• Judith van den Wildenberg.

    Carly Hamoen

BI: 'Mensen gaan vóór regels'

BARNEVELD ,,Ik ben de politiek in gegaan, omdat ik vind dat je je talenten moet gebruiken'', zegt lijsttrekker Judith van den Wildenberg van Burger Initiatief (BI), een 'sociale partij zonder geitenwollensokkengehalte'.

,,Het oplossen van communicatiestoornissen tussen burgers en gemeente. Misschien is dat wel van meet af aan mijn belangrijkste drijfveer om de lokale politiek in te gaan. Ik spreek veel mensen en hoor verhalen over hoe lastig ze het vinden om in contact te komen met de gemeente. Dat moet beter. Graag zien we dan ook dat ambtenaren vaker buiten rondlopen en de dorpen intrekken. Waarom moet iedereen altijd maar naar het gemeentehuis komen?

Op het vlak van de zorg gaat veel goed, maar echte kwaliteit laat je zien door die zaken aan te pakken die nog niet goed gaan. Mensen die om uiteenlopende redenen meer zorg of aandacht nodig hebben, moeten soms enorm knokken om zaken voor elkaar te krijgen. Ouders bijvoorbeeld die willen regelen dat hun kind met een busje naar school kan, mantelzorgers die extra ondersteuning nodig hebben, of verwarde personen die eigenlijk niet zelfstandig kunnen wonen. Ik mis vaak maatwerk. Mensen gaan vóór regels.

SOCIALE PARTIJ Burger Initiatief is een sociale partij met oog voor links en rechts. We hebben oog voor de zwakkeren, maar we willen inwoners niet pamperen: kun je werken, dan moet je werken. Sociaal dus, maar zonder geitenwollensokkengehalte. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vind dat je je talenten moet gebruiken. Dat klinkt wat Bijbels, maar het is voor mij ook een vanzelfsprekendheid. Wij zijn vóór behoud van de zondagsrust, en dan vooral ter bescherming van de kleine middenstander. Gaan we ermee akkoord dat de Albert Heijn en de Plus op zondag de deuren openen, dan voelen de bakker en de slager zich verplicht mee te gaan, dát willen we voorkomen. Voor de rest geldt op zondag: vrijheid blijheid. Er is genoeg te doen op vlak van sport en recreatie.

Burger Initiatief is een moderne, maar als het nodig is ook een behoudende partij. Wij willen een gezonde en natuurlijke groei van de gemeente en vooral bouwen voor eigen aanwas. Geen ongebreidelde groei. We moeten oppassen dat we geen overloopgemeente voor de regio worden. Dat schaadt het waardevolle karakter van Barneveld.

ONDERNEMERS Een ander speerpunt is dat de gemeente bij aanbesteding van projecten lokale ondernemers meer kansen geeft. We horen té vaak van ondernemers: 'Waarom heeft de gemeente een hekel aan ons?' Ik denk niet dat het zo is, maar ook wij zien geregeld dat bedrijven van buitenaf met de projecten aan de haal gaan. Meer aandacht voor de ondernemers uit onze eigen regio is op z'n plaats.''