• Pauw Media
  • Pauw Media

St(r)eekproef: Culinair onthaasten bij De Lunterse Boer

LUNTEREN Huub Oudshoorn uit Voorthuizen is landelijk bekend als chefkok. Voor de Barneveldse Krant bezoekt hij elke twee weken een restaurant in de regio Barneveld en schrijft hij een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag: De Lunterse Boer in Lunteren.

Het is net een sprookje als je het prachtige boek 'Genieten in het groen' leest, van Annelies Barendrecht over de geschiedenis van De Lunterse Boer. Er waren eens twee vriendinnen in Rotterdam, Alie de Klerk en Bep van Rooyen, die beiden tijdens de oorlog hun vriendje verloren. Gedeelde smart is halve smart, hun vriendschap werd alleen maar hechter. Ze pakten de fiets en gingen naar Friesland. Daarna kwamen ze via vakantiecentrum 'Heidebad' in Epe, Hotel Tongeren en De Luchte in Lochem in Lunteren terecht. Vervolgens reisden zij het land door met Toerclub Holland voor de in Lunteren gevestigde organisatie Sprookjes reizen en prijzen. Daarna begon hun avontuur in het Thee Huisje nabij het prachtig in de natuur gelegen Bosbad Lunteren. Het gaat mij te ver om de hele weg van de dames te beschrijven tot heden, het is daarom des te meer de moeite waard om het boek te lezen van Annelies over de historie van deze spookjesachtige locatie in het bos.

Mijn eerste St(r)eekproef was nog maar net verschenen toen een teleurgestelde reactie van 'De Lunterse Boer' bij de redactie terecht kwam: 'Wat jammer, dat wij niet in aanmerking kunnen komen voor deze rubriek, want wij vallen onder de gemeente Ede. Maar wij zijn naast Ede ook zeker gericht op de regio Barneveld.' Met het antwoord van de redactie zagen ze weer licht in de tunnel van Lunteren naar Barneveld: 'Het is namelijk zo dat Huub zijn bezoeken doet in het verspreidingsgebied van de Barneveldse Krant en daar hoort Lunteren ook nadrukkelijk bij.' Een zucht van verlichting aan de andere kant van de telefoon en wanneer komt hij dan? Dat is nu, na 36 weken en achttien St(r)eekproeven.

ONTHAASTEN Het adres (Boslaan) zegt al genoeg, dus de navigatie maar even aangezet. Ik ben tenslotte niet zo bekend in Lunteren en zeker niet in het bos. Ik rijd ook nu weer binnendoor, net als toen ik De Verrassing in het centrum bezocht. Dit gaat echt wel even iets anders: links, rechts, over het spoor weer rechts en dan staat het al aangegeven dat we links moeten. We gaan het bos in en dan ineens aan mijn linkerhand: De Lunterse Boer. Het is echt een sprookje! Ik parkeer mijn auto op de zeer ruime parkeerplaats en snap nu ook dat ze eigen busvervoer hebben om de gasten op te halen en weer weg te brengen. Mooie service. Het is een prachtige zomeravond. Ik waan me in Zuid-Frankrijk en hoop dat ze een tafeltje op het terras hebben gereserveerd. Ik word welkom geheten door Lysanne. Zij wijst tot mijn tevredenheid naar een tafel op het terras. Ik bestel een drankje en kijk om mij heen: goed bezet terras, mooie parasols, een prachtig uitgesneden oude boomstronk, volop bos en ik hoor het gekletter van de fontein in de aangrenzende vijver. Wat een heerlijke plek om te onthaasten. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat menig bedrijf hier zijn relatiebijeenkomsten en vergaderingen houdt.

ACHTEROVER GESLAGEN Met achttien kamers achter de hand is een meerdaagse bijeenkomst ook geen enkel probleem. Er is dan ook na 2008 een andere wind gaan waaien in het bos, met als nieuwe eigenaar de familie Roggeveen-Floor, die in 2010 ook daadwerkelijk de touwtjes in eigen hand nam, vertelt mevrouw Ina Roggeveen-Floor. Heel bijzonder als je dan hoort dat ze helemaal geen horeca-achtergrond hebben. Zo zie je, dat je met goede mensen om je heen heel ver kunt komen.

Jeroen van Roon komt aan mijn tafel en vraagt of we nog iets willen drinken en de kaart willen inzien. 'Je snapt het zeker wel, het laatste niet, maar het eerste graag...' Daarna krijg ik een amuse en brood uit de streek met boter op tafel. De amuse wordt geserveerd in een borrelglaasje. Het is een koud komkommersoepje met op de bodem gamba's. Ik sla het soepje als een borrel achterover, anders kom ik niet tot de gamba's, maar het is heerlijk van smaak. Ik laat me weer verrassen door de chefkok en ga luisteren naar de deskundige woorden van Jeroen hoe de wijn-spijs-combi wordt. De keuken start met een terrine van zalm en schol, prachtig gemaakt, goed op smaak en mooi gepresenteerd met een kerrie crème, wakamé (nerf/stengel van zeewier), radijs en komkommer. Hierbij de Gocker, Pinot Gris, Alsace-Frankrijk 2014, een combi die ook zeer bij mijn tafelgenote in de smaak viel.

SPEKKIE De entrecote van het MRIJ-rund (Maas-Rijn-IJssel), drie weken gerijpt in een speciale klimaatkast, is prachtig saignant (rood en tevens warm van binnen) gegrild. Precies mijn smaak, maar dat had ook anders gekund. Dus, een volgende keer eerst even vragen hoe ik het qua gaarheid wil eten. De entrecote is naar mijn mening wel wat grof getrancheerd, maar door de superieure smaak en malsheid ben ik dat snel vergeten. Ik moet wat de presentatie betreft dan ook even wennen, maar ook dat wordt helemaal goedgemaakt door het prachtige garnituur. De combi van een crème van pastinaak, groene asperge, mini courgette en zilverui mooi op smaak, prima endante (beetgaar) gegrild en de ingekookte jus de veau (kalfsfond) met oregano, doen de zomer vaarwel zeggen. Geweldige totaliteit. De rode Dao-Portugal 2013 een Rotulo, Touriga National-Jaen-Afrocheiro moet dan de combi met het hoofdgerecht worden, maar helaas is mijn smaak niet wat Jeroen voor ogen had. Hij gaat de wijn zelf nogmaals testen. De trio van het dessert is heerlijk, met meerdere bereidingen van bosvruchten, sinaasappel, oranjebloesem en met de smaakmakers toffee en vanille en een notenparade. De geserveerde wijnen hierbij zijn als spekkie voor mijn bekkie, heerlijk.

UIT HET BOS VANDAAN Ik had Jeroen al eerder gevraagd of ik ook even binnen mag kijken en meteen kennis kan maken met de chefkok. Tijdens het débrasseren (uithalen/opruimen) van het nagerecht nodigt Jeroen me uit voor een gesprekje met de chefkok. Niet alleen de bediening, maar ook de keuken is gevuld met jonge ambitieuze medewerkers. Sander van Middendorp zwaait de scepter in de keuken. Hij is dertig jaar jong en heeft zich na de ROC Apeldoorn culinair verrijkt met drie jaar in de Echoput (met 1 ster) en de toplocatie Huis ter Duin. Zijn rechterhand, oftewel de 'sous', is Robin Versteeg.

De keuken is prachtig, van alle gemakken en apparatuur voorzien en met een geweldige indeling die rust uitstraalt. Ze verwerken veel ingrediënten uit de streek, zoals brood, zuivel, vlees en zelfs de heerlijke bonbons uit Barneveld. Er wordt goed vanuit de basis gekookt, dat zie en ruik je als je langs de marmite loopt, een grote ketel/pan waar de basisbouillon wordt getrokken voor soepen en sauzen. Ik bedank de brigade voor al het lekkers en wens ze nog veel succes. Ik verlaat de keuken en loop voorbij de keukenuitgifte langs de klimaatkast waar de geweldige runderribstukken liggen te rijpen, een fantastisch gezicht. Vervolgens tref ik ook Ina nog even. Ze zegt wijzend naar het restaurant vol trots: 'Kijk al het gebruikte hout komt uit het bos'. Het ziet er allemaal prima uit.

Bij de receptie ga ik even pinnen, bedank de bediening en loop met het boek De Lunterse Boer (dat ik daarvoor van Ina heb gekregen) onder mijn arm tevreden en voldaan naar mijn auto en ga deze keer over de snelweg naar huis.

RESTAURANT DE LUNTERSE BOER

Boslaan 87, 6741 Lunteren, telefoon: 0318 483657, internet: www.lunterseboer.nl, e-mail: receptie@lunterseboer.nl.

Openingstijden: Lunch van maandag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Keuzemenu maandag tot en met zaterdag van 17.30 tot 21.30 uur (op zondag vanaf 17.30 uur alleen plategerechten en een vast menu).

BEOORDELING MRIJ Runder Entrecote Gegrild

Gebruik regionale ingrediënten: 4 toques (koksmutsen)

Toepassing bereidingstechnieken: 4,5 toques

Presentatie gerecht: 4,5 toques

Originaliteit: 3,5 toques

Smaak: 4,5 toques

Bediening: 4,5 toques

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid: 4,5 toques

Drank- en spijskaart: 4 toques

Wijn-spijscombinatie: 2,5 toques

Prijs-kwaliteitverhouding: 4 toques

Restaurant De Lunterse Boer is beoordeeld met gemiddeld 4 toques.

Een deelnemer kan maximaal 5 BDU-toques verdienen.