbeelden. Wel pakt de tributeband het goede rock & roll gevoel, wat volgens André vanzelf moet gaan.

Volgens gitarist Harco Wattimena komt dat doordat de band bestaat uit gelijkgestemde geesten. Hij vindt 'Under my thumb' het fijnst om te spelen. Hier voegde de gitarist een instrumentaal stukje tussen van een nummer van de band Thin Lizzy. Dit intermezzo sluit naadloos aan, laten de heren even later horen. Het zorgt voor de broodnodige dynamiek. ,,Maar ik vind het nummer 'Beast of burden' ook heel gaaf."

TWEE GITAREN Wattimena noemt het 'een van de zeven wereldwonderen' dat zijn grote voorbeeld Keith Richards nog niet is overleden, refererend aan zijn ruige leefstijl. Hij geniet van de zeer doeltreffende gitaarriffs, waarbij elke fan na twee seconden weet om welke song het gaat. Medegitarist Van den Brink weet dat Richards een eigen stijl ontwikkelde nadat Brian Jones was overleden. ,,Met een open stemming lijkt het alsof je twee gitaren hoort, in songs als 'Brown sugar'. Hij was de eerste die dat deed in de rockmuziek."

De 'beste performer die er is', zo typeert Arjan frontman Mick Jagger. ,,Er zijn veel betere zangers, maar op het podium heeft hij een eigen, unieke stijl ontwikkeld. Die is niet evenaren." Hij probeert Jagger niet na te doen, omdat de zanger bang is dat hij dan een parodie creëert.

Rebel Rooster speelt tot slot nog een bruisende en snelle versie van de mega-hit 'Satisfaction'. De Barnevelders bouwden er een metal-intermezzo in. ,,De ene luisteraar vindt dat leuk, de ander niet. Maar dit is wie wij zijn. We willen ons eigen Barneveldse ei kwijt (gelach)."

Mark Dokter (van Club Move), Robin Kinsbergen en Gino van Middendorp zijn de organisatoren van het concert. Een entreekaart kost tien euro in de voorverkoop (via een link op de Facebook-pagina) en 12,50 aan de deur.