• Pauw Media
  • STUDIO BUBBELS copyright
  • Cateringmetpassie

´Aandacht voor details, daar zit de kracht´

BARNEVELD Wat anderen doen, kan ik beter. In ieder geval anders, dacht Rick Rijssemus toen hij vier jaar geleden vanuit zijn zolderkamer met 'Catering met Passie' de eerste schreden op het ondernemerspad zette.

Cees van Dijk

Al op de middelbare school weet Rick Rijssemus uit Barneveld dat hij ooit een eigen bedrijf zal beginnen. Alleen is nog onduidelijk in welke branche hij actief gaat worden. Daarom volgt hij een opleiding aan de Hogere Hotelschool en gaat hij daarna aan de slag bij bedrijven die de catering bij omvangrijke evenementen verzorgen. ,,Eerst wilde ik de nodige werkervaring opdoen", vertelt hij. ,,In die tijd heb ik veel gezien van andere cateraars en ik kreeg steeds meer het idee om in deze sector voor mezelf te beginnen. Vaak zag ik standaardoplossingen en ik wilde me vooral richten op wat ik zelf omschrijf als creatieve catering. Life cooking, de hele organisatie voor je rekening nemen en aandacht voor details en trends, daar zat volgens mij het gat in de markt."

Als in 2013 de kogel door de kerk is, richt Rick zijn zolderkamer in als kantoor en de garage van zijn woning wordt opslagruimte. Aanvankelijk heeft hij nog een parttime baan, maar al snel gaan de zaken zo goed, dat hij zich volledig kan richten op de verdere opbouw van zijn jonge onderneming. Steeds vaker weten klanten hem te vinden en de afgelopen zomermaanden was het echt een gekkenhuis, aldus Rick.

ONDERSCHEIDEN ,,Vorig jaar zat de groei er al aardig in, maar dit jaar begon het echt te lopen als een trein. Ik deed alles zelf en huurde via een uitzendbureau personeel in. Offertes uitbrengen, bus inladen, voorbereiden, opbouwen en na afloop alles weer opruimen. Ik werkte bijna continu. Op een bepaald moment was ik helemaal uitgeteld en besloot ik er tijdelijk iemand bij te nemen. Sinds half augustus hebben we samen vooral het logistieke proces vorm gegeven en geschikt gemaakt voor toekomstige groei. Dat biedt mij de mogelijkheid meer aandacht te besteden aan de verdere ontwikkeling van mijn bedrijf. Je moet je namelijk steeds blijven onderscheiden. Als je op routine gaat draaien, staat je onderneming stil."

Voordeel van zijn succesvolle start noemt Rick vooral de lage aanloopkosten waarmee hij te maken had. Ook aan reclame besteedde hij geen forse bedragen. ,,Facebook bleek goed te werken. Vooral door de foto's die ik publiceerde, kreeg ik veel nieuwe aanvragen. Daarnaast moet je het toch vooral hebben van mond-tot-mondreclame. Nu bedrijven me kennen, wordt het wel iets gemakkelijker om nieuwe opdrachten binnen te halen."

ENTERTAINMENT Onlangs heeft Rick een forse stap gezet toen hij zijn zolderkamer verruilde voor een kantoor in de nieuwe vestiging van zijn bedrijf op bedrijventerrein De Valk in Barneveld. ,,Met de ruimte in dit pand kan ik voorlopig vooruit, want ik wil ook niet dat ik over een paar jaar alweer op zoek moet naar een ander onderkomen. Hier kunnen we onze voorbereidingen treffen en de materialen en voorraden opslaan. In onze keuken bereiden we alles voor en op locatie maken de koks het af. Dat is ook een vorm van entertainment, want de mensen vinden het leuk om de koks aan het werk te zien."

PERSONEEL Niet alleen beschikt Rick nu fysiek over meer ruimte, hij overweegt ook om iemand in dienst te nemen die verantwoordelijk zal worden voor de dagelijkse gang van zaken. ,,Nu werk ik vooral met uitzendbureaus en zelfstandige koks die ik inhuur voor een partij of evenement. Dat zal wel zo blijven, maar als je wilt groeien, en dat wil ik, moet je ook de gelegenheid hebben af en toe wat afstand te nemen om je op de grote lijnen te richten."

Met zijn onderneming lijkt Rick de wind mee te hebben, want bedrijven en particulieren zijn weer bereid om geld uit te trekken voor partijen en evenementen. ,,Dat merk ik onder andere doordat ik bij een offerte gemakkelijker een akkoord krijg op extra opties. Wel is de concurrentie hevig. Er zijn bijvoorbeeld veel thuiskoks die in deze sector actief zijn. Daarom richten wij ons vooral op een totaalconcept waarbij we alles verzorgen, van het eten en drinken tot de aankleding. Zelfs de muziek kunnen we regelen. Voordeel daarvan is dat we zelf alles in de hand hebben en dat is juist wat mij zo aanspreekt. Ik wilde ooit mijn eigen bedrijf hebben en dat is gelukt. De groei zit erin en ik hoop dat vast te kunnen houden."