• Pauw Media
  • Pauw Media

St(r)eekproef: ´Proef!´ verrast met lekkernijen op een plank

VOORTHUIZEN Huub Oudshoorn uit Voorthuizen is landelijk bekend als chef-kok. Voor de Barneveldse Krant bezoekt hij elke twee weken een restaurant in de regio Barneveld en schrijft hij in de rubriek St(r)eekproef een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag restaurant Proef! in Voorthuizen.

DASSIE Van Koperen Pomp tot Proef!. We blijven ook deze keer in Voorthuizen en ik ga zelfs ruim 35 jaar terug om te vertellen hoe het ene restaurant uiteindelijk het andere werd. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw haalde ik dagelijks gesneden groenten bij groente- en fruitspecialist Van Dasselaar in Voorthuizen. Als chef-kok en voorlichter van het Bedrijfschap Slagersbedrijf reisde ik in die dagen geregeld door het land om voorlichting te geven hoe op de juiste wijze met vlees en vleeswaren om te gaan. Dat deed ik bij slagers, op beurzen, in huishoudscholen, bij vrouwenverenigingen en op radio en tv. Het promoten en verzorgen van de gourmet-party's (een fenomeen dat toen helemaal nieuw was) werd de topper voor de slagersbranche. Dat is het gourmetten tot op de dag van vandaag nog steeds.

Het was daarvoor ideaal dat ik 'Dassie' in het dorp had, die voor mij keurig de diverse groenten in dunne reepjes (julienne) liet snijden. Toen kwam ik ook geregeld een steevast in koksbuis geklede en druk doende chef-kok tegen. Dat bleek Scherrenberg te zijn, de chef-kok van Herberg de Koperen Pomp. Ik ben daar later wel eens wezen eten, tot zelfs een kerstdiner aan toe. Een prachtlocatie aan de rand van het bos, met uitzicht op een royale driehoek weiland met Friese paarden en vee als decor. De oude herberg kwam in andere handen, werd totaal verbouwd en kreeg de naam Hooghe Hof. Daarna was het de beurt aan Ben Docter, die er de naam Doc's Restaurant aan gaf. Een zeer gewaardeerde collega waar we helaas veel te vroeg afscheid van moesten nemen. En toen, hoe verder? Wat te doen met zo'n prachtige accommodatie? Het was niet gek dat het even stil lag aan de Brugveenseweg.

SLIM Voordat ik op pad ga voor mijn volgende st(r)eekproef, bekijk ik altijd even de site van het bedrijf. Zo ook met restaurant Proef!. Ik krijg dan gelijk een goede indruk en informatie van het bedrijf, kijk de menukaart even door en laat mijn gedachten gaan of het bestekjes of toque's moeten worden. Tot mijn verbazing zie ik dat Recreatiepark De Boshoek van de familie Otten, Doc`s Restaurant had overgenomen en dat het sinds maart van dit jaar Restaurant Proef! heet. Slim gedaan! Hierdoor is het park tussen twee fraaie eetgelegenheden (Western Plaza en Proef!) komen te liggen, met elk zijn eigen beleving, kaartvoering en een toegang tot het park. En mooi vind ik dat Dassie, nu 'de Vitaminebron', de leverancier is van beide restaurants. Waar blijft de tijd, vraag je je onwillekeurig af. De menukaart van Proef! is compleet en compact: voor elk wat wils met heerlijke proefjes van gerechten en keukentechnisch goed te handelen.

THUISWEDSTRIJD Ik heb voor deze thuiswedstrijd m'n 'Tom, Tom, Truus' niet nodig en rijd er vlot naar toe, parkeer mijn auto en ben benieuwd wat voor lekkers ik te proeven krijg. Ik word zeer vriendelijk welkom geheten door drie jonge dames en neem plaats in het goedbezette restaurant. Martha Wildeboer gaat mij de verdere avond bedienen. Ze wordt zeer enthousiast als ik tegen haar zeg dat ik niet kies en zij het mag invullen: ,,Dan gaan we het driegangen verrassingsmenu doen", zegt ze ,,en het komt verder helemaal goed, dat beloof ik u."

Martha komt even later terug met een drankje en drukt me op het hart een seintje te geven als ik wil beginnen met het eten. Na mijn teken komt ze met een lekker warm broodje en drie smakelijke zalfjes. Ik vraag om een glas wijn en een fles water met bubbels, maar omdat ik het verrassingsmenu zal krijgen, mag ze me ook verrassen met de wijn. Dat valt bij haar in de smaak. ,,Geweldig, dit heb ik nog nooit meegemaakt", en ze loopt lachend en hoofdschuddend weg. Het valt me op dat meerdere tafels hetzelfde menu hebben genomen: lekker makkelijk voor de keuken. Martha wil weten of ik voor vlees, vis of vegetarisch wil gaan, zodat ze weet welke wijn ze daarbij kan serveren. Ik laat het aan haar over, als het maar niet vegetarisch is.

LOKALE INGREDIËNTEN Het voorgerecht is een combi van zes verschillende gerechtjes, geserveerd op een plank. Martha vertelt wat over de gerechtjes en schenkt er een Montepulciano d'Abnizzo Costa di Brenta bij. Het is heerlijk en goed te zien en te proeven dat lokale ingrediënten worden gebruikt zoals, Voortsche Dwaes (ons lokale biertje), kaas en zelfgerookte zalm, kip en eend. Mijn favoriet: de in bierbeslag gefrituurde verse champignon.

De volgende verrassing is het hoofdgerecht, een mooie presentatie met de zacht gegaarde, lauwwarme tonijnfilet. Deze wordt geserveerd op een bedje van beetgare groenteratatouille met een verrassende combi van zoetzure komkommer. Gedécoreerd met gefrituurde dunne mie, groene cressblaadjes en gecompleteerd met een oosters sojasausje. De tonijn had meer op smaak gekund en is iets te gaar. Wat grill-streepjes zouden zeker niet misstaan. Datzelfde vind ik ook van de gemengde sla. Daarentegen maken de lekker gekruide gefrituurde aardappelplakjes veel goed. De wijncombi was prima met de Chardonnay Poderi Angelini, de huiswijn. Het hoofdgerecht wordt uitgehaald en we krijgen daarna ook nog een toetje. Nou, zeg maar toet tegen acht lekkernijen op een plank. Erg lekker met een portje Dow's masterblend.

SPONTAAN EN VRIENDELIJK Ik vraag aan Martha of de chef-kok straks nog even tijd voor mij heeft. Even later zit hij naast mij aan tafel. Het is Michel Kamphuis (40), die zijn opleiding deed op het ROC Arnhem. Daarna heeft hij zijn kennis verrijkt bij onder meer Landal, DierenPark Amersfoort en de Gribus in Barneveld. Michel is de chef-kok over beide keukens op het park en zijn sous-chef van vanavond is Martin van Beek. Michel is net als Martha hier ruim vier jaar werkzaam. Ik heb waardering voor de jonge, spontane en vriendelijke ploeg die hier werkzaam is.

Michel attendeert mij nog even op de komende Kerst met een prachtig keuzemenu. Ik kan mij hierbij wel iets voorstellen op deze mooie locatie, maar ook voor bruiloften, partijen en vergaderingen is het hier goed toeven en proeven.

De keuken is alweer schoon en dan is het even nazitten aan de bar met z'n allen. Ik betaal netjes, bedank Martha voor de goede keuze en zorgen. Daar is ze zeer content mee. Tot ziens allemaal en op naar huis.

RESTAURANT PROEF!

Adres: Brugveenseweg 25, Voorthuizen, telefoon 0342-786 989, email: info@proefvoorthuizen.nl, internet www.proefvoorthuizen.nl

BEOORDELING specialiteit van het huis: Lauwwarme tonijnfilet

Gebruik regionale ingrediënten: 4 toques (koksmutsen)

Toepassing bereidingstechnieken: 3 toques

Presentatie gerecht: 4 toques

Originaliteit: 3 toques

Smaak: 3 toques

Bediening: 4,5 toques

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid: 4 toques

Drank- en spijskaart: 3,5 toques

Wijn-spijscombinatie: 4 toques

Prijs-kwaliteitverhouding: 4 toques

Restaurant Proef! is beoordeeld met gemiddeld 3,5 toques ('met toekomst')

Een deelnemer kan maximaal 5 BDU-toques verdienen.