• Pauw Media

'Holland in de kunst' in Galerie Zuid

HARSKAMP De typische Nederlandse luchten, landerijen, bloemen en stadsgezichten vormden voor oude meesters in de kunst een oneindige inspiratiebron voor schilderijen en andere kunstuitingen. Ook vandaag de dag is dat nog zo. In Galerie Zuid aan de Molenweg in Harskamp is tot 2 september een expositie te zien met als thema 'Holland in de kunst'.

Annemarie van Vliet

Een tiental kunstenaars uit de regio levert een bijdrage aan 'Holland in de kunst'. Onder hen Jopie van Veldhuijsen en Arend Slotboom. Beiden zijn afkomstig uit de gemeente Barneveld en al vele jaren actief op het gebied van kunst. Jopie is 72 jaar, getrouwd en woont in Voorthuizen. ,,Al 35 jaar schilder ik met heel veel plezier, voor mezelf, maar ook in opdracht. Portretten, dieren, bloemen, het maakt allemaal niet uit."

NAAR BUITEN TREDEN Arend (81) woont ruim veertig jaar in Terschuur, is eveneens getrouwd en schildert inmiddels 25 jaar. ,,Door stom toeval eigenlijk. Ik liep tegen m'n pensioen en kwam in gesprek met Jan Konstapel uit Barneveld. Hij runde een schildersclub en toen ik aangaf de prachtige Hollandse luchten soms wel op doek te willen zetten, nodigde hij mij uit om te komen schilderen. Na een jaar werd ik voor mijn werk gedetacheerd naar Aruba. Daar heb ik opnieuw teken- en schilderles genomen. We schilderden veel in de open lucht, omgeven door een uitbundig palet aan kleuren. Ik heb daar veel geleerd . Na twee jaar keerden we terug naar Nederland en heb ik nog een jaar les genomen bij Anna van Duin in Utrecht. En tot slot kwam ik weer bij mijn oude vertrouwde schildersclub terug. Jan zei me toen dat ik meer naar buiten moest treden. Zo kwam het dat ik her en der mijn medewerking verleende aan een expositie, zowel binnen als buiten de regio. Tegenwoordig beperk ik me uitsluitend tot een expositie hier in Galerie Zuid."

Beide kunstenaars komen al jaren bij Guus Kuit, eigenaar van Galerie Zuid, over de vloer. Jopie: ,,De laagdrempeligheid en de bijzondere setting spreken mij ontzettend aan. Je bent hier altijd welkom, ook al koop je niets." Arend knikt instemmend en vult zijn kunstcollega aan: ,,Er is hier voor elk wat wils te vinden en het spreekt veel mensen aan. Daarnaast zijn de prijzen schappelijk, dat maak je ook wel eens anders mee. Kortom, ik ben altijd blij dat ik hier mag exposeren."

VRIJHEID ALS UITDAGING Hoe komen kunstenaars aan inspiratie? Wat gebeurt er in het hoofd op het moment dat er een idee ontstaat? En op welke manier komt het idee op doek? ,,Ik haal inspiratie vooral uit mijn omgeving en de natuur. Verder maak ik zelf veel foto's, en bewaar ik foto's uit kranten en tijdschriften. Ook cursisten zijn voor mij een bron van inspiratie. Ik zit nooit met mijn handen in het haar. Met de expositie 'Holland in de kunst' moest ik eerst even mijn weg vinden binnen het thema. Het beslaat een breed scala aan onderwerpen. De veelheid ervan heb ik ook in mijn werken laten zien. Zo zijn er knotwilgen, koeien en tulpen op het doek verschenen. Wat ik een mooie uitdaging vond is de vrijheid die je hebt binnen het thema", aldus Jopie.

Arend geeft aan het helemaal van zijn fantasie te moeten hebben. Bij het opzetten van een schilderij begin ik met een ondergrond van louter basiskleuren. Het resultaat daarvan laat ik op mij inwerken en dan beslis ik hoe ik verder wil werken. Soms ben ik met een aantal schilderijen tegelijk bezig. Al schilderend zoek ik dan naar een balans tussen kleur en vorm."

MOOIERE GROENVARIANTEN De klassieke vraag wat kunst is, weten beiden snel te beantwoorden. ,,Kunst moet mensen raken. En ik hoop dat mensen leren waarnemen, echt kijken naar je omgeving, vormen en kleuren", zegt Jopie. ,,Dat laatste is niet eenvoudig. Mengen is moeilijk, de kleur groen bijvoorbeeld. Veel mensen vallen vaak in een mengeling van geel en blauw, maar met meer kleuren kan je zoveel meer en mooiere groenvarianten creëren. Dat zijn de uitdagingen van het schilderen."

WAARDEVOL GELUKSMOMENTJE Arend heeft, zoals hij zelf aangeeft, een stukje levensgeluk in schilderen gevonden. ,,Met het schilderen kan ik ontsnappen aan de waan van de dag. Het geeft me rust. En als het resultaat voldoet aan mijn verwachtingen, dan ontkurk ik een mooie fles wijn, leg het paletmes terzijde en geniet van dat waardevolle geluksmomentje."

De expositie 'Holland in de kunst' is gratis toegankelijk en te bezichtigen tot 2 september. Naast Jopie en Arend leveren Nicolette Arens, Jolien van Es, Salman Ezzammoury, Wim Kreuter, Guus Kuit, Mayke Meewis, Jopie Nellestein, Mandy Nellestein en Greet van Viegen met allerlei vormen van kunst een bijdrage. Denk hierbij onder meer aan acrylschilderijen, raku-keramiek, fotografie, droge naalden en tekeningen. In de beeldentuin zijn steenplastieken, keramiek en brons te zien van onder anderen Bert Hengeveld en Jette Meissenberg.

Meer informatie: www.galeriezuid.nl