• Pauw Media
  • Pauw Media

St(r)eekproef: ´De Kromme Hoek is prijzenswaardig´

SCHERPENZEEL Huub Oudshoorn uit Voorthuizen is landelijk bekend als chef-kok. Voor de Barneveldse Krant bezoekt hij elke twee weken een restaurant in de regio Barneveld en schrijft hij een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag eet- en drinkhuys De Kromme Hoek in Scherpenzeel.

TERUG IN DE TIJD Even terug in de tijd met café Marktzicht, een groot nostalgisch pand op de hoek van de Marktstraat in Scherpenzeel. Tegenover het café is de eiermarkt en veiling gelegen, met als logisch gevolg dat het bepalen van de prijs en het afrekenen van de eieren in het café aan de overkant gebeuren. Natuurlijk gaat dit gepaard met een drankje, maar ook de soep van de dag, de bal gehakt, de kippenpoten uit de jus en de diverse uitsmijters met drie eieren ontbreken niet. Natuurlijk worden de gesprekken over het wel en wee van de handel, het weer en de mensen niet vergeten. Voor degene met wat meer tijd is het kaarten en biljarten geblazen om de verdere dag te vullen.

Ik heb geen idee wat er mij in Scherpenzeel te wachten staat. Wel heb ik van mijn buurman Kees (eens woonachtig in Scherpenzeel) begrepen dat dit café in andere handen is gekomen en tevens in de loop van de tijd qua in- en exterieur is veranderd. Ik zal het wel beleven. Ik ga na het jeu-de-boulen opgefrist naar Scherpenzeel.

PROBLEEMLOOS PARKEREN Het is even goed uitkijken op ons weggetje, want met de omleidingen om naar Barneveld te komen, heb ik met veel meer verkeer te maken dan anders op ons rustige weggetje.

Eenmaal op de A30 neem ik gelijk de volgende afslag richting Scherpenzeel. Vervolgens rijd ik keurig 80, met aan weerzijden van de weg een uitzicht over het heerlijk landelijke, agrarische gebied waar de gemeente Barneveld letterlijk en figuurlijk zo rijk aan is.

Aan de linkerkant passeer ik het niet te missen, prachtige vleeskalverenbedrijf ´Beekzicht´ van de familie Gert van Beek & Zn. Maar ook diverse kippen- en varkensstallen rijd ik links en rechts voorbij, voordat ik bij de verkeerslichten kom. Ik steek de kruising recht over richting het centrum van Scherpenzeel. Na de rotonde en wat drempels rijd ik al op de Marktstraat en wat verder zie ik het Restaurant De Kromme Hoek al rechts op de hoek liggen. Het parkeren is geen probleem. Ik zet de auto voor de deur neer, mooier kan het niet. Verder is er aan de voor- en linkerzijde ruimschoots plaats om je auto te parkeren.

INTERESSANT Een prachtig, uitnodigend en zeer royaal terras met luifel en verwarming doet mij niet twijfelen om naar binnen te gaan. Op het terras zijn diverse tafeltjes bezet. Ik passeer rechts vier vriendinnen of collega's gezellig met een drankje en een sigaretje en links een tafeltje met vier verschillende glazen bier. Dat wordt interessant.

Meteen word ik welkom geheten door de ober, die net de drankjes bij de dames heeft neergezet en mij vervolgens zo naar binnen loodst. Ik kom door de originele ingang van het café naar binnen. Vroeger hing daar volgens mijn buurman Kees zo'n dik velours gordijn met een leer stuk op hand hoogte. Ik sta dus nu eigenlijk in het oude cafégedeelte, maar daar is niets meer van te herkennen. Rond de eeuwwisseling is het grondig aangepakt. Ook het biljart moest het ontgelden om plaats te maken voor een nieuwe periode, met een zeer ruim, oergezellig vertrek, een mooi interieur met bar en diverse hoge en lage zitjes.

NIVEAUVERSCHILLEN Ondertussen is de jas van mijn tafelgenote door de ober aangenomen en krijgt een veilig plekje. De ober is Melis Lansing, de gastheer die elf jaar geleden aan zijn avontuur begon. Hij brengt ons naar de gereserveerde tafel met linnen lopertje en ingedekt bestek. Het van het café gescheiden restaurant/eetgedeelte heeft niveauverschillen en doet mij aan de Gribus in Barneveld denken. Maar door de kleine verhoging heb ik wel een prachtig overzicht van het geheel.

SEIZOENBIEREN Terwijl mijn tafelgenote al aan tafel zit loop en kijk ik nog wat rond. Ik zie dat, heel praktisch, de keukenuitgifte direct in het eetgedeelte zit. Iets verderop hangen twee grote borden aan de wand met de vermelding van de zes verschillende tapbieren en circa 25 speciaalbieren op fles.

Het is heel bijzonder dat al deze bieren worden aangepast aan het seizoen. Het ligt voor de hand, dat er op korte termijn begonnen wordt met proefsessie bier/wijn in een nieuw jasje. Een viergangen menu met de keuze van een passend bier- of wijncombi bij de gerechten en aangepast aan de seizoenen.

Terug aan tafel krijg ik mijn drankje vooraf van de vriendelijke Anoeska en zie tevens dat al het bedienend personeel dezelfde kleding draagt. De kleur van de kleding is passend bij het interieur en komt de sfeer ten goede. Het loopt gewoon vol en dat voor een doordeweekse dag. De vier dames van het terras komen voor mij zitten en de grote tafel wordt bezet door een bedrijf van het industrieterrein met buitenlandse gasten.

BESTEKJES Anoeska komt met de kaart en vraagt of we ook nog iets willen drinken. Graag. Ik vertel haar verder wat de bedoeling is van mijn bezoek en dat ik graag wil weten of ik ga beoordelen op ´toques´ of ´bestekjes´. Zij gaat dat aan de eigenaar vragen. Niet veel later zit Melis naast mij. Na goed overleg besluiten wij dat we voor de Bestekjes gaan.

Anoeska komt met een heerlijk ruikend, warm bolbrood met diverse soorten pitten en een kruidenboter. Een goede start. Vervolgens een proeverij van de koude en warme voorgerechten op de kaart in amusevorm. Mooi, in duovorm gepresenteerd op een schotel van porselein met de warme gerechtjes (soepje en in bierbeslag gebakken verse champignons), correct in porseleinen kommetjes geserveerd. Het geheel is zeer smakelijk en haast genoeg als maaltijd, en zeker als lunchschotel. Mijn gewone biertje van de tap vormt hierbij een goede combi.

BIER-/SPIJSCOMBI Anoeska débarrasseert (uitruimen) de schaal en de borden van tafel en meldt dat Lars even bij ons komt voor het hoofdgerecht. Lars Vlastuin, de bedrijfsleider, staat gelijk aan tafel en vraagt of ik het hoofdgerecht in combi wil met bier of wijn. Gezien de proefversie high bier/wijn die binnenkort van start gaat, kies ik voor de bier-/spijscombi en ben zeer benieuwd.

De gerechten die geserveerd worden zijn: op de huid gebakken kabeljauwfilet met witte wijnsaus en spinazie, met als biercombi een Brugse Zot Blond; varkensmedaillon van het Valleivarken omwikkeld met spek, geitenkaas en rode wijnsaus, met als biercombi Paulaner Hefe Weizen; op lage temperatuur gegaarde kalfssucade, daarna licht gebakken met een stampotje van rauwe andijvie en dikke jus, met als biercombi Amstel Bock. De kabeljauw krijg ik apart op bord geserveerd, prima, de medaillon en sucade op het tweede bord. De bieren kwamen alle van het vat en werden fantastisch toegelicht door Lars. Het is een heel bijzondere, smakelijke ervaring. De knop moest echt even om bij mij, om het eeuwig vertrouwde wijntje een keer te vergeten.

NANCY Zoals altijd na het proeven even evalueren met de chef-kok, maar deze, Alexander Sikkes, geniet van zijn vrije dag en dat kan met een gerust hart, zeker met zo'n sous-chef als Joachim Jinkes de Jong, die dan het roer overneemt. Een beetje nerveus neemt Joachim plaats bij mij aan tafel. Ik geef hem gelijk mijn complimenten. Joachim is van origine Fransman. Hij komt uit Nancy en is daarna verder opgegroeid in het Brabantse Breda, waar hij ook zijn opleiding en ervaringen heeft opgedaan. Zeven jaar geleden kwam hij naar Scherpenzeel om zijn culinaire kunsten in De Kromme Hoek te vertonen. Hij doet dat met veel plezier en passie voor het mooie koksvak. We hebben het samen over de culinaire invulling. Ik vertel hem te letten op de juiste cuisson van de gerechten, wat de smaak van de gerechten ten goede komt. Ook een aandachtspuntje is er voor de begeleidende sauzen, zeker als de combi met bier door de gast is gekozen. Ik bedank Joachim en zijn brigade voor de goede zorgen; goed gedaan en ruim voldoende. Met een glimlach en een bedankje snelt hij weer terug naar zijn keuken.

VOOR DE PRIJS... Het was ruim voldoende, dus sluit ik af met een dubbele espresso in plaats van een toetje. Vervolgens bedank ik het voortreffelijke bedieningsteam en betaal netjes bij de kassa. Ik ga huiswaarts met de gedachte dat ik hier graag terugkom voor een biertje en een hapje. want voor de prijs hoef je het hier niet te laten.

Eet- en drinkhuys De Kromme Hoek Adres: Marktstraat 23, 3925 JP Scherpenzeel, telefoon 033-277 27 59, email: info@dekrommehoek.nl, web: www.dekrommehoek.nl

BEOORDELING specialiteit van het huis: Trio van het huis

Gebruik regionale ingrediënten: 2,5 bestekjes

Toepassing bereidingstechnieken: 3,5 bestekjes

Presentatie gerecht: 3,5 bestekjes

Originaliteit: 3 bestekjes

Smaak: 3 bestekjes

Bediening: 4,5 bestekjes

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid: 4,5 bestekjes

Drank- en spijskaart: 3,5 bestekjes

Wijn-spijscombinatie: 4,5 bestekjes

Prijs-kwaliteitverhouding: 4,5 bestekjes.

De Kromme Hoek is beoordeeld met gemiddeld 3,5 bestekjes (gemakkelijk beter)

Een deelnemer kan maximaal 5 BDU-bestekjes of toques (koksmutsen) verdienen.