• Tijdens de expositie ‘Gezellig die gezelschapsspellen’ staan bekende en minder bekende spelletje uit de vorige eeuw centraal.

    Speelgoedmuseum

Nieuwe expositie: 'Gezellig die gezelschapsspellen'

TERSCHUUR Waar we tegenwoordig onze smartphone vaker tevoorschijn halen om een spelletje spelen, zat iedereen vroeger met elkaar rond de tafel voor een potje mens-erger-je-niet of monopoly. Om deze oude tijden te herleven kunnen bezoekers van het Oude Ambachten- & Speelgoed Museum in Terschuur deze zomer de strijd met elkaar aangaan tijdens een ouderwets potje sjoelen, dammen of het vlooienspel. ,,We hopen op deze manier bezoekers met elkaar te verbinden’’, vertelt initiatiefnemer Ronald Bakker.

Tijdens de expositie ‘Gezellig die gezelschapsspellen’ staan bekende en minder bekende spelletje uit de vorige eeuw centraal en is een extraatje voor bezoekers die het museum tijdens de zomermaanden bezoeken.

Verschillende spelletjes staan tentoongesteld en daarnaast kunnen bezoekers elkaar uitdagen voor een potje. ,,We hopen natuurlijk dat bezoekers die elkaar niet kennen de strijd met elkaar aangaan tijdens een potje te dammen of mens-erger-je-nieten en op die manier met elkaar connecten’’, vertelt Ronald Bakker.

SPELLETJESTAFEL In 2012 organiseerde het museum deze expositie ook al gedurende de zomer. ,,We vonden het thema heel leuk’’, vertelt Bakker. ,,Helaas merkte we toen dat de spellen weinig gespeeld werden doordat de meeste spellen die we gekozen hadden een te lange speeltijd hebben. Spelletjes als monopoly kunnen soms wel uren duren. Daar hebben we dit jaar rekening mee gehouden door alleen spellen uit te kiezen die maximaal 10 tot 15 minuten duren. En de spelletjestafel heeft tot nu toe goed vol gezeten!’’

Terwijl heel Nederland zucht onder de hitte, is het museum blij met de hoge temperaturen van deze week. ,,We merken dat, wanneer de 30 graden wordt aangetikt, iedereen verkoeling gaat zoeken omdat het té warm is buiten. En bij ons is het met 23 graden heerlijk vertoeven!’’ De expositie ‘Gezellig die Gezelschapsspelen’ is de hele zomer te bezoeken.

Het Oude Ambachten- & Speelgoed Museum in Terschuur is dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Van april tot en met september kan het museum ook op zondag bezocht worden.