• Pauw Media
  • Pauw Media
  • Pauw Media

St(r)eekproef: Vis van De Lunterse Beek hengelt naar vijfde toque

LUNTEREN Chefkok Huub Oudshoorn uit Voorthuizen bezoekt voor de Barneveldse Krant om de twee weken een restaurant in de regio. Hij schrijft daarna in de rubriek St(r)eekproef een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag: visrestaurant De Lunterse Beek in Lunteren.

VRIJDAG VISDAG Wanneer eten we wat? Er zijn van die dagen, dat het eetpatroon van de consument al is ingevuld. Maar door wie en waarom? Ik noem er een paar op. Zondag: Biefstuk voor vader en kip voor de rest van het gezin; maandag kliekjesdag; dinsdag varkensvleesdag; woensdag gehaktdag; donderdag stoofvleesdag; vrijdag visdag en de zaterdag is voor de soepen en 'vlug klaar'-gerechtjes. Daarmee is de week rond. Zo kreeg ik een mailtje van een trouwe lezer, die mij attendeerde op het visrestaurant De Lunterse Beek. Die stond niet op mijn lijst, maar dat heb ik gelijk veranderd. Wanneer ik dan daadwerkelijk ga is ook voor mij altijd een verrassing.

En nu is nu zover dat ik als vleesman op bezoek ga bij het visrestaurant in Lunteren en ben zeer benieuwd. Het culinaire niveau van de horecabedrijven die ik eerder bezocht in Lunteren is prima tot uitstekend. Van huis uit is het altijd vaste prik, vis eten op vrijdag, dus reserveer ik een tafeltje voor twee personen voor een vrijdagavond. Maar waarom nu die vrijdag en niet de maandag? Zover ik weet van mijn moeder, vaart de vissersvloot uit op maandag en komt deze terug op de donderdag, dan ligt het voor de hand dat je vrijdag verse vis had.

OP DE MOTOR Het waren de vader en moeder van Kees Dijkhuizen (de huidige eigenaar) die ruim 60 jaar geleden samen op de motor de zwaar getroffen stad Rotterdam verruilden voor een veilig, rustig en vriendelijk dorp, Lunteren. Zij zijn daar toen een groentewinkel begonnen. Zoon Kees die met zijn vrouw Greet (een echte Lunterse) 36 jaar geleden een viszaak in de Dorpstraat begon, greep zes jaar geleden zijn kans toen er nieuwbouw kwam op het Dorpsplein. De opa van Kees was een echte Scheveninger, vandaar het visje? Dé plek waar de Hollandse nieuwe aan wal komt. De haring die eerst vanaf de staart in de lengte gescheurd wordt, om vervolgens de mond in te glijden. In Amsterdam eten ze hem liever in stukjes met een plakje zuur en een uitje. Zo zien we maar weer, ieder zijn meug. Ik persoonlijk mag ze graag eten, maar dan wel zo à la minute schoongemaakt, van de plank, aan de staart naar binnen en het liefst nog in combi met een korenwijntje. Het laatste klinkt als muziek in de oren van mijn vriend Sikko.

VISWINKEL Mijn tafelgenote is niet zo van de vissen en dat terwijl ze als sterrenbeeld vis is. Ik snap er niets van. We gaan toch samen op weg naar Lunteren, een bekend ritje. Ik weet van tevoren dat het parkeren daar niet ideaal is, ondanks het grote parkeerterrein achter de supermarkt. De parkeerkaart gaat voor het raam en ik smokkel een beetje met de tijd, maar ben bang dat ik langer weg blijf dan is toegestaan. Laten we maar het beste er van hopen. Ik loop door het steegje langs de groenteman en de slager en kijk toch even naar zijn toonbank, waar de gebraden gehaktballen je glimmend toelachen. Dan steek ik de straat over en sta pal voor de deur van de vissalon. zo mag ik best zeggen. Wat een schoonheid.

Ik heb de deur nauwelijks vast en hij gaat al open, het is Kees die mij welkom heet. Hij zegt gelijk: ,,Ik ken u wel van de beurs in Maastricht, waar u hoofd van de jury was bij de kalfsvleeswedstrijd.´´ Dat heeft hij helemaal goed. Toppie dat hij daar was om zijn kennis te verrijken, op welke wijze dan ook. Ik krijg een royale tafel midden in het aparte restaurant gedeelte. Diverse tafels zijn al bezet en de rest is gereserveerd, dus het is helemaal vol. De tussenwand is gemaakt van het wijnassortiment, dat op voorraad ligt en gelijk voor handen is. Achter de wijnwand bevindt zich de prachtige vissalon, de enorme koelvitrine met zijn golvende lijn rond de pilaren. Het ziet er allemaal fris en heerlijk uit, een zeer breed assortiment van verse vis, snacks tot zelfs kant en klare maaltijden aan toe. Wat te denken van boerenkool met gekookte zalm. Het is als een galavoorstelling, ik moest zelfs even aan mijn moeder denken met het zelf pellen van de garnalen en gebakken hom en kuit op brood voor de zaterdag, na een kop kippensoep.

SNOEKBAARSFILET Na de aperitief en de broodjes met smeersels, een tapenade van olijven en milde tzatzikisaus, gaan we voor het verrassingsmenu van de chef. De sfeer en het interieur zijn prima, met wisselende kunstwerken aan de wand. Het doet zelfs huiselijk aan en iedereen heeft het naar zijn zin. Sven Hendriksen, in de bediening, is keurig en vlot en ik zie hemal met de voorgerechten aankomen: ,,Alstublieft, de tartaar van verse tonijn met een gebakken kwartel-eitje, eet u smakelijk.´´ Aan de presentatie van dit gerecht te zien weet ik gelijk dat het goed komt vanavond, ook al zie ik wat verbeterpuntjes, maar dat komt straks nog wel op tafel bij het evalueren.

Ik zie Kees geregeld rondlopen en gemoedelijk en vriendelijk informeren aan de tafels of alles naar wens is. Rianne van de Bos komt met de witte huiswijn, een mooie droge Chardonnay met een goede fruitige neus, maar het had voor mij iets voller van smaak mogen zijn. De combi met uit de Hollandse Rijn, aan de lijn gevangen snoekbaars is prima. De bordpresentatie is een schilderijtje, met een goede cuisson (gaarheid) en smaak van de gebakken snoekbaars. Jammer van de kreeftensaus, deze had een beter mondgevoel mogen hebben, daardoor krijg je een vollere smaak. De groentengarnituur verpakt in een krokant jasje met in het hart gekookte zalm en groene asperge was toppie, de Vlaamse frieten maakten de creatie compleet.

Gelukkig heeft chef-kok Freek van Laar even tijd voor mij en schuift aan. Mijn tafelgenote zegt gelijk tegen hem: ,,Zo lust ik wél vis, heerlijk.´´ Freek is een echte Lunteraan. Hij is zes jaar geleden gelijk in de nieuwe situatie met vissalon annex restaurant begonnen. Voor die tijd, na de opleiding, heeft hij ervaring en kennis opgedaan via De Witte Holevoet, Koninklijke Marine, Nederlandse Antillen, zeven jaar de Eiken in West Malle België om vervolgens deze mooie reeks van bedrijven af te sluiten bij restaurant Buitenzorg in Ede. Freek staat alleen in de keuken, met af en toe wat extra handjes. Hij heeft het heerlijk naar zijn zin, werkt alleen met verse producten, viermaal in de week aanvoer van verse vis en maakt alles zelf. Het is bijzonder, dat je zelf rechtstreeks uit het zeewater de keuze kunt maken van de kreeften, diverse oestersoorten en zeescharen, geweldig.

EVALUATIE Het evalueren met Freek aan tafel verloopt zeer prettig. Hij is het met mijn opmerkingen eens. Met mijn tip ´zorg voor een nog voller mondgevoel en daar bedoel ik mee: gebruik als basissaus de véritable eiersaus Hollandaise (eidooier, heldere boter, vis fond met citroen, azijn of witte wijn au bain-marie op geslagen) en ga daarna door met smaak toevoegingen zoals, kreeft, garnalen, groene verse kruiden en zilte zee groenten. De vis vraagt erom en daarmee is de laatste toque in zicht. Ik loop even mee met Freek, die mij zijn werkterrein laat zien. Deze is zeer compact, maar bezit alles wat hij nodig heeft. Trots en glimlachend was Kees ons gevolgd. Ik vraag hem of ik nog iets voor de kerst schrijven. ,,Ja´´, zegt hij lachend, ,, we zitten al helemaal vol.´´ Hij geeft mij de vijfgangen-kerstmenukaart mee. Ik geniet nog even van het dessert, terwijl aan het tafeltje naast mij twee geweldige gebakken tongen in z'n geheel op het bord worden geserveerd. Daar kom ik graag voor terug. Met een stukje gebakken kuit in mijn mond ga ik betalen, bedank iedereen voor de goede zorgen en rijd zonder parkeerbon zeer voldaan naar huis.

RESTAURANT DE LUNTERSE BEEK Molenparkweg 6, Lunteren, telefoon 0318-484 523, email: info@deluntersebeek.nl, internet: www.deluntersebeek.nlOpeningstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot en met 21.00 uur.

BEOORDELING specialiteit van het huis: Snoekbaars met kreeftensaus

Gebruik regionale ingrediënten: 3,5 toques (koksmutsen)

Toepassing bereidingstechnieken: 4 toques

Presentatie gerecht: 4,5 toques

Originaliteit: 4,5 toques

Smaak: 4,5 toques

Bediening: 4,5 toques

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid: 2 toques

Drank- en spijskaart: 4,5 toques

Wijn-spijscombinatie: 4 toques

Prijs-kwaliteitverhouding: 4,5 toques

Visrestaurant De Lunterse Beek is beoordeeld met gemiddeld 4 toques (op weg naar de 5!)

Een deelnemer kan maximaal 5 BDU-toques verdienen.