• Tientallen activiteiten voor jong en oud bij de start van het toeristenseizoen in Voorthuizen.

    import

Frans legerkamp in Voorthuizen

VOORTHUIZEN Voorthuizen viert de start van het toeristenseizoen met een dag vol activiteiten op zaterdag 14 april. Bezoekers kunnen tijdens Voorthuizen Straalt de hele dag genieten van allerlei activiteiten, verspreid door het dorp.

Het grote verschil dit jaar is dat er een subthema is in plaats van een hoofdthema. Voorthuizen Straalt staat deze keer in het teken van de Franse tijd. ,,Tijdens de voorgaande edities stond het thema wat meer op de voorgrond, waardoor het oorspronkelijke idee van dit evenement naar de achtergrond verdween'', vertelt Adriëlle Brink, één van de organisatoren. ,,Het subthema van dit jaar hopen we in de toekomst meer uit te kunnen breiden door de focus te leggen op de historie en de oorsprong van het dorp.''

In september 1804 werd Voorthuizen bezet door de Fransen onder leiding van Lodewijk Napoleon, nadat een Franse soldaat door een schaapherder in zijn rechterbil werd gestoken. Tijdens Voorthuizen Straalt is een authentiek Frans legerkamp opgezet met tientallen Franse militairen in uniformen uit die tijd.

,,Voorthuizen Straalt is het eerste evenement van het seizoen waarmee we onze bewoners en gasten willen verwelkomen en waarbij lokale ondernemers en verenigingen zich kunnen presenteren. Op deze manier kunnen we op de kaart zetten wat Voorthuizen in huis heeft'', vertelt Brink. ,,De eerste toeristen zullen dit Paasweekend al arriveren.''

HEEL VOORTHUIZEN BRUNCHT Nieuw dit jaar is de gratis brunch waar bezoekers om 12.30 uur bij kunnen aanschuiven. Deze brunch bestaat uit onder andere broodjes, krentenbollen, croissants, verse eitjes, fruit en een drankje. Er komt een lange tafel op het voet- en fietspad van de Hoofdstraat te staan. Ondertussen is er een verhalenbingo waarbij iedereen kans maakt op prijzen, zoals een minuut gratis winkelen bij Jumbo Voorthuizen, een weekendje met het hele gezin in een bungalow of een helikoptervlucht.

VERENIGINGEN Op de ondernemersmarkt op het Bunckmanplein kunnen bezoekers op een laagdrempelige manier in contact komen met diverse ondernemers. Ook lokale verenigingen presenteren zich hier. Hierbij zijn bijvoorbeeld de sportclubs aanwezig, maar bijvoorbeeld ook de Oranjevereniging en muziekvereniging Crescendo.

Bij Schietvereniging De Luchtschutters kunnen bezoekers proberen te schieten met één van de drie lasersets. Door middels van een laserstraal moet het zwart in de schijf geraakt worden. Ook geeft de brandweer een demonstratie en kunnen hardlopers een parcours van 7,5 kilometers door verschillende winkels, restaurants en bedrijven lopen. Verder is er een kleedjesmarkt, een kostuummodeshow en vinden er diverse optredens plaats.

Ook voor kinderen is een speciaal programma gemaakt met onder andere hollandse spelletjes en een speurtocht. Ook kunnen kinderen geschminkt worden en is er gelegenheid om te knutselen.

Meer informatie is te vinden op www.voorthuizenstraat.nl en in de bijlage die eerder deze week bij de Barneveldse Krant verscheen.