• ...

Hommage aan Liesbeth List in Barneveld

BARNEVELD Zangeres en actrice Liesbeth List (76), die in augustus vorig jaar aankondigde om gezondheidsredenen te stoppen met zingen, krijgt in juni een landelijke hommage, in het Barneveldse Schaffelaartheater. Dat meldde omroep Max in het programma Tijd voor Max.

Wouter van Dijk

Deze hommage wordt georganiseerd door Elisah, de dochter van List, die naar eigen zeggen de afgelopen maanden werd overspoeld met reacties op het afscheid en het gemis van 'La Grande Dame', zoals de zangeres genoemd wordt. ,,Er zijn erg veel mensen die Liesbeth nog een keer willen zien en daarom is besloten om een hommage te organiseren'', aldus de dochter in het programma van Max.

De hommage annex 'fanclubdag' vindt zondagmiddag en -avond 10 juni plaats in het Barneveldse Schaffelaartheater en wordt geleid door kleinkunstkenner Daan Bartels. Tijdens de hommage komen er veel mensen langs die een belangrijke rol speelden in Liesbeths carrière en leven. Zo zingt Han Kooreneef, tekstschrijver en componist, het lied 'Jij moet blijven' en vertelt hij over zijn bijzondere band met List. Biograaf Dave Boomkes leest voor uit de onlangs verschenen biografie 'De dochter van de Vuurtorenwachter'. Archivaris Paul Pestman vertoont nog nooit eerder uitgebrachte beelden en foto's uit de rijke carrière van Liesbeth. ,,Daarnaast is de band van Liesbeth List aanwezig en La Grand Dame zelf ontbreekt natuurlijk ook niet'', aldus de dochter. Bezoekers kunnen haar na afloop ontmoeten, tijdens een signeersessie.

Voor het Schaffelaartheater is de hommage aan List ,,een hele eer'', zegt directeur Ronald de Wilde. ,,Dit is een bijzonder moment voor de Nederlandse zang- en televisiewereld en bij mijn weten gebeurt dit ook maar eenmalig, we zijn er erg blij mee dat wij hier een rol in hebben.'' De directeur had vorig jaar al contact met de dochter van List, toen in het Schaffelaartheater een musical over Liesbeth List op de planken stond. ,,We hebben toen een goede indruk achtergelaten, als prettig theater. Daar komt de centrale ligging en goede bereikbaarheid bij.''

List begon haar carrière in de jaren zestig met televisieshows en zang. Een hoogtepunt was Pastorale, een duet met Ramses Shaffy. Andere belangrijke persoonlijkheden in haar leven zijn onder anderen Rob de Nijs, Charles Aznavour, Frank Boeijen, Jos Brink en Annemarie Oster.