• Erik van't Land
  • Erik van't Land
  • Erik van't Land

St(r)eekproef Mio Girasole: ´Mediterraanse verwennerij´

BARNEVELD Chefkok Huub Oudshoorn uit Voorthuizen bezoekt voor de Barneveldse Krant elke twee weken een restaurant in de regio. Hij schrijft daarna in de rubriek St(r)eekproef een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag mediterraans restaurant Mio Girasole in Barneveld.

MEDITERRAAN Als geboren Amsterdammer en wonend in Voorthuizen ben je nog geen Barnevelder, dus waar is de Kampstraat? Ik had wel een flauw vermoeden waar Mio Girasole, het Italiaanse restaurant in Barneveld, gevestigd is, maar voor alle zekerheid heb ik het toch maar even ingetoetst. Mijn auto is helemaal afgeladen met spullen voor het NK uitsmijter bakken voor de volgende dag, daarom besluit ik toch maar om naast mijn tafelgenote plaats te nemen en mij te laten chauffeuren naar het restaurant. Ook zij weet niet waar Mio Girasole zit en daarbij komt dat haar ´Truus´ de Kampstraat niet eens kent. ´We zien wel zegt ze´ en weg zijn we. Door de werkzaamheden aan de weg en een halve Truus belanden wij op het Raadhuisplein. Gelukkig zie ik Jan Joosten lopen, de voorzitter van de Barneveldse Middenstands Vereniging. Ik schiet hem aan om te vragen waar ik moet zijn. Lachend zegt hij, gewoon het dorp uit rijden, dan kom je erlangs, naast de bloemenwinkel. We parkeren de auto tenslotte tegenover het station. Jan is ons gevolgd op weg naar de bank en roept 'vrijdagavond is parkeren gratis hoor'.

Via het terras ga ik naar binnen en word direct vriendelijk welkom geheten door mede-eigenaar en gastvrouw Juliëtte. Met de Italiaanse muziek op de achtergrond waan ik mij gelijk in Rimini, Milaan en Parma waar ik eerder in mijn leven mocht vertoeven.

OP HOUT GESTOOKT Het restaurant is een smalle, lange pijpenla met tafeltjes tegen de rechter wand en aan de andere zijde de dranken- en afhaaluitgiften. Zeer dominant daarachter, open, midden in het restaurant, staat de grote houtoven. Het gevaarte lijkt wel een hunnenbed en is het werkterrein van chef-kok eigenaar Morandi Salmi en zijn brigade. Ik loop heel brutaal gelijk de keuken in door de halve klapdeurtjes en schud de hand van de chef Morandi. Verbijsterd kijk ik in de gigantische grote oven, wel twee meter diep en met het houtvuur aan de rechterzijde achterin de oven. Ik vraag gelijk waarom het vuur niet aan de linkerzijde is? Dat is voor een betere warmte circulatie, zegt de chef kundig en trots. Mijn volgende vraag is wat voor soort hout hij hiervoor gebruikt. ,,Ik koop het hout van een zorgboerderij. Het is meestal beuken met soms wat essen erbij. We verbruiken ongeveer twee kuub per week en op deze manier geeft het ons ook nog eens een goed gevoel.''

Na dit informatieve welkom neem ik plaats recht tegenover de houtoven in het midden van het restaurant en heb tevens een heerlijk zicht op de open keuken. Ik bestel een drankje, dat snel daarna wordt gebracht door Juliëtte met naast haar een jongeman die de drankjes neerzet. Juliëtte legt uit: ,,Hij is een vluchteling die bij ons op stage is en die wij tevens Nederlands leren denken en praten. Hij kan namelijk alleen maar Engels: ´Oké no problem´.''

BROODJE LUCHT Ondertussen loopt het restaurant aardig vol, komen en gaan er gasten met de bestelde pizza's weer naar huis en ik geniet van de sfeervolle entourage en het Italiaanse muziekje op de achtergrond. Sinds kort kunnen er ook bestellingen thuis worden bezorgd. De gastvrouw komt met een broodje uit de houtoven met een heerlijke kruidenboter en een tappenade van tomaat en ook deze is zeer smaakvol. Het brood is heerlijk warm en prachtig bol gerezen. Toen het mes erin ging was het met de bol gedaan en deed het mij qua smaak aan een groot pitabroodje denken qua smaak, prima in combi met de smeersels.

De kaart hoef ik niet in te zien, ik laat mij verrassen. Juliëtte wil mij de Italiaanse keuken zoveel mogelijk laten proeven en beleven en adviseert daarom een vis- en een vleesmenu. ,,Op deze manier kunt u een beetje over en weer proeven van de gerechten'', vervolgt zij. ,,Zo werkt dat niet'', zeg ik lachend, ,,ik ga voor de vis en mijn tafelgenote voor het vleesmenu. Natuurlijk bekijk en proef ik de menu's maar het hoofdgerecht van mijn menu is doorslaggevend voor mij.''

FILETTO DI TONNO De keuken draait op volle toeren en daar komen de voorgerechten oftewel antipasti. Meloen met de bekende rauwe ham en gerookte zalm op een bedje van sla met rucola. Het had voor mij best wat specifieker Italiaans mogen zijn, er staan voldoende mogelijkheden op de kaart. De pasta tussen gerechten, met de spaghetti al vongole en alio olio e prezzemolo, daar ging mijn hart van open, veterdikke spaghettistengels gekookt zoals alleen een Italiaan dat kan, super endante (beetgaar), vol van smaak en in mijn geval met de venusschelp grigia in de hoofdrol: een toppertje. De venusschelp kennen we ook in het bruin (minore) en in een groter formaat (fasilare). Bij het bereiden gaat de schelp net als bij de mossel open en blijft aan elkaar zitten. De vorm van de venusschelp staat model voor het Shell-logo.

Mijn tafelgenote geniet van de klassieker met olijfolie: Spaanse peper, knoflook en kip. Alle gerechten worden door de chef op het laatst afgemaakt met geplukte verse, passende kruiden die voorhanden zijn op de uitgiftebalie. De Vino Blanco (Trebbiano D'Abbruzzo) maakte het feestje compleet. We blijven de vino blanco doordrinken bij het hoofdgerecht: de verse tonijn.

De gastvrouw vraagt keurig hoe ik de tonijn wil hebben qua gaarheid, datzelfde geldt voor de tournedos met de combi abrikozen en pruimen (denk aan de pitten, zou een goede tip zijn) van mijn tafelgenote. De cuisson (gaarheid), saignant (rood, rauw) van mijn tonijn is prima, net als de smaak verrijkt met olijven, pomodore seche en citroen. Jammer alleen is dat de tonijn niet rood genoeg van zichzelf was, dan is de vis wat vetter en daardoor niet zo vlug droog van smaak, zoals nu het geval is.

Er zijn verschillende soorten verse tonijn op de markt, daarom valt het soms niet mee om de juiste tonijn in te kopen. Net als de tonijn komt het garnituur en cocotte (ovenvaste schotel) ook uit de houtoven: een mooie grove ratatouille van verse groenten en gebakken krielaardappel. In plaats van de kriel had ik liever een andere pastasoort of risotto gezien... Ach wat zeur ik nu weer en ik ben ook geen Italiaan. Eindelijk weer eens een verse salade erbij die heerlijk op smaak is, super. Blijf vooral in de seizoenen koken en serveren. Ik had dan ook liever de verse vijg gezien (zoals bij het voorgerecht) in plaats van de aardbei bij het heerlijke chocoladeijs met slagroom. De pure stukjes chocolade zijn zeer verrassend en van hoog cacaogehalte, de vino liquore di Soava DOCG is een geweldige afsluiter.

PREUVENEMENT Zoals altijd even evalueren. Morandi en Juliëtte komen er even bij zitten, terwijl wij van de heerlijke koffie genieten. Ik verwen mij zelf met een grappa, terwijl mijn chauffeuse haar hoofd schud. Morandi, geboren in Algiers, heeft zijn kennis culinair verrijkt in onder meer Genève, Parijs en al weer acht jaar in Barneveld, samen met Juliëtte. Juliëtte is in Nederland geboren, heeft Italiaanse ouders en is opgegroeid in Italië. Zij werd verliefd op een chef kok en is dat nog, tot op de dag van vandaag. Ze hebben drie dochters die niets hebben met het restaurant en ze worden terzijde gestaan door chef-kok Adriano Norci met Elias en Eassa. Met het oog op de trap naar boven, dacht ik dat daar een woongedeelte was, maar daar zijn de toiletten en een zaaltje voor groepen. Zo was hier nog niet zolang geleden Accademia Italiana Della Cucina voor het jaardiner. Trots wordt mij de menukaart meegegeven met het hele culinaire oeuvre van die avond, samengesteld door chef-kok Adriano.

Er was dit jaar al twijfel over deelname aan culinair festijn Het Preuvenement Barneveld, maar belooft Adriano, ´volgend jaar maak ik er een mooi showtje van met mijn houtoven. Wij zijn er nu klaar voor´. Wat een warme, aardige hardwerkende mensen. Ik schud ze allemaal de hand, bedank ze voor de goede zorgen en betaal netjes aan de bar. ´Salut, tot aan Het Preuvenement´, roep ik. Juliëtte antwoordt dat het ook eerder mag. Ik ben zeer voldaan. Mijn chauffeuse brengt mij veilig thuis.

Restaurant Mio Girasole, Kampstraat 4 in Barneveld, telefoon 0342-418075, email restaurant@miogirasole.nl, website www.miogirasole.nl. Dagelijks geopend van 16.00-22.00 uur, maandag gesloten.

Beoordeling specialiteit van het huis: Filetto di tonno alla Griglia uit de houtoven

Gebruik regionale ingrediënten: 3 toques (koksmutsen)

Toepassing bereidingstechnieken: 4,5 toques

Presentatie gerecht: 4 toques

Originaliteit: 4,5 toques

Smaak: 4 toques

Bediening: 4 toques

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid: 3,5 toques

Drank- en spijskaart: 4 toques

Wijn-spijscombinatie: 4 toques

Prijs-kwaliteitverhouding: 4 toques

Restaurant Mio Girasole is beoordeeld met gemiddeld 4 toques (écht mediterraan)

Een deelnemer kan maximaal 5 BDU-toques verdienen.