• Ted Walker
  • Ted Walker

St(r)eekproef: ´Het Witte Paard biedt waar voor je geld´

WEKEROM Chefkok Huub Oudshoorn uit Voorthuizen bezoekt voor de rubriek St(r)eekproef van de Barneveldse Krant elke twee weken een restaurant in de regio Barneveld. Daarna schrijft hij een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag café-restaurant Het Witte Paard in Wekerom.

BELOFTE MAAKT SCHULD Mijn bezoek aan Het Witte Paard in Wekerom komt niet spontaan van mijzelf, maar door twee druk in gesprek zijnde zakenvrienden, die ik op culinair festijn Hét Preuvenement in Barneveld trof. ,,Hé Huub'', riep Wouter van Maanen naar me, ,,mag ik je even voorstellen aan mijn zakenvriend, we zijn destijds tegelijk begonnen en kochten de handel van elkaar die we nodig hadden.'' Ik stak mijn hand uit en stelde mij voor, waarop de man antwoordde dat hij Wim Duits is uut Wekerom. ,,Jij bent toch die kok die in de Barneveldse Krant schrijft?´´

,,Jazeker´´, antwoordde ik. ,,Waarom ben je dan nog niet in Wekerom geweest?'' Ik vroeg hem of daar dan een mooi restaurant zit. ,,Jazeker, Het Witte Paard en je kan er nog lekker eten ook!´´ Ik beloofde daarom het eerstvolgende bezoek aan Wekerom te brengen. ,,Daar houd ik je aan'', zei Duits lachend en praatte verder met zijn vriend Wouter.

GELIEFD Hotel café De Viersprong, zo heette dit pand ver voor de oorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het pand door de geallieerden gebombardeerd, op verdenking van aanwezigheid van de Duitsers in het hotel. Na de oorlog is het pand volledig in oude oorsprong hersteld en kreeg het de naam Het Witte Paard. De viersprong van wegen naar Harskamp, Ede, Barneveld en Otterlo is inmiddels een rotonde geworden. Het restaurant dat ik ditmaal ga bezoeken, is dan ook niet te missen met zo'n dominante plaats aan deze rotonde. Momenteel is het voornamelijk een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de wijde omgeving. De combinatie van het café met een zeer uitvoerige goede keuken maakt het zo geliefd bij velen.

OVERDEKT TERRAS Het is even oppassen met parkeren zo direct aan de rotonde en de viskraam maakt het niet makkelijker, maar gelukkig vind ik een plaatsje naast de fietsenrekken. Vervolgens word ik vriendelijk welkom geheten door de patron zelve, Carl Achterberg, die achttien jaar geleden met zijn vrouw Lydia hier is begonnen. Van oorsprong komen ze uit Hemmen een klein plaatsje in de Betuwe en het is geen toeval, dat ze voor Het Witte Paard kozen:

De vader van Carl was voorzitter van een rijvereniging. Daar veroverde hij als prins te paard ook zijn Lydia om samen hier te beginnen.

Het heerlijke weer nodigt mij uit om een drankje op het zeer royale overdekte terras te drinken. Zeer opvallend zijn de drie, negenpersoons stoere tafels in de vorm van een driehoek onder een parasol en deze bevinden zich nog voor het overdekte terras. Deze vorm geeft het voordeel dat je gemakkelijk met iedereen kan praten en aankijken, super.

CAFETARIA EN AFHAAL Het cafetaria en afhaalgedeelte waren vroeger een soort winkeltje van Sinkel aan het café vast met het woonhuis daarachter. Dat is nu eetcafé met een terras aan de zijkant en keuken geworden. De familie met dochter Barbara en zoon Mathijs zijn toen boven gaan wonen na deze ingrijpende verbouwing. Barbara is een jaar geleden uitgevlogen en zit nu in Burgers van Barneveld, u weet wel dat fleurige pand in de Schoutenstraat. Zoonlief heeft niets met de horeca en werkt het liefst alleen maar in de natuur en buitenlucht.

Carl brengt ons een drankje en het is ondertussen komen en gaan van mensen op de fiets of met de auto voor de cafetaria. Carl vertelt verder, het zijn vooral de bedrijven uit de omgeving die telefonisch of per mail bestellen. ,,We staan met minimaal zes medewerkers achter de toonbank om alles zo snel mogelijk, smakelijk en correct af te handelen."

Ze hebben het prima verdeeld: Lydia voor het keukengebeuren en Carl achter de tap met de hulp van Gerwen. De keukenervaring van Carl als chef-kok in instellingen is een welkome aanvulling. Ik zie nu ook groepjes arbeiders zitten die de werkweek komen afsluiten met een drankje en een hapje, oergezellig en naast mij twee jonge broertjes die van de patat genieten, geweldig. De oudste zoekt wat kleingeld in zijn broekzak, zodat de jongste nog een ijsje kan kopen.

RUNDERSTOOF Het wordt frisser buiten, dus op naar het eetcafégedeelte waar ik een plaatsje mag uitzoeken. Dit gedeelte is beter bezocht op de zaterdag, zegt Carl. ,,Maar wat zal het zijn voor jullie?'' Ik antwoord dat het helemaal aan hem is. ,,Oké dan wordt het uiensoep en runderstoof van het huis.'' We zitten niet alleen in het knusse eetcafé met hoge en lage tafels, waarvan er enkele bezet zijn. Met het zicht op het grote terras aan de zijkant van het pand, fraai in het groen gelegen: daar zie ik mij in het voorjaar en de zomer wel zitten.

De uiensoep is in aantocht, een lekkere grote kom met bovenop drijvend een broodcrouton die met kaas is gegratineerd. De uiensoep ruikt niet alleen lekker maar de smaak is ook raak en bovendien zeer goed gevuld met halve gebakken uienringen. Lydia komt aan ons tafeltje en vraagt of het gesmaakt heeft, ik knik bevestigend terwijl de laatste lepel in mijn mond gaat. Vervolgens neemt ze gelijk de lege kommen mee naar achteren en zegt dat de stoof er zo aan komt. De serveerster vraagt of ik nog iets wil drinken bij de stoof. Ik blijf bij een biertje en mijn tafelgenote doet met mij mee. De biertjes worden gebracht en niet veel later de stoof van het huis. Het is een heel gevaarte, een groot pannenkoekenbord met daarop een kleine ovale rood geëmailleerde cocotte (stoofpot) met gesloten deksel.

Het bord is volgemaakt met frites en een beetje gemengde sla. Bij het openen van de cocotte moet ik gelijk aan mijn moeder denken, de heerlijke lucht van gestoofd rundvlees komt mij tegemoet. Ik roer met de opscheplepel door de cocotte en zie grove stukken gaar rundvlees en ui in iets gebonden jus. Ik ruik de laurier, kruidnagel, peper en een zuurtje van tomaat en/of rode wijn. Wist u dat het toevoegen van een zuurtje zoals tomaat, rode wijn, azijn, citroen of bier de tijdsduur van het stoven verkort? Nogmaals het lijkt of ik bij mijn moeder aan tafel zit, heerlijk. De frieten zijn goed gebakken en met een lekkere smaak, persoonlijk had ik voor dikke frieten (pommes pont neuf) gekozen. Met iets meer pureegevoel in de mond wordt de combi met het stoofvlees in de saus nog beter. De gemengde sla kan beter op smaak en ik had deze liever apart gezien, maar daarover heeft mijn tafelgenote een heel andere mening.

GEZELLIGE KROEG We zijn lekker voldaan, maar we moesten toch van Lydia de ijscoupe van het huis proeven. Ik vraag haar of ze dan echt een kleintje wil maken, vooral niet te groot. Softijs met verse aardbeien, slagroom en siroop. De smaak van het ijs is super, vol romig en doet qua smaak niet onder voor de slagroom, een heerlijk toetje. Na de koffie ga ik betalen in het cafégedeelte. ,Wat een gezellige kroeg voor de jeugd'', zeg ik tegen Carl. ,,Er zit aan de zijkant nog een rookgedeelte over de hele lengte en in de weekenden zitten er toch ruim 100 personen binnen aan een drankje. Keuze uit verschillende bieren is mogelijk en ook hier kun je gewoon een lekker bordje eten.'' Tjonge, tjonge denk ik bij mijn zelf, wat moeten die er hard aan trekken. Na het betalen loop ik nog even door het enorme pand en via het terras naar de auto, even opletten met het achteruitrijden en op naar huis.

Café-restaurant Het Witte Paard, Edeseweg 101, Wekerom. Maandag gesloten. Dinsdag tot en met donderdag: 12.00-00.00 uur; vrijdag en zaterdag 11.30-00.00 uur; zondag 16.00-00.00 uur. Telefoon: 0318-463 323, internet: www.wekeromsewittepaard.nl

Beoordeling specialiteit Runderstoof van het huis

Gebruik regionale ingrediënten: 2 bestekjes

Toepassing bereidingstechnieken: 3,5 bestekjes

Presentatie gerecht: 4 bestekjes

Originaliteit: 4 bestekjes

Smaak: 4,5 bestekjes

Bediening: 4 bestekjes

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid: 3 bestekjes

Drank- en spijskaart: 3,5 bestekjes

Wijn-spijscombinatie: 2,5 bestekjes

Prijs-kwaliteitverhouding: 4,5 bestekjes

Café-restaurant Het Witte Paard is beoordeeld met gemiddeld 3,5 bestekjes (waar voor je geld)

Een deelnemer kan maximaal 5 BDU-bestekjes verdienen.