´Dit is een uit de hand gelopen grap'

BARNEVELD ,,Deze grap is behoorlijk uit de hand gelopen." Tot die conclusie komen Jeanine Hartkamp, Lucia Schakel en Ineke van de Visch. De drie Barneveldse vriendinnen openen woensdag 'Bij Ons', hun vintage winkel aan de Nieuwe Markt 7 voor tweedehands kleding, outlet, accessoires en deels nieuwe kleding.

 

De winkelopening was in eerste instantie helemaal niet de bedoeling, zo benadrukken de dames. ,,Tijdens een avondje weg hadden we het over onze kleding. De kasten van onszelf, onze partners en de kinderen puilden uit met nog goede en mooie kleding, die desondanks niet meer gedragen werd. Eigenlijk zonde", vertelt Jeanine.

ZOLDERKLEDING Het drietal wilde graag van die zolderkleding af. ,,We begonnen met het idee om in de tuin van Lucia allemaal een rekje neer te zetten en op een middag zoveel mogelijk mensen uit te nodigen. Zo komen we er op een leuke manier vanaf", vervolgt Ineke.

 De tuinverkoop vond geen doorgang. Via via konden de vriendinnen voor enkele weken terecht in het leegstaande winkelpand aan de Nieuwe Markt 7, naast supermarkt Jumbo.

,,Toen we daar eenmaal onze kleding hadden hangen, ging het snel. Vanaf de eerste dag werd gezegd: 'Jullie gaan toch niet weg, hé. Zo'n zaakje naast de supermarkt is ontzettend leuk'. Ook vroegen mensen al snel of zij hier ook hun kleding mochten brengen. Dat vonden we natuurlijk prima", vertelt Lucia.

SPRONG IN DIEPE Na een week of drie proefdraaien hakte het drietal de knoop door. Het ging zo goed, dat besloten werd om er een serieuze winkel van te maken. ,,Met z'n drieën zagen we dat wel zitten. Daarnaast kunnen we op die manier de werkzaamheden ook goed verdelen. De vaste banen die we ernaast hebben, houden we dus gewoon aan. Dit is voor ons ook een sprong in het diepe."

KLEINE VERBOUWING Toen de knoop eenmaal was doorgehakt, pakten de dames door. Met een kleine verbouwing werd een magazijnruimte gecreëerd, waar de ingebrachte kleding wordt uitgezocht.

Ook werden de ramen aan de zijkant van het pand zichtbaar gemaakt. ,,We hopen dat automobilisten die voor de Veluwehal parkeren, ons op die manier wat makkelijker gaan vinden. Verder was dat natuurlijk goed voor de lichtinval in de winkel."

 

GEEN HERENKLEDING De werkwijze van 'Bij Ons' is volgens het trio eenvoudig: de helft van de prijs van de verkochte kleding is voor de inbrenger. Verder is de herenkleding geskipt. ,,Tijdens onze zolderverkoop kwamen we tot de conclusie dat mannen niet zo dol op deze werkwijze zijn. Voor vrouwen- en kinderkleding is de markt veel groter."