• Pauw Media
  • Pauw Media

St(r)eekproef: Hertenfilet met glühweinsaus in 't Hilletje

KOOTWIJK Huub Oudshoorn uit Voorthuizen is landelijk bekend als chef-kok. Hij is productpromotor in de vlees- en eisector en runt zijn eigen bedrijf Huub Oudshoorn Culinair. Voor de Barneveldse Krant bezoekt hij elke twee weken een restaurant in de regio Barneveld en schrijft hij voor de rubriek St(r)eekproef een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag: gasterij-restaurant 't Hilletje in Kootwijk.

HERBERG Zodra ik Kootwijk binnen rijd, ben ik de snelweg A1 snel vergeten. Wat een geweldig nostalgisch plekje heeft 't Hilletje daar op De Brink, recht tegenover de oude hervormde kerk, die later op de avond prachtig wordt verlicht.

't Hilletje is een pand met een rijke historie, ik denk zelfs in vroeger tijden ook als herberg, gezien de kameraccommodaties op de bovenverdieping. Ongeveer zestig jaar geleden is er een serre aangebouwd aan het ruim honderd jaar bestaande gebouw. Daardoor is binnen veel ruimte ontstaan.

Net als Garderen en Voorthuizen is Kootwijk zeer in trek bij toeristen en recreanten, die te voet, met de fiets of op een paard kunnen genieten van de omringende natuur: zowel de bossen als het uitgestrekte Kootwijkerzand.

Stalhouderijen in de directe omgeving zorgen ervoor dat er ook voor groepen - onder het zadel of aangespannen - verschillende uitrijmogelijkheden zijn. Dit alles goed ondersteund met duidelijke routebeschrijvingen van de bos- en zandpaden. Met de direct naast het pand liggende parkeergelegenheid en het terras aan de voorzijde is 't Hilletje voor alle bezoekers een prima pleisterplaats op de Brink.

JONG EN AMBITIEUS Nog maar net een jaar geleden is de gasterij in handen gekomen van eigenaar/gastvrouw Rianne Geven. Samen met Vincent van Beek, die zich inmiddels heeft opgewerkt tot chefkok, heeft zij de dagelijkse leiding in handen: twee jonge ambitieuze dertigers. Na een grondige vernieuwing van de keuken en het interieur van zowel het café als het restaurantgedeelte is er nu een frisse en sfeervolle ambiance. Door de authentieke oudrode kleur in combinatie met het donker-rijtuiggroen is het een plaatje geworden, met het gevoel van vroeger. Ingebouwde verlichting tussen de oude balken, afgedekt met gekleurd glas-in-lood, maakt het geheel compleet.

De taken zijn goed verdeeld: Vincent als chef-kok en Rianne als gastvrouw met goede kennis van zaken (horecaschool Wageningen ) en een passie voor wijn-spijscombinatie. Ze heeft de wijn-spijscursus van en bij Jaap Klosse gevolgd en gaat nog regelmatig naar wijnproeverijen, dus dat belooft wat. Rianne vertelt dat de avonden niet druk zijn in deze periode, gelukkig geldt dat niet voor het aantal koffiedrinkers en de bezoekers die komen lunchen. Dus wilt u heerlijk en rustig dineren met een passend, goed afgestemd muziekje op de achtergrond, dan liggen hier uw kansen. Wacht niet op het komende toeristenseizoen.

FLUITENDE KOK Na een aperitief komt een mandje met drie soorten versgebakken mini-broodjes, vergezeld van drie smeerseltjes, waarvan er één gelukkig echte boter is. Rianne vraagt of ik een wijntje wil bij het verrassingsmenu van de chef. ,,Ja'', zeg ik en vraag er direct achteraan wat ik te eten krijg. ,,U wilt toch verrast worden?'', antwoordt ze ad rem.

Dat klopt, maar het gaat mij om de keuze voor witte wijn, rosé of rode wijn. Ze adviseert me voor de rode te kiezen. Na een blik op de bescheiden wijnkaart ga ik op advies voor de Pinot Noir Rollhüt, een prachtige robijnrode Süd Tiroler, vol van smaak en soepel drinkend. Door een zeer royale open uitgifte, kijk je in 't Hilletje zo de keuken in met aan het fornuis een vrolijke, zachtfluitende chef-kok. 'Dat komt wel goed vanavond', denk ik bij mezelf.

PRUIMENCOMPOTE Het voorgerecht ziet er even later geweldig uit, met daarbij een karaf tafelwater met partje citroen en waterglazen.

Het wordt gepresenteerd op een langwerpig warm bordje met daarop een glaasje fazantenbouillon.

Op de bodem ligt een pruimencompote - zeer verrassend en lekker - en verder krijg ik een mini-tartaartje met een gefrituurd kwarteleitje, een gefrituurd basilicumblaadje (hoera) en een knapperig toastje met huisgerookte tamme eendenborstfilet.

Als garnering is gekozen voor een witlofblaadje, cranberry's en balsamicodressing. Een voorgerecht naar mijn hart, maar ik laat mij niet misleiden en blijf alert voor het hoofdgerecht, want daar kom ik voor. De zacht fluitende Vincent zie ik aan de kachel staan te hobbyen, dus ik kan zo het hoofdgerecht verwachten. Maar eerst schenkt Rianne mij nog een glaasje rode wijn in.

GEBAKKEN SPRUITJES 'Alstublieft', daar is het hoofdgerecht. Een hertenfilet met glühweinsaus vergezeld door truffelaardappel, groene asperge - jammer geen wintergroenten, ik had liever schorseneren (winterasperges) gezien op een bedje van roergebakken wilde spinazie - en lichtgebakken beetgare spruitjes. Wist u trouwens dat je minder last krijgt van het eventueel oprispen van de spruitjessmaak als je spruitjes na het blancheren even bakt in echte boter. En het is nog erg lekker ook.

Onder het eten kijk ik gelijk even naar buiten. Mooier kan haast niet, de combinatie van glühweinsaus, een laagje sneeuw op de terrastafel en de fraai verlichte kerk op de achtergrond. 'Waar ben ik?' Alles heeft de juiste cuisson (de mate van gaarheid), het is goed warm en heerlijk van smaak. De crispy aardappelchips hebben wat mij betreft geen toegevoegde waarde, jammer. Crispy gebakken salie zou een betere keuze zijn geweest, net als bij het voorgerecht de basilicum. Maar dat zijn slechts een paar kleine kanttekeningen.

VOLDAAN 'Chapeau!' voor de fluitende chef-kok Vincent uit Harskamp, die zijn vakdiploma's haalde in Arnhem, zich verder bekwaamde in diverse horecazaken op de Veluwe, waaronder 't Speulderbos en Overbosch in Garderen. Daarna ging hij zes jaar op avontuur op Bonaire, maar nu heeft hij met eigenaar Rianne zijn stekkie gevonden in het fraaie restaurant 't Hilletje.

Ik heb heerlijk genoten. Voldaan vraag ik om de rekening en loop naar de bar om te pinnen. Rianne schenkt nog een slaapmutsje in voor de hotelgasten. Ik word tot slot nog verrast met een rode roos en dat terwijl Valentijnsdag al is geweest. Hartelijk dank en zeker tot ziens!

Mijn volgende bezoek is aan restaurant De Verrassing in Lunteren.

BEOORDELING specialiteit van het huis Hertenfilet met glühweinsaus

- Gebruik regionale ingrediënten: 3 toques (koksmutsen)

- Toepassing bereidingstechnieken: 3,5 toques

- Presentatie gerecht: 3,5 toques

- Originaliteit: 4,5 toques

- Smaak: 5 toques

- Bediening: 4,5 toques

- Bereikbaarheid en parkeergelegenheid: 4 toques

- Drank- en spijskaart: 4 toques

- Wijn-spijscombinatie: 4 toques

- Prijs-kwaliteitverhouding: 4 toques

Gasterij-restaurant 't Hilletje is beoordeeld met gemiddeld 4 toques ('zeer verdiend')

Restaurants worden beoordeeld met toques (koksmutsen) en eetcafés/café-restaurants met bestekken. De maximale score is 5 toques of bestekken.

Gasterij-restaurant 't Hilletje

Adres: De Brink 5 in Kootwijk. Openingstijden: Iedere dag vanaf 10.00 uur, de keuken is geopend tot 21.00 uur.

Internet: www.gasterij-hilletje.nl

Huub Oudshoorn bezocht eerder voor de Barneveldse Krant:

Restaurant Het Schaap in Barneveld

Brasserie Buitenlust in Voorthuizen

Restaurant De Bonte Koe in Garderen

Café-restaurant De Rotterdammer in Stroe