• Pauw Media
  • Pauw Media

St(r)eekproef De Kleine Holevoet: 'Chique aanwinst op niveau'

SCHERPENZEEL Huub Oudshoorn uit Voorthuizen is landelijk bekend als chef-kok. Voor de Barneveldse Krant bezoekt hij elke twee weken een restaurant in de regio Barneveld. In de rubriek St(r)eekproef schrijft hij een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag restaurant De Kleine Holevoet in Scherpenzeel.

Het is allemaal wel heel toevallig wat er nu in Scherpenzeel gebeurt voor mijn tweede 'second opinion', het lijkt wel een déjà vu, maar dan even anders. Het gaat als volgt: het is op een week na een jaar geleden, dat ik hier naar toe kwam en toen heette het Kip Lekker en daarvoor Het Begin. Ditmaal reserveer ik ook eerder dan normaal net als vorig jaar, toen ging ik naar Orléans nu naar Toulouse om te werken. Wederom ben ik van harte welkom, zegt de retourmail van Bas Vermeulen, een zoon van de bekende horecafamilie in Scherpenzeel. Dus rijd ik een woensdagmiddag rustig naar De Kleine Holevoet. Eenmaal op de Scherpenzeelseweg in Barneveld is het een kwestie van alsmaar rechtdoor rijden.

In het centrum zie ik rechts van mij café-restaurant De Kromme Hoek, dat onlangs een zeer fraaie elfde plaats heeft behaald in de Nederlandse top 100 Café 2018. In mijn rubriek prees ik al eerder deze locatie met zijn schitterend gescheiden café- en restaurantgedeelte. Overigens komt de provincie Gelderland er maar bekaaid vanaf in deze top 100, dat moet toch veel beter kunnen. Kasteleins van de gemeente Barneveld: kom op er is werk aan de winkel! Ik vervolg mijn weg en rijd tussen de grote kerk en restaurant Prins Heerlijk door en zie tot mijn verbazing ook nu weer de prachtige viswagen uit Barneveld staan, alsof deze of anders ik niet weg ben geweest. Overigens Prins Heerlijk is in handen van Tom Vermeulen een broer van Bas, naar wie ik nu toega.

SCHANDE Plots zie ik voor mij een groot donker gat met slechts één klein brandend peertje, misschien is dit aan voor de beveiliging en dat moet dan de landelijk bekend staande culinaire toplocatie De Witte Holevoet voorstellen? Schande! En dat terwijl deze toplocatie in al zijn glorie en verleden Scherpenzeel op de kaart heeft gezet. Vorig jaar sprak ik er met de familie Vermeulen nog over om restaurant De Lekkere Kip het hok te laten verlaten en daarvoor De Holevoet in welke vorm dan ook voor Scherpenzeel te behouden. Dat is gelukkig gelukt en het is De Kleine Holevoet geworden. Ik sta op dezelfde plaats als vorig jaar geparkeerd, precies voor de deur. Een grote plus is dat er nu ook parkeerplaatsen zijn gecreëerd pal naast het pand op het erf van de buurman. Door het raam ziet Bas ons al aankomen en hij heet ons na binnenkomst van harte welkom. Tot zover is er niets veranderd, maar als wij de jassen en de hoed kwijt zijn, en een paar passen naar binnen zetten, weet ik niet wat ik zie!

MODERN EN CHIQUE Wat is hier met succes hard gewerkt aan het interieur: moderne sfeer met een chique uitstraling, een tussenwand met flessen en een uitnodigende Chef’s bar met zicht op het draaispit en de open keuken. De oude Solex tegen de muur is weer terug naar zijn ouders, de lampen van grof kippengaas zijn veranderd in prachtige grote koperen schalen, maar de oude schouw met de houtkachel is gelukkig gebleven. Een aanwinst is ook de grote prachtige eikenhouten tafel voor tien personen links achterin, met een gevoel van dat je erbij hoort, maar toch ook met privacy. Bas brengt ons naar de gereserveerde tafel en vraagt gelijk of we een aperitief willen. 'Graag'.

Ondertussen kijk ik met genoegen om mij heen naar de met linnen gedekte tafels, de linnen servetten en het ingedekte zilveren bestek. Je kan wel merken dat de richting van de wind van 'de Witte' naar 'de Kleine' heeft geblazen, maar daar is niets mis mee. Integendeel zelfs. Terwijl Bas ons een amuse serveert, zegt hij dat hij zijn gasten vanavond het vier gangen menu van de Chef adviseert. Oké, dat is duidelijk en na ons drankje zijn wij er klaar voor.

LEISTEEN Wij starten met een crème van pastinaak, chocolade en gerookt wildzwijn prachtig in ringvorm gepresenteerd op een tegel van lei. De wijn hierbij, een Tavapaca Chardonnay 2017 is jong, fris en fruitig maar had voor mij een klein zoetje mogen hebben. Ondertussen loopt het lekker binnen met nieuwe gasten. Bas wordt in de bediening bijgestaan door een stagiaire van de vakschool in Nieuwengein, Fabiënne Scheeper uit Leusden, zij is een toppertje. Zij bracht ons al eerder een heerlijk broodje met boter bij het voorgerecht en een fles tafelwater met bubbels. Ze débarrasseert keurig de moeilijk pakkende leien tegels en niet veel later komt Bas met de glazen wildbouillon afgedekt met een liquide (licht vloeibaar) opgeklopte truffelroom, deze is prima gedoseerd en bijzonder lekker in combi met de wildbouillon.

VELUWSE EEND We gaan verder met een moderne variant van de klassieker Canard à l’ Orange met uiteraard de sinaasappelsaus, maar nu in combi met de kruidkoek. De zacht op lage temperatuur gegaarde eend heeft een prachtige cuisson, is sappig en mals met een heerlijke milde smaak. Het op het laatst aangebrachte krokantje doet het uitstekend in de mond. Verder is de eend uitstekend getrancheerd met een mooi garnituur van krokante loempia gevuld met witlof en structuren van biet. Dit alles gepresenteerd op een groot wit porseleinen bord, als de lijst van het mooie schilderij. De rode Rioja van 2015 uit de regio Haro van de wijngaarden Ramon Bilbao is robuust en vol van smaak. Als wij spreken van een Canard Sauvage (wilde eend) was het een betere wijn/spijs-combinatie geweest.

Fabiënne débarrasseert de tafel super en verwijdert zelfs de menage (zout en peper), iets wat ik maar weinig heb gezien in deze culinaire reeks. Na het heerlijke dessert met bijpassende wijn, schuift chef-kok Aron van der Grift bij aan tafel. Hij heeft zijn opleiding voltooid op de vakscholen in Wageningen en Nieuwegein en is afkomstig uit de kweekvijver van De Witte Holevoet. Ik complimenteer hem en geef wat tips voor verbetering. Hij kookt graag met als basis de klassieke keuken, maar wel van deze tijd, in de seizoenen en zoekt naar streekgerechten om zijn creaties te maken. Het kerstmenu is nog maar net klaar zegt hij, en de reserveringen komen al binnen. 'Bedenk wel, we zijn de Kleine Holevoet dus snel vol!' Ik weet genoeg, bedank iedereen voor de goede zorgen en hier wil ik wel met de Kerst eten.

INFORMATIE: Restaurant De Kleine Holevoet, Holevoetplein 296 in Scherpenzeel, telefoon 033-2857661, internet: www.dekleineholevoet.nl, e-mail: info@dekleineholevoet.nl. Openingstijden: maandag en dinsdag gesloten. Woensdag tot en met zondag van 15.00 tot 23.00 uur.

BEOORDELING specialiteit van het huis: Veluwse Eend met sinaasappel, kruidkoeksaus, witlof loempia en structuren van biet.

Gebruik lokale ingrediënten: 4 toques (koksmutsen)

Gebruikte bereidingstechnieken: 5 toques

Presentatie gerecht vorm/kleur 5 toques

Originaliteit/vernieuwend: 4 toques

Smaak: 5 toques

Netheid locatie, bediening en kleding: 5 toques

Bereikbaarheid en parkeren: 4,5 toques

Inhoud drank- en spijskaart: 4,5 toques

Wijn/drank- en spijscombinatie 3,5 toques

Prijs/kwaliteitverhouding: 4,5 toques

De Kleine Holevoet is beoordeeld met gemiddeld 4,5 toques ('locatie met niveau')

Een deelnemer kan maximaal 5 BDU-toques/bestekjes/chops verdienen.