• Sofia Feenstra
  • Sofia Feenstra
  • Pauw Media

Museum Lunteren eert professor Hugo de Vries met buste

LUNTEREN Introvert, buitengewoon geleerd, vol passie voor plantkunde en bekend geworden door de mutatietheorie: prof.dr. Hugo de Vries. Altijd als hoogleraar in de plantkunde werkzaam geweest aan de Universiteit van Amsterdam. Eenmaal gepensioneerd kwam hij in Lunteren te wonen, waar hij tot zijn dood in 1935 door muteerde met de teunisbloem. Tijd om deze bijzondere man eens meer voor het voetlicht te halen vond Peter Zuurbier. Zaterdag 21 januari werd een buste van De Vries in Museum Lunteren onthuld, een creatie van beeldhouwer Leo Nellestein. Een gesprek met beide heren geeft een heel andere kijk op de wellicht onbekende, maar beroemdste ex-inwoner van Lunteren, professor doctor Hugo de Vries.

Annemarie van Vliet

Peter Zuurbier is gepensioneerd. Voor zijn pensioen werkte hij aan de Universiteit van Wageningen. ,,Daarnaast ben ik veel bezig geweest met zaken die voor Lunteren belangrijk zijn, waaronder het zwembad en de sporthal. Ook ben ik voorzitter geweest van de dorpsraad. Eén van de vele activiteiten die we hier in Lunteren organiseren was 'Lunteren op maandag'. Dorpsgenoten werden dan in Parkhotel Hugo de Vries uitgenodigd om een gezellige avond te hebben rondom een bepaald thema gelinkt aan Lunteren."

BUSTE Eén van die avonden stond aan de basis van het idee om Hugo de Vries nadrukkelijk voor het voetlicht te brengen. Peter: ,,Op een bepaald moment hield bioloog Hilco Frijlink een inleiding over Hugo de Vries. Toen ontstond al brainstormend het idee om een buste voor deze man, die in 1935 overleed, te laten maken. Op die manier krijgt hij wellicht meer bekendheid in ons dorp, maar ook voor mensen die Museum Lunteren bezoeken. Tja, en wie kan zo'n beeld beter maken dan onze eigen Lunterse beeldhouwer Leo Nellestein?"

VONK Leo houdt zich sinds 1986 bezig met beeldhouwen. Hij is daar min of meer ingerold. ,,Ik ben een fervent bergbeklimmer. Tijdens mijn vakantie in Chamonix wilde ik graag op rotsen en ijs klimmen. Echter, het weer liet dat niet toe. Om de verveling de baas te blijven ben ik het stadje Chamonix ingegaan en zag dat men daar aan het beeldhouwen was. De vonk sprong over en ik kocht ter plekke beitels. Eenmaal thuis bleek dat er ook beeldhouwers in mijn familie zijn. Van hen heb ik het vak geleerd."

OOGOPSLAG Leo vervolgt: ,,Ik werk inmiddels met diverse materialen, in opdracht en ik werk mee aan exposities. Toen Peter met de vraag kwam of ik een buste wilde maken van Hugo de Vries, heb ik meteen bevestigend geantwoord. Zoiets is prachtig om te doen, vooral omdat ik nu op een andere manier te werk ben gegaan. Ik heb gebruik gemaakt van neoliet en brons. Daarbij heb ik geprobeerd om het karakter van de man zo goed mogelijk 'te vangen'. In zijn oogopslag zie je iets terug van het naar binnen gericht zijn."

Hugo de Vries woonde van 1918 tot 1935 in villa De Boeckhorst (nu Parkhotel Hugo de Vries). In zijn proeftuin, gelegen naast zijn villa beet hij zich vast in zijn passie: het kruisen van de teunisbloem.

PANGENE Peter: ,,Hij ontdekte dat er bepaalde genetische materialen worden overgedragen wanneer je planten kruist. Hoe zit zoiets in elkaar? Wat is verantwoordelijk voor wat? Dat waren fundamentele vragen voor De Vries. Hij had geen specifiek doel voor ogen, maar zocht naar antwoorden op wezenlijke vragen van het leven. Pangene, dat was het begrip wat hij gebruikte voor de drager van erfelijk materiaal en daar komt ons begrip 'gen' vandaan. Hij correspondeerde daar veel over met de door hem zeer bewonderde Charles Darwin. Kopieën van de brieven zijn in het museum te zien."

Professor Hugo de Vries (1848-1935) is voor zijn wetenschappelijke verdienste drie keer voorgedragen voor de Nobelprijs. Alle reden dus om de man, die wereldwijd van diverse universiteiten maar liefst elf eredoctoraten ontving, de eer te geven die hem toekomt.

PERMANENT De buste van professor Hugo de Vries is zaterdagmiddag in Museum Lunteren onthuld, in aanwezigheid van enkele nazaten. Hilco Frijlink hield een korte inleiding over de internationaal gelauwerde bioloog en Leo Nellestein gaf een toelichting op zijn werk.

Museum Lunteren aan de Dorpsstraat 55 is geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. Voor meer informatie: www.oudlunteren.nl