• Antoon van Balvern
  • André van der Velde
  • Henk van Ijken

Gerrit de Graaff krijgt eerste exemplaar wandelgids Jolanda Denekamp

BARNEVELD De Barneveldse freelancejournalist en natuurliefhebber Jolanda Denekamp heeft dinsdagavond het eerste exemplaar van haar wandelgids overhandigd aan natuurkenner en schrijver Gerrit de Graaff. De Graaf heeft in de Barneveldse Krant zo´n 1500 afleveringen van zijn veelgelezen natuurrubrieken op zijn naam staan. Ook schreef hij diverse wandelgidsen. Voor Denekamp is ´Op pad met Jolanda over de Veluwe & door de Vallei´ haar eerste wandelgids.

Het boek telt vijftien originele wandelingen die eerder allemaal verschenen in de Barneveldse Krant. Tijdens de presentatie vertelde Denekamp dat zij het de wandelgids in eigen beheer heeft uitgegeven speciaal voor de lezers van de Barneveldse Krant. ,,Na een aantal afleveren van mijn rubriek werd ik door lezers benaderd of er boek van zou verschijnen. Na zo'n zestig afleveringen van mijn rubriek is het nu zover.´´

Denekamp lichtte toe wat er zoal komt kijken bij het maken van een boek en welke keuzes gemaakt moeten worden. Rode draad van de gids vormen de interviews met onder anderen wandelaars, hondenbezitters en paardenmenners. Denekamp zorgde ook voor een diversiteit aan afstanden. De routes variëren van 2 tot en met 16 kilometer. Ze benadrukte ook hoe mooi de omgeving van Vallei en Veluwe is. ,,Het is heel divers van de bossen in Garderen, Harskamp en Het Leesten, tot de heide in Stroe, Ermelo en Ede en de polders bij Nijkerk. En natuurlijk de zandverstuivingen bij Kootwijk, Otterlo, Wekerom, en de gebieden met sprengen en vennetjes bij Appel, Landgoed Den Treek en het Renkumse Beekdal.´´

Na de boekpresentatie en de diapresentatie van De Graaff gingen de aanwezigen letterlijk op pad met Jolanda tijdens een wandeling door natuurgebied ´t Paradijs.

Lezers van de Barneveldse Krant kunnen hun bestelde exemplaar trouwens woensdag 9 en vrijdag 11 mei (van 9.00 tot 14.00 uur) ophalen bij de receptie van BDUmedia aan de Marconistraat 33. Jolanda Denekamp deelt de boeken zelf uit. Woensdagochtend liep het al storm.