• Peter Kooistra over de opvolging bij familiebedrijven: - Eén ding is zeker, de kinderen gaan het vast anders doen. -

    Cees van Dijk

´Kinderen gaan het vast anders doen´

BARNEVELD Gaat het binnen een familiebedrijf om de opvolging dan is volgens Peter Kooistra van Van Lienden en Kooistra Adviseurs één ding zeker: de kinderen gaan het vast anders doen. Tegelijk heeft hij een geruststellende mededeling: uiteindelijk komt het vrijwel altijd goed.

Zakelijk gezien heeft Kooistra aan familiebedrijven zijn hart verpand. „Ik denk graag mee in het oplossen van problemen rond het familiebedrijf. Of dat nu gaat om het toetreden van de volgende generatie, een management buy-in, verbeteren van de bedrijfsvoering of optimaliseren van de fiscale aspecten. Met ons kantoor zorgen we voor het gewenste resultaat."

Kooistra aarzelt niet een compliment uit te delen, maar als het nodig is, kan hij ook eerlijk en direct zijn. „Zodra ik tegen een ondernemer zeg: ‚dat heb je goed gedaan', is hij vaak verrast, maar het hoort bij onze persoonlijke benadering. Als adviseur staan we naast de ondernemer en we zijn er ook als het even tegen zit."

CONTINUITEIT Vooral bij familiebedrijven is continuïteit van belang, benadrukt Kooistra. Wat familieleden hebben opgebouwd mag niet verloren gaan, maar is de opvolger geschikt voor de taak die wacht? Niet alleen moet deze in staat zijn leiding te geven, ook moet er ondernemersbloed door de aderen stromen. Wil die beoogde opvolger de zaak voorzetten?

Om het proces van bedrijfsopvolging in goede banen te leiden heeft Van Lienden en Kooistra Adviseurs een zesdaagse training ontwikkeld waarin het financieel inzicht van de kandidaat wordt aangescherpt en aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van de persoonlijke vaardigheden. Daarnaast komen zaken als personeelsbeleid en in- en externe communicatie aan bod. "Na de interactieve cursus beschikken de deelnemers over een ondernemersplan en hebben ze inzicht in de financiële situatie van het bedrijf. Verder staan timemanagement, presentatie en persoonlijke aspecten op het programma." Nadert de overdracht van het familiebedrijf, begin dan op tijd, geef vertrouwen en schep ruimte, raadt Kooistra aan. „Echte ondernemers willen innoveren. Dat komt tijdens de training aan bod en we besteden er bij onze advisering aandacht aan. Blijf communiceren. Zeker binnen een familiebedrijf is dat een doorslaggevende factor voor een succesvolle bedrijfsovername", benadrukt hij.

www.vlkadviseurs.nl
www.familiebedrijvigheid.nl