• Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel

Vuurstenen en rollende sneeuwballen in Museum Nairac

BARNEVELD Uit de omvangrijke collectie van gastconservator Gerard Vermeulen zijn vanaf vrijdag 4 november tot 4 februari prenten van de Brit Richard Long te bezichtigen in het Barneveldse Museum Nairac. Vermeulen: „Richard Long's werk wordt gekenmerkt door het gebruik van uitsluitend natuurlijke materialen. Tijdens zijn eindeloze wandelingen brengt hij wijzigingen aan in het landschap in de vorm van lijnen en cirkels die door weer en wind in de loop van de tijd weer opgenomen worden door de natuur."

Annemarie van Vliet

BLIKVANGER In de grootste expositieruimte van het museum ligt een lijn van vuurstenen, 'Flint Line', 80 centimeter breed en 6,30 meter lang. Een belangrijk en bijzonder werk van Long. Deze lijn hebben directeur Margot Welle en Gerard Vermeulen (74) samen neergelegd; een unieke blikvanger, waarbij de stenen elkaar raken, niet overlappen en allen met de meest stabiele kant op de vloer zijn gelegd. Dit werk is één van de vele creaties van Richard Long.

KUNSTLIEFHEBBER Gerard Vermeulen woont in Nijmegen en is voormalig leerkracht op een basisschool en een lagere technische school. Naar eigen zeggen is hij geen kunstenaar, maar kunstliefhebber. Inmiddels is hij gepensioneerd en geeft uiting aan zijn creativiteit, een aantal jaren geleden in de vorm van tekenen en etsen, tegenwoordig door fotografie.

„Ik wandelde veel door de Ooijpolder bij Nijmegen. Aan de ene kant van de polder liggen de stad en de stuwwal, aan de andere kant de Waal, een prachtige omgeving´´, vertelt hij. ,,Jarenlang fietste ik door de polder en dacht, hier moet ik iets mee, maar wat? Tot ik met het werk van Richard Long in aanraking kwam. Ik wist het meteen: foto's van het rivierlandschap. Om de kilometer heb ik panoramafoto's gemaakt. Tussen de foto's zit slechts een millimeter ruimte; het past net niet bij elkaar, maar het hoort wel bij elkaar. Uiteraard is het geheel gecompleteerd met een kaart en gegevens, waar en wanneer de foto's zijn gemaakt. Overigens is de wandeling het enige wat Richard en ik gemeen hebben. Zijn wandelingen zijn stukken langer dan de die van mij."

SPEELGOED Wie is deze Land Art-kunstenaar uit Bristol? „Geboren in 1945 en opgegroeid in de omgeving van de rivier de Avon. Zijn speelgoed bestond uit modder, klei, stenen en drijfhout. Die liefde voor de natuur is gebleven en komt tot uitdrukking in zijn werken. Hij bleek een eigenzinnige kunstenaar te zijn, zodanig dat hij verzocht werd om de West of England College of Art in Bristol te verlaten. Later kreeg hij een herkansing aan de St. Martin's School of Art in London, waar hij met andere bekende kunstenaars in aanraking kwam.

Zijn eerste professionele werk in 1964 is 'A Snowballtrack'. Hij rolt een sneeuwbal in een glooiend veld en fotografeert zowel de weg die de sneeuwbal in het landschap aflegt als de sneeuwbal zelf. Als 22-jarige maakt hij volgens velen een meesterwerk en krijgt de bijnaam 'wonderkind'. Hij reist met de trein van Londen naar Bristol en stapt halverwege uit, want hij heeft een prachtig grasveld gezien. Op dit grasveld loopt hij een aantal keer heen en weer, waardoor een pad ontstaat, een spoor van zijn wandeling, 'A Line Made by Walking'. Dit wordt vastgelegd. Onwaarschijnlijk mooi. Beeldende kunst komt op latere leeftijd, maar bij zijn werk is het altijd 'meteen raak'. Hij maakt werken die nooit eerder zijn vertoond, revolutionair. De tijdelijkheid en vergankelijkheid spelen een belangrijke rol in het werk van Long en dat maakt het uniek. Hij laat zich beïnvloeden door natuurlijke invloeden van buitenaf."

KUNSTENAAR Volgens Vermeulen missen Barnevelders iets wezenlijks, als ze de expositie niet bezoeken. „We hebben allemaal met stenen en modder gespeeld. Ik vroeg Richard ooit of hij altijd kind is gebleven. Hij antwoordde bevestigend en voegde eraan toe: „Ik was op mijn tweede al kunstenaar". Vermeulen vervolgt: „De prenten zou je moeten zien en op je laten inwerken, om er vervolgens iets mee te doen, in je hoofd en je leven van alledag. De waarneming van de natuur in je directe eigen omgeving wordt anders als je werk van Richard Long gezien hebt. Ga maar eens lijnen maken in het bos, loop eens een lijn in de natuur. Je kunt foto's maken van basten van bomen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Kortom, een bezoek aan deze expositie is een verrijking van je fantasie en waarneming."

Informatie over tijden, prijzen en activiteiten zijn onder voorbehoud. Kijk voor actuele informatie op www.nairac.nl. Het museum aan de Brouwerstraat 1 in Barneveld is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.