• Jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Jolanda Denekamp
  • Pauw Media

Op pad met Jolanda (25): Route voor scootmobiel op Pauwenhof

VOORTHUIZEN Henk van den Berg lacht. ,,Met deze scootmobiel kan ik alle hindernissen nemen." Even later blijkt dat hij gelijk heeft, zodra we net buiten landhuis Pauwenhof de hier en daar wat modderige paden richting schaapskooi Boeschoten tussen Voorthuizen en Garderen inrijden.

Jolanda Denekamp

De Voorthuizenaar rijdt behendig langs de plassen en lijkt wat extra 'gas' te geven. Zijn vrouw Bea en begeleider Peter Overeem lijken benauwder dan Henk. ,,Ik zeg al snel 'het kan wel'," grinnikt Henk, terwijl de beukennootjes kraken onder de wielen van zijn scootmobiel. ,,Ik neem alle paadjes, een normaal mens doet dat niet. Van deze scootmobiel vallen, kan haast niet," verklaart hij. ,,Op een hellinkje step ik soms mee met één been. Alleen als een pad heel mul is, lukt het niet om er met mijn scootmobiel te rijden. Je moet het ook een beetje leren.'' Dat lijkt hem aardig gelukt te zijn in die anderhalf jaar waarin hij een scootmobiel rijdt. Voordeel is wellicht dat Henk altijd auto heeft gereden.

 

OGEN OPEN HOUDEN ,,Maar je hebt wel ruimte nodig om te manoeuvreren, het moet niet te smal zijn. Voordat je een pad, vooral ook in het bos, inrijdt moet je ook altijd opletten, kan ik achteruit, kan ik keren. Als je door rijdt tot je niet verder kunt, tja dan kom je klem te zitten. Je moet gewoon je ogen open houden, dat is het belangrijkste."

De Voorthuizenaar heeft zijn voertuig speciaal uitgezocht om er mee de natuur in te kunnen trekken: met vier wielen, dus stabiel. Een ketting om zijn voertuig mee vast te leggen heeft hij niet: sleutel uit het contact en klaar is Kees. Een fietspomp neemt hij niet mee,  de banden kunnen alleen opgepompt worden met een hoge drukpomp bij bijvoorbeeld een tankstation. Een lekke band heeft zijn scootmobiel nog nooit gehad. Gaat er een extra accu mee dan? Nee, geen optie door het gewicht van 20 kilo. Een oplaadsnoer wel. Een keer stond hij een 'mooi stuk' van huis stil: accu leeg. Een boertje reed langs, informeerde wat er aan de hand was en reed vervolgens door, lacht Henk als een boer met kiespijn.

Zich laten ophalen was de enige optie. Geen reden om daarna niet meer alleen op pad te gaan. ,,Een enkele keer mag Bea mee wel mee hoor", lacht Henk. Zij op de fiets en hij in zijn scootmobiel. Dat gaat prima. Op die manier gaan begeleider Peter en Henk ook samen op pad. ,,Weet je wat goed zou zijn? Dat de gemeente meer bekendheid zou geven aan oplaadpunten voor de accu. Of waar je eventueel hulp zou kunnen krijgen in geval van nood, gewoon een telefoonnummer." Het opladen van een scootmobiel gaat op dezelfde manier als een e-bike.

 

HARD ZAT ,,Ik ken hier alle fietspaden in de omgeving'', stelt 'coureur 'Niki' van den Berg vast. Henk grinnikt om de benaming. ,,Ik kan ongeveer 25 kilometer rijden, maar dan moet mijn scootmobiel wel helemaal opgeladen zijn. De snelheid? ,,Hard zat met zo'n 16 km per uur.'' Na gebruik duurt het een aantal uren voordat de accu weer opgeladen is.

 

ZELFSTANDIG Met gemak manoeuvreert Henk door het klaphek bij Pauwenhof. Vast vaker gedaan... Klopt, één keer in de veertien dagen vertrekt hij op woensdagochtend samen met een Alzheimer-groepje (,,een heel gemêleerde groep") vanaf landgoed Pauwenhof met begeleiders en IVN-natuurgidsen om een rondje te maken door de omgeving. Iets waarvan Henk benadrukt dat gemeenten dergelijke initiatieven moeten stimuleren. De groep bestaat uit rolstoelers, scootmobielers, wandelaars... ,,Je moet natuurlijk wel opletten dat je de wandelaars niet op de hakken rijdt he."

Na afloop drinken de deelnemers gezamenlijk koffie in het sfeervolle jaren dertig landhuis Pauwenhof dat verscholen ligt in het bos. Natuurliefhebber Henk wijst onderweg regelmatig op porselein- en enorme berkenzwammen, en ander natuurschoon zoals die open plek met hei die er vooral in augustus zo mooi bij ligt. Of die elkaar omarmende eikenbomen langs de kant van het pad. ,,Ooit afgezaagd tot op de stobben", weet Henk. Hij geniet zichtbaar. ,,Anders ben ik afhankelijk en moet ik Bea elke keer vragen om me te rijden met de auto. Het is prettig om zelfstandig te zijn en je eigen dingen te doen. Nu kan ik zelf het bos in, naar het voetbalveld of de winkel. Ik voel me niet zo opgesloten.''

Deze route kunt u natuurlijk behalve met een scootmobiel, ook wandelend afleggen, of met een kinderwagen maar wel één van het soort 'terreinkinderwagen'. Een rolstoel komt niet over het pad richting schaapskooi.

SCOOTMOBIELROUTE

Afstand: 3,6 kilometer

Start-/eindpunt: P-Hunnenweg 67, Voorthuizen, op landgoed Pauwenhof. Mocht er geen plaats zijn, zet de wagen dan voor aan de weg (niet langs de oprijlaan).

Bereikbaarheid: bushalte Tolnegenweg in Voorthuizen (u kunt de route oppakken op de Hoge Boeschoterweg).

Horeca: Landgoed Pauwenhof, www.landgoedpauwenhof.nl, honden aan de lijn.

Uitrusting: Warme kleding op het scootmobiel, goed schoeisel voor de wandelaars.

Toegankelijkheid: Fietspaden langs zandwegen, pad richting schaapskooi Boeschoten was modderig toen wij er reden, wel begaanbaar per scootmobiel.

Aansluitende routes: Goede verharde wegen naar landgoed Pauwenhof.

ROUTEBESCHRIJVING

r.a. = rechtsaf

l.a. = linksaf

r.dr. = rechtdoor

Voordat u met uw scootmobiel op landgoed Pauwenhof arriveert heeft u er mogelijk al een aantal kilometers opzitten (ervan uitgaand dat u uw scootmobiel niet op een aanhanger/in een busje vervoert). En u rijdt weer terug; daarom een wat kortere route, die overigens ook geschikt is voor sportieve kinderwagens. Vanaf de parkeerplaats op landgoed Pauwenhof door het (witte) hek; direct r.a.;

Einde r.a. zandpad met fietspad (Harderwijkerkarweg);

Op 4-sprong l.a. langs slagboom 'Klein Boeschoten';

1e r.a.;

Voor schaapskooi r.a. (Hoge Boeschoterweg);

Op 4-sprong met rood-witte ANWB-paddenstoel oversteken en r.dr. (Hoge Boeschoterweg);

Op 4-sprong bij oranje sbb-bord r.a.;

Op viersprong voor weiland r.a.;

1e l.a.; op 4-sprong (Hunnenweg) r.dr.;

r.dr. langs wit houten hek over oprijlaan naar Pauwenhof; asfaltweg volgen tot de Pauwenhof.

Jolanda Denekamp is natuurgids en freelance-journalist. Haar redactiebureau Taal en Teken verzorgt teksten op het gebied van de natuur, outdoor en cultuurhistorie. Voor de Barneveldse Krant zet ze tweewekelijks een wandel- of fietsroute uit.

Eerdere afleveringen Op pad met Jolanda:

1) Rondom de Goudsberg

2) Hoog Buurlo, parel van de Veluwe

3) Landgoed 't Sol bij Garderen

4) Stuifzandheuvels en bloeiend haarmos

5) Mossel op de Veluwe

6) Langs kazematten en door loopgraven

7) Tussen zwaartepunt en Krachtighuizen

8) Extreme temperaturen op het Wekeromse Zand

9) Steppen rond schietbaan Scherpenzeel 

10) Op zoek naar wisenten

11) Achterlangs Stroe en Garderen

12) Verrassende kanoroute op Valleikanaal

13) Groen en rustig De Glind  

14) Kanorondje Leusden

15) Hollands plaatje rond Terschuur

16) Fietsen langs verborgen akkers

17) Drie soorten hei binnen handbereik

18) ´Waterwandeling´ landgoed Leuvenum

19) Nieuwe wildernis bij Barneveld 

20) Staand door de grachten

21) Van melk-drive naar snijbiet

22) Over het Millinger- en Caitwickerzand

23) ´Het lijkt hier wel buitenland´

24) Wandelen in hondenlosloopgebied