• Pauw Media
  • Pauw Media

St(r)eekproef De Wormshoef: ´Veel meer dan een eethuys´

LUNTEREN Huub Oudshoorn uit Voorthuizen is landelijk bekend als chef-kok. Voor de Barneveldse Krant bezoekt hij elke twee weken een restaurant in de regio Barneveld en schrijf hij een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag Eethuys De Wormshoef in Lunteren.

Van villa tot hotel & eethuys, dat is een hele geschiedenis waarvoor we ruim honderd jaar terug in de tijd moeten gaan. In 1908 was het pand in handen gekomen van Willem Thomas, bij de Lunteranen beter bekend als ´meneer Thomas´, een zoon van Andreas Jacobus Thomas de dokter en wethouder in Ede. Architect en timmermanszoon Leendert van Zoelen diende in december 1908 een bouwaanvraag in bij de gemeente voor dit grootse project De Wormshoef. Een jaar later werd de villa in gebruik genomen door de familie Thomas. Het echtpaar Thomas kreeg drie kinderen: twee dochters en een zoon. Als u het niet erg vindt, sla ik een stukje over tot mevrouw Thomas overlijdt in 1935, terwijl meneer Thomas op latere leeftijd invalide werd. Zoon Bob maakte met zijn vader in een invalidenwagentje lange tochten door de omgeving van Lunteren.

Meneer Thomas overleed op 10 januari 1939, op 80-jarige leeftijd. Daarna kwam de villa in handen van de Haagse advocaat/procureur mr. dr. E.H.T. Kwast. In de oorlog volgde een pikzwarte periode. Begin jaren ´50 kreeg caféhouder Cornelis Dekker het heft in handen. Het lukte hem pas in 1956 na lang touwtrekken met de gemeente om hier een pension/restaurant van de grond te krijgen. Daarna is de villa in verschillende handen geweest en natuurlijk onderging het pand ook diverse aan- en verbouwingen, totdat er een einde kwam aan het tijdperk van Jur en Ria Drok in 2005. Kees en Bert van Maanen kochten het pand in 2005 van de familie Drok. De naam werd veranderd in Hotel & Eethuys De Wormshoef. Het wordt nu gerund door Martine van de Wetering en collega´s.

GEZIGZAG Geleid door mijn tom-tom-Truus rijd ik via de kortste weg naar Lunteren. Op de Dorpsstraat moet ik zijn, een lange straat die als een worm door Lunteren loopt met een kop en een staart. Ik kom aan de staartzijde binnen en zie gelijk aan mijn linkerhand waar ik moet zijn. Het kan niet missen, zo´n imposant horeca-etablissement als je het dorp binnenkomt. Het schemert al een beetje. Parkeren is geen enkel probleem. Via het royale terras, dat verlicht is met vuurpotjes en een open houtkachel (waar de rokers zich bij warmen), loop ik vol verwachting naar binnen.

SERRE Na de vriendelijke begroeting wordt mijn jas aangenomen. Ik vertel wie ik ben en waarvoor ik kom. Dit wordt vriendelijk bevestigd door de jongedame achter de receptie. Ze zegt dat er tafeltje voor me is gereserveerd in het eethuys. De tafel voor twee personen die ik krijg, is wat aan de krappe kant: in de hoek met weinig zicht op een verhoging in de aangebouwde serre. Ik kijk en loop wat rond en neem vervolgens plaats aan de ronde tafel die gedekt is voor vier personen aan het raam in het lagere gedeelte van de serre. Ik maak mijn excuus aan de bediening, dat ik deze plaats met meer ruimte en zicht heb genomen. Dit in verband met het maken van de notities en foto's voor het artikel. De bediening vindt dit geen enkel probleem. De overbodige bestekjes worden gelijk van tafel genomen.

Het is knus ingericht met leuke attributen aan de muur. Door de verhoging in de serre is er een ´brede culinaire info strip´ gecreëerd, met de aanbevelingen, aandachtspunten en activiteiten. De bediening is vanavond in handen van Evan Karsten, een derdejaarsleerling aan de Hotelschool in Amersfoort. Ik merk gelijk dat hij er ook echt voor gaat. Hij doet alles correct en met plezier. Hij heeft een vriendelijke, maar toch ook een wat verlegen lach. Duidelijk is ook zijn passie voor het vak met wijn en spijs.

TOCH NOG KIEZEN Evan brengt een drankje en ik meldt hem gelijk dat hij en de chef-kok het vandaag voor het zeggen hebben. Hij constateert dat ik de kaart niet hoef te hebben en gaat meteen naar de keuken voor overleg met de chef. Vervolgens komt hij weer aan tafel en zegt zelfverzekerd dat het het wildmenu wordt, met twee verschillende voor- en hoofdgerechten. Ik moet erom lachen: dus het wordt toch nog kiezen. Maar ik geef gelijk aan dat het oké is en vraag om iets te drinken. Bij het drankje krijg ik ook vers wit en bruin brood van de bakker uit Barneveld, met huisgemaakte kruidenboter en een heerlijke olijventapenade. Vervolgens komen de voorgerechten op een plank geserveerd: wildpaté en gedroogde wild zwijn ham. We krijgen er keurig een bordje bij. Ik proef ze en constateer dat ze met hun garnituren heerlijk van smaak zijn. Het gaat mij natuurlijk om het hoofdgerecht, maar na mijn eerste culinaire ervaringen in De Wormshoef heb ik meteen een goed gevoel.

WILDFEESTJE Ja, daar komen ze aan, gelukkig weer eens een bordpresentatie en ze zijn ook heerlijk warm. De keuze is voor mij niet moeilijk: ik kies de trio van wild, dan is de hertenhaas, die ik ook nog even proef, heerlijk zacht en goed op smaak, voor mijn tafelgenote. De presentatie van het trio kan wat beter. Door de medaillons van hert, wildzwijn en haas meer uit elkaar te leggen, wordt het geheel wat speelser. De cuisson (gaarheid) van beide gerechten is goed en de smaak is raak, mede door de voortreffelijke smaak van de jus van wild en bospaddenstoelen.

De huisgemaakte appelmoes, kastanjepuree en stoofpeer zijn zeer goede smakelijke combinaties. Het is wel een beetje jammer dat mijn stoofpeer niet helemaal rood doorgekleurd is en de gemengde sla hoeft voor mij niet zo nodig: geef dan lof of rodekoolsalade om in het seizoen te blijven. En enkele hele gebakken kastanjes misstaan op geen enkel bord. Het glas rode wijn, de Big Oak Red 2013 van de druiven Shiaz Cabernet Sauvignon uit Zuid-Afrika, maakt het wildfeestje compleet, chapeau! Ik vraag Evan of de chefkok even tijd heeft om kort aan te schuiven.

Na het hoofdgerecht komt chefkok Fabian Nab bij mij zitten. Hij voltooide zijn opleiding in Wageningen/Ede waarna hij zich in diverse zaken in die omgeving verder ontwikkelde. Er kwam ook een kink in de kabel, waardoor hij de horeca even zat was. Na enkele jaren buiten de horeca werkzaam te zijn geweest, kroop het bloed toch weer waar het niet gaan kon en hij keerde - inmiddels alweer zes jaar geleden - terug in De Wormshoef. Door het gemis kwam hij gesterkt terug. ,,De toenmalige chef-kok Erwin Weber gaf mij de kracht en passie om de draad weer op te pakken met als gevolg, dat ik nu al een jaar het roer van hem heb overgenomen. Ik kan gelukkig nog altijd een beroep op hem doen indien dat nodig is, geweldig toch!? Ik kan nu wel mijn eigen ding doen, met de seizoenen meekoken en gebruik maken van de lokale producten.´´

EURO-TOQUE Ik vertel Fabian dat hij Euro-Toquewaardig is en raad hem aan kennis te nemen van de website www.euro-toques.nl en de ´code van eer´. Wat mij betreft, is hij met Eethuys De Wormshoef van harte welkom als nieuw lid. Ik rond het gesprek af met complimenten en enkele tips. Evan vraagt dan of ik nog een dessert toe wil. Ik bedank ervoor, maar Fabian dringt erop aan dat ik toch echt zijn chocoladetaartje moet proeven. Tja, dan kan ik niet weigeren en wat een geluk dat ik dat ook niet deed: het is heerlijk!

Als ik naar de receptie loop om af te rekenen, kijk ik nog even rond: de serre, de bar, de zeer sfeervolle openhaard met zijn lederen zitbanken.... Dit is echt veel meer dan een Eethuys, geweldig! Ik bedank de medewerkers in de keuken en de bediening voor hun goede zorgen en ga - met een groet naar de rokers rond de houtkachel - met een heerlijk gevoel naar huis.

HOTEL & EETHUYS DE WORMSHOEF

Adres: Dorpsstraat 192, 6741 AS Lunteren. Telefoon 0318-484241. Website: www.dewormshoef.nl. Email: info@dewormshoef.nl.

BEOORDELING]

Specialiteit van het huis: Het trio van wild.

Gebruik regionale ingrediënten: 4 toques (koksmutsen)

Toepassing bereidingstechnieken: 3,5 toques

Presentatie gerecht: 3,5 toques

Originaliteit: 3,5 toques

Smaak: 4,5 toques

Bediening: 4,5 toques

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid: 4,5 toques

Drank- en spijskaart: 4 toques

Wijn-spijscombinatie: 4,5 toques

Prijs-kwaliteitverhouding: 4 toques

Eethuys De Wormshoef is beoordeeld met gemiddeld 4 toques (,,met toekomst'')

Een deelnemer kan maximaal 5 BDU-toques verdienen.