• De laatste details worden in de Beeldentuin bijgewerkt.

  Henk Hutten
 • Een ontdekkingsreiziger in de Beeldentuin.

  Henk Hutten
 • Tot op het laatst worden de beelden geperfectioneerd.

  Henk Hutten
 • Een beeldenmaker legt de laatste hand aan een 'Ventiaans' zandbouwwerk. Op de achtergrond kijkt paus Franciscus toe.

  Henk Hutten
 • Het thema van de Beeldentuin in dit jaar 'Reis om de wereld'.

  Henk Hutten
 • De Beeldentuin gaat volgende week vrijdag open.

  Henk Hutten
 • Zowel binnen als buiten staan er beelden.

  Henk Hutten

Op ontdekkingsreis in Garderen

GARDEREN Voor een van de bouwwerken, een skyline van achttien meter breed en drie meter hoog, was alleen al 70.000 kilo zand nodig. De route van 't Veluws Zandsculpturenfestijn brengt bezoekers ook in een wereld onder water, het Wilde Westen en een strand met surfers.

Nog even en dan opent ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen weer haar deuren. De bezoekers zijn vanaf 12 april welkom bij dit grootste zandsculpturenevenement van Nederland, dat tot en met 2 november geopend is.

Buiten vind je tal van zandbeelden, maar ook binnen kun je terecht voor zandcreaties die allemaal in het teken staan van het thema ‘Reis om de wereld’.

STEWARDESSEN Tijdens deze editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn gaan de gasten 'echt even op reis'. Ze leveren hun boardingpass in bij één van de stewardessen. Daarna lopen ze het vliegtuig in en zien vanuit de raampjes de mooiste uitzichten. Een paar tellen later begint je ‘Reis om de Wereld’ pas echt. Bij het ‘uitstappen’ sta je direct al oog in oog met een enorme skyline, waarin de meest bekende gebouwen ter wereld zijn verwerkt. Dat is nog maar het begin van de ontdekkingsreis.

De skyline is maar liefst achttien meter lang en op sommige plekken meer dan drie meter hoog. De kunstenaars hebben voor dit bouwwerk alleen al ruim 70.000 kilo zand gebruikt.
Bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn wordt ook het leven onder water uitgebeeld in zand. Loop een grot binnen waarbij het lijkt alsof je onder de zeespiegel bent. ,,Zowel links als rechts zie je de mooiste zandcreaties'', vertelt een woordvoerder van het festijn. ,,Hier in de onderwaterwereld hoor je de zee rustgevend ruisen en zorgen lichtprojecties voor een verrassend watereffect.

Tijdens je reis door een wereld van zand, loop je van de ene naar de andere ruimte, waarbij je steeds weer wordt verrast. Zo beland je in een stadje in het Wilde Westen waar cowboys de dienst uitmaken en waar je even kunt bijkomen met een hapje en drankje. Uitgerust? Vervolg dan je weg naar buiten waar je ook nog eens vijfentwintig scenes tegenkomt. Dacht je dat je dat je alles al had gezien? Dan kom je bedrogen uit, want ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is dit jaar groter dan ooit.''


INDONESISCHE HOUTEN BEELDEN Het vervolg van de looproute komt uit in een enorme overdekte ruimte met beelden van ruïnesteden tot Mount Rushmore en van het Chinese Nieuwjaar tot een strand met surfers. Het is er allemaal uitgebeeld. In deze ruimte staan ook levensechte zandbeelden van dieren. Tussen de zandsculpturen staan ook houten beelden van dieren die in Indonesië, speciaal voor het evenement, met de hand zijn gemaakt. ,,Ga vooral even op het gezellige terras zitten en bekijk alle zandsculpturen nog eens op je gemak. Ondertussen zie je een waterval naar beneden kletteren, die tussen de zandsculpturen zijn weg vindt naar een meertje'', beveelt de organisatie van het festijn aan.
Er zijn ook vervoermiddelen uitgebeeld die typisch zijn voor een land, naast herkenbare vakantiesituaties, eilanden, markten, bekende musea en nog veel meer komen volop aan bod. Alles gemaakt van zand. In de expositieruimte hangen foto’s, gemaakt door natuurfotografen en reisbloggers. ,,Je hoeft je bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in ieder geval geen moment te vervelen'', merkt een woordvoerder van de organisatie op. ,,De organisatie is er trots op dat het evenement de zilveren award 'Leukste uitje van Gelderland 2019' heeft gewonnen, een verkiezing die de ANWB houdt.''

WEET U NOG Ieder jaar is bij ’t Veluws Zandsculpturenterrein een ruimte ingericht waar bezoekers kunnen raden wat de zandsculpturen uitbeelden. Dit jaar gaat het bij ‘Weet u nog?’ om belangrijke gebeurtenissen vanaf de Tweede Wereldoorlog. Denk bijvoorbeeld aan de eerste maanlanding, de komst van de euro, de val van de Berlijnse Muur en de afleveringen van de Fabeltjeskrant. ,,Test je kennis, pak bij binnenkomst een lijstje en noteer welke gebeurtenis bij welk zandsculptuur hoort, terwijl je op de achtergrond oude journaal fragmenten hoort. Eén ding is zeker, als je in deze ruimte loopt, ga je vanzelf meedoen. Er zijn leuke prijzen te winnen.''
Tijdens het bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, er is zowel een binnen- als buitenterrein, kunnen bezoekers de zandsculpturen niet alleen vanaf de grond zien. Ook van boven af kunnen ze een blik werpen op de zandbeelden. Er zijn karretjes die over de monorail rijden. Een woordvoerder: ,,Zo zie je nog meer details en ervaar je hoe bijzonder alle werken samen zijn. Heb je alle zandbeelden gezien, en dat zijn er nogal wat, dan kun je buiten op het terrein van de Beeldentuin tuinideeën opdoen. Of geniet van een lunch of high tea bij Brasserie-Lunchroom de Rozentuin in het nostalgische showroomdorp van ruim 1.300 vierkante meter.''

’t Veluws Zandsculpturenfestijn met een binnen- en buitenterrein vindt van 12 april tot en met 2 november plaats in de Beeldentuin in Garderen. Het is maandag tot en met vrijdag open van 10.00 tot 17.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur (zondag gesloten). De toegangsprijzen bedragen:
- 0 tot en met 5 jaar: gratis
- 6 tot en met 12 jaar: € 4,50
- 13 jaar en ouder: € 9,50.
Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl.