• Pauw Media
  • Pauw Media
  • Pauw Media

St(r)eekproef: 'Goed gevulde spies bij De Rotterdammer'

STROE Huub Oudshoorn uit Voorthuizen is landelijk bekend als chef-kok. Hij is productpromotor in de vlees- en eisector en runt zijn eigen bedrijf Huub Oudshoorn Culinair. Voor de Barneveldse Krant bezoekt hij elke twee weken een restaurant in de regio Barneveld en schrijft hij een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag: café-restaurant De Rotterdammer in Stroe.

PAARD EN WAGEN Als je Stroe vanuit de richting van Voorthuizen binnen rijdt, kun je bij de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn kiezen uit twee horecagelegenheden. Restaurant De Landing ligt aan deze kant van de overweg en café-restaurant De Rotterdammer aan de andere zijde. Ik kies deze keer voor De Rotterdammer.

In vroeger tijden was dit etablissement met paard en wagen een heerlijke tussenstop voor kooplieden, maar vooral de oude melkfabriek langs het spoor speelde daar een hoofdrol in voor lossen en laden van de melkbussen. De koetsiers gingen dan even wat eten, drinken en bijpraten in de kroeg. Het was tevens een welverdiend moment om de paarden op adem en kracht te laten komen met voer en water, voor de terug- of doorreis richting bijvoorbeeld de markt in Barneveld.

GELIEFDE PLEK De oude melkfabriek ligt pal achter De Rotterdammer en biedt tegenwoordig onderdak aan het bedrijf Twilmij, producent van premixen (belangrijke bestanddelen als vitaminen en mineralen) en melkvervangers voor de diervoederindustrie. De snackbar aan de achterzijde van het café-restaurant aan de Wolweg doet daar zijn voordeel mee, vooral als er bij Twilmij wordt overgewerkt.

Ook voor de jonge en oude dorpelingen en mensen uit de omgeving was en is De Rotterdammer een plek om te ontspannen en nieuwtjes uit te wisselen. Het horecapand is bovendien een zeer geliefde plek voor de start en finish van tochten voor motoren, fietsers, crossers, mountainbikers en wandelaars. In de loop der jaren heeft het bedrijf - met ups en downs - diverse eigenaren gekend. Met spanning kijk ik ernaar uit hoe het mij als Amsterdammer zal vergaan bij de huidige uitbater van De Rotterdammer. Ik parkeer mijn auto en stap via een ruime serre de zaak binnen.

'NEP-HUUB' Ik word welkom geheten door een vriendelijke jongeman. Het blijkt eigenaar Tim Groeneveld te zijn. Hij neemt mijn jas en hoed aan en zegt dat ik hem bekend voorkom. ,,Ik heb een tafel gereserveerd'', antwoord ik, ,,en ik kom voor de culinaire rubriek St(r)eekproef van de Barneveldse Krant.'' Dan volgt een bijzondere verrassing. Tim kijkt me zeer verbaasd aan en zegt: ,,Maar u bent maandag toch al geweest? Toen kwam er ook een meneer Oudshoorn proefeten. Voor de BDU, met twee personen.'' Ik reageer stomverbaasd op deze 'nep-Huub', die gelukkig wel gewoon heeft betaald. Ik vind het bijzonder prettig dat mijn artikelen in de Barneveldse Krant worden gelezen en dat ik steeds meer 'volgers' krijg, maar de confrontatie met deze 'dubbelganger' ervaar ik als onaangenaam.

Horeca-ondernemers, u bent gewaarschuwd, laat u niet misleiden door een onechte Huub Oudshoorn!

GEEN ONBEKENDE Tim Groeneveld is 29 jaar en runt De Rotterdammer al drie jaar. Na een gevecht met de banken voor het benodigde krediet is het hem toch gelukt om te investeren. Mijn boodschap aan de banken is: 'Heb wat meer vertrouwen in de jonge ondernemer. Het spreekwoord 'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst', is nog altijd van toepassing'. Tim is geen onbekende in de culinaire wereld van de gemeente Barneveld. Hij heeft onder meer bij De Posthoorn en De Bunckman in Voorthuizen en 't Schaap in Barneveld veel ervaring opgedaan. Dat geldt trouwens ook voor chefkok Hamid Boukattan, die zijn domein heeft behouden na de overname.

SCHAPPELIJKE PRIJS Ik neem een tapbiertje (Hertog Jan) en een borreltje vooraf. Op een tafelkaart wordt verse, huisgemaakte erwtensoep aanbevolen. Op advies van Tim kies ik als hoofdgerecht voor de varkenshaas saté garnie, dus vergelijkbaar met een complete maaltijd. Maar ik heb toch wel zin om de snert te proeven, dus bestel ik eerst een kopje erwtensoep.

Intussen bekijk ik de kaart van De Rotterdammer. Deze is zeer compact en gevarieerd, bezoekers kunnen voor een schappelijke prijs een keuze maken voor een driegangenmenu. Als ik opkijk, zie ik dat een jongedame vanaf de bar glimlachend en trots naar me kijkt. Bij navraag blijkt dit Tanja van de Braak, de vriendin van Tim te zijn.

GOED BEREID Dan arriveert een dampende kop erwtensoep. De soep ruikt lekker en wordt geserveerd met bruin brood, belegd met gerookt en gezouten mager spek. Heerlijk! De snert is goed gevuld met vlees, worst en groenten, alleen had ik zelf voor een betere, ambachtelijke rookworst gekozen.

Ik bestel nog een tapbiertje en dan komt de saté op tafel. Een goed gevulde spies met grove stukken varkenshaas op een warm, langwerpig bord. De varkenshaas is prima van smaak, zacht, sappig en goed bereid. Jammer dat de pindasaus wat aan de dikke kant is (verdunnen met kokosmelk) en daardoor qua smaak de overhand krijgt ten koste van het vlees.

Verder liggen op het bord een schaaltje met kroepoek en een timbaaltje gebakken rijst. De rijst had iets meer gekruid mogen zijn, bijvoorbeeld met verse koriander, en ook wat gaarder mogen zijn. De bijgerechten zijn typisch Hollands: groene salade, patat met mayonaise en lekkere gebakken aardappelen met spek, uitjes en kruiden. Wat te denken van de variant atjar, seroendeng en/of een salade van taugé, Chinese kool en paksoi? Samenvattend was het allemaal zeer smakelijk, met een klein ijsje van het huis als toetje.

DARTERS Als ik vertrek, is er in de gezellige darthoek al enige activiteit te bespeuren. De eerste spelers druppelen binnen voor een streekderby tussen darters uit Stroe en Harskamp. Ongeveer tegelijk komt een groepje dames van de tennisclub binnen. Ze gaan koffie- en theedrinken, want er ligt sneeuw op de baan. Het is mij duidelijk dat het hier voor deze doelgroepen aangenaam is. Dat zal de uitbater zeker geen windeieren leggen in de wintermaanden.

De Rotterdammer is kortom een plek waar het voor iedereen het hele jaar door goed toeven is. Als ik naar buiten ga, heb ik vanuit de darthoek nog geen 'One hundred and eighty!' gehoord, de maximale score van 180 punten met drie pijltjes. Blijven oefenen mannen!

Mijn volgende culinaire bezoek is aan Gasterij 't Hilletje in Kootwijk.

BEOORDELING specialiteit van het huis: Varkenshaas saté garnie

- Gebruik regionale ingrediënten: 4 bestekken

- Toepassing bereidingstechnieken: 3,5 bestekken

- Presentatie gerecht: 3,5 bestekken

- Originaliteit: 3 bestekken

- Smaak: 3,5 bestekken

- Bediening: 3,5 bestekken

- Bereikbaarheid en parkeergelegenheid: 4 bestekken

- Drank- en spijskaart: 3,5 bestekken

- Wijn-spijscombinatie: 3 bestekken

- Prijs-kwaliteitverhouding: 4 bestekken

Café-restaurant De Rotterdammer is beoordeeld met gemiddeld 3,5 bestekken (,,met kansen'', aldus Huub Oudshoorn)

Restaurants worden beoordeeld met toques (koksmutsen) en eetcafés/café-restaurants met bestekken.

De maximale score is 5 toques of bestekken.

DE ROTTERDAMMER

Wolweg 40, Stroe. Telefoon: 0342-441903. Website www.derotterdammer.nl

Email: info@derotterdammer.nl.

Openingstijden: maandag 16.00-21.30 uur, dinsdag 12.00-21.30 uur, woensdag en donderdag 12.00-01.00 uur, vrijdag en zaterdag 12.00-02.00 uur, zondag 12.00-0.00 uur. Keuken open tot 21.30 uur.

Lees hier een beoordeling van de specialiteit van het huis van restaurant De Bonte Koe in Garderen

Lees hier een beoordeling van de specialiteit van het huis van Brasserie Buitenlust in Voorthuizen

Lees hier een beoordeling van de specialiteit van het huis van restaurant Het Schaap

Lees hier een interview met Huub Oudshoorn